Pizza met ricotta en tomaten

Wil je eens een heerlijke en verantwoorde pizza eten? Maak dan deze pizza met ricotta en tomaten. De kleuren spatten van je bord, het is ontzettend lekker door de zoete geroosterde tomaten en romig door de ricotta. De verse basilicum erbij maakt het helemaal af. Een salade erbij en je hebt een complete maaltijd, een pizza die je altijd kunt eten.

 

Ricotta

 

Behalve die lekkere tomaten, speelt ook de ricotta de hoofdrol in deze pizza. Koop daarom een pizzabodem zonder tomatensaus, dus alleen het deeg. Of maak het deeg zelf als je dat leuk vindt om te doen.
Ricotta is een Italiaanse zachte kaas wat gemaakt wordt van wei. Wei is de wrongel wat overblijft van kaasproductie. Het is daarom een mager en zoutarm product wat boordevol eiwitten zit. Je kunt het gebruikten in heel veel recepten. En ondanks dat het een magere kaas is, is het wel ontzettend romig.

 

Ik koop de echte goede ricotta bij een kaasboer. Dan weet ik zeker dat ik een goede kwaliteit krijg voor een fijne prijs.
Ben jij ook zo gek op ricotta? Dan heb ik nog een paar lekkere recepten met ricotta voor jou, zoals:

 

Groene quinoa voorjaarsbowl
Aubergine rolletjes in tomatensaus
Tarwesalade met asperges en ricotta
Regenboog lasagne met 5 soorten kaas
Luchtige ricotta bollen
Spaghetti met ricotta en tomaatjes uit de oven

 

Tomaten*

 

Neem voor deze pizza diverse soorten en kleuren tomaten. Vooral nu de tomaten volop te koop zijn, is het fijn om deze pizza te maken. En door ze van tevoren eerst te roosteren in de oven, krijgen ze nog meer smaak en zijn ze nog zoeter. Het is de extra handeling echt waard! En leg zoveel mogelijk tomaten op de pizza, hoe meer hoe beter.

 

Tip:

 

De rozemarijnzout die ik gebruikt heb in de ricotta, heb ik zelf gemaakt. Hoe je dat doet, kan je hier lezen. Je kunt ook rozemarijn fijnhakken en dit met wat zout toevoegen aan de ricotta.

 

 

Recept Pizza met ricotta en tomaten:

Pizza met ricotta en tomaten. Wat een heerlijke pizza en niet alleen heel erg lekker maar ook nog eens prachtig van kleur. Ga jij hem ook maken?
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Lunch, Makkelijke maaltijd, Vegetarisch, Vegetarische hoofdgerechten
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gr tomaten*
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout
  • 1 vers pizzadeeg
  • 250 gr ricotta
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl rozemarijnzout**
  • 1 bol mozzarella
  • 4 takken basilicum

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220˚C.
  • Bekleed de ovenplaat met bakpapier.
  • Spoel de tomaten schoon en dep ze goed droog. Snijd de grote tomaten doormidden of in kwarten en verdeel ze over de bakplaat.
  • Giet er wat olijfolie over, bestrooi met peper en zout en schuif ze in de oven.
  • Rooster de tomaten in ongeveer 30 minuten en haal ze dan uit de oven.
  • Rol het pizzadeeg uit op het bakblik en prik met een vork gaatje in het deeg. Bak de pizzabodem in 4 minuten in de hete oven.
  • Meng ondertussen geraspte knoflook, rozemarijnzout en peper door de ricotta.
  • Haal de pizzabodem eruit en verdeel het ricottamengsel erover.
  • Bak de pizza nu 10 minuten in de oven. Haal hem er weer uit en verdeel alle tomaten over de pizza en schuif het nog een paar minuutjes in de oven.
  • Haal de pizza uit de oven en verdeel de basilicumblaadjes erover. Smullen maar!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating