Pita met gyros kip en yoghurtsaus

Ik ben gek op de smaken van gyros, vind dit eigenlijk lekkerder dan shoarma. Omdat ik een potje gyroskruiden in huis, gebruik ik dit meestal om vlees mee op smaak te brengen. Zo ook de kipdijfilets voor deze pita met gyros kip en tahin yoghurtsaus. Heerlijke kruidige kipreepjes in een broodje met een lekkere en pittige yoghurtsaus.

 

Gyros

 

Gyros is een traditioneel Grieks gerecht gemaakt van varkensvlees. Het vlees wordt gekruid, op een grote spies geregen en daarna gegrild in een hoge verticale draaiende rotisserie. Als het vlees klaar is, wordt het in dunne reepjes van de spies gesneden net zoals de Turkse döner kebab. Het wordt in pitabroodjes geserveerd met daarbij sla, tomaat, ui en tzaziki.

 

De gyroskruidenmix kan je wel in de meeste supermarkten kopen. Maar je kunt het ook zelf maken als je heel veel verschillende specerijen in huis hebt. Hiervoor heb je dan nodig: peper, zout, paprikapoeder, oregano, tijm, rozemarijn, kaneelpoeder, komijnpoeder, korianderpoeder en knoflookpoeder.

 

Kipdijfilets

 

Ik heb dus geen varkensvlees maar kippenvlees gebruikt in dit recept. Meestal koop ik kip bij mijn boer Karin (ja ze wil geen boerin genoemd worden) van Polderkip uit Lelystad. Dan weet ik zeker dat ik een beter leven kip gekocht heb. Karin weet precies wat ik lekker vind en dat zijn vooral de hele kippen, kippendijen en kipdijfilets. De kipdijfilets zijn een stuk vetter dan de kipfilets en daarom zo geschikt voor deze gyros. Als je het snel en op hoog vuur bakt, krijg je heerlijke malse kipstukjes.

 

Tips:

 

Je kunt in plaats van de plakjes komkommer ook een lekkere tzaziki maken. Serveer dit er dan bij in plaats van de yoghurtsaus.

De yoghurtsaus kan je al een dag van tevoren bereiden en in de koelkast bewaren.

Ook kan je de kip van tevoren snijden en kruiden en een nacht in de koelkast bewaren. Dan ben je op de avond zelf heel snel klaar met dit gerecht.

Hoe je ingemaakte rode ui* maakt, lees je hier.

Harissa** is een pittige rode saus gemaakt van rode pepers, tomaten, knoflook, komijn en koriander. Je vindt het in de meeste supermarkten, maar je kunt het ook zelf maken.

 

 

Recept Pita met gyros kip en yoghurtsaus:

Pita met gyros kip en yoghurtsaus. Omdat ik een potje gyroskruiden in huis, gebruik ik dit meestal om vlees mee op smaak te brengen, zoveel lekkerder.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 7 minuten
Totale tijd 17 minuten
Gang Hoofdgerechten, Makkelijke maaltijd
Keuken Grieks
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 400 gr kipdijfilets
  • olijfolie
  • 1 el gyros kruiden
  • 2 mini komkommers
  • 12 tomaatjes
  • 4 pitabroodjes
  • 1 zakje sla
  • ½ ingemaakte rode ui*
  • 4 stengels koriander
  • 200 ml Griekse yoghurt
  • 1 knoflookteentje
  • 1 tl harissa**
  • zout

Instructions
 

  • Snijd de kipdijfilets in dunne reepjes. Giet er een eetlepel olijfolie over en bestrooi met de gyroskruiden. Mix alles goed door elkaar zodat de kip bedekt is met de kruiden.
  • Saus: meng de yoghurt met een geraspt knoflookteentje en de harissa. Breng eventueel op smaak met wat zout.
  • Snijd de komkommertjes en tomaatjes in dunne plakjes. Hak de korianderblaadjes fijn.
  • Verwarm de pitabroodjes in de oven of pan.
  • Verhit een grote antiaanbakpan op hoog vuur en bak hierin de kipreepjes goudbruin en gaar
  • in ongeveer 5 minuten.
  • Beleg de pitabroodjes met de sla, dan de kipreepjes en verdeel hierop de komkommer, tomaten, rode ui en koriander. Lepel er wat saus op en serveer de rest apart.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating