Perzen noemen ze koofteh. Turken zeggen köfte en Arabieren kefta. Allemaal verschillende uitspraken voor hetzelfde woord ‘kofta’, wat vleesbal betekent. Ik heb deze Perzische gehaktballetjes gemaakt in een heerlijke kruidige tomatensaus.
Gedroogde berberbessen worden veel gebruikt in de Perzische keuken. Ze hebben een zoetzure smaak en zien eruit als kleine gedroogde veenbessen. Je vindt ze bij Midden-Oosterse supermarkten of online. De zure berberbessen geven deze lamsgehaktballen of koofteh berenji een subtiel randje, verzacht door de toevoeging van de linzen en rijst. Dit is een smakelijke eenpansmaaltijd om een hongerig gezin te voeden.
Gehaktballetjes
Hier zorgen lamsgehaktballetjes en linzen voor een dubbele eiwit boost voor een maaltijd in de pan die ook nog eens een geweldige smaak heeft met aromatische, hartige kruiden. Een laatste schepje yoghurt voegt een koele romigheid toe die contrasteert met de warme aardse smaken in de pan. Het zou zomaar je nieuwe favoriete comfortfood kunnen worden.
Het lamsgehakt dat je normaal gesproken in de vleesafdeling vindt, is waarschijnlijk niet mager. Het zal wel in dit recept kunnen werken, hoewel je misschien wat vet uit de pan wilt laten lopen nadat je de gehaktballen hebt bruin gebakken, zodat je op dat moment ongeveer 1 eetlepel in de pan hebt. Vraag de (Turkse) slager echter om wat vers vlees voor je te malen van magere stukken been en/of schouder. Ik heb ook voor dit gerecht bruine linzen uit blik gekozen omdat ik de manier waarop ze hun vorm behouden mooi vindt. Maar groene of zwarte linzen zouden ook in dit recept werken.
De balletjes worden iets ‘meliger’ door de rijst en linzen, dan je gewend bent van een vleesbal.
Tips:
Gebruik lams- of rundergehakt van de beste kwaliteit, met ongeveer 20 procent vet.
Als verse kruiden* gebruik je bijvoorbeeld bladpeterselie, dille, bieslook en/of koriander.
Berberbessen vind je in Turkse supermarkten. Kan je het niet vinden, gebruik dan gehakte gedroogde cranberries.
Het beste is om het gehaktmengsel te mengen in een keukenmachine.
Behandel het gehakt mengsel voorzichtig, het is in het begin vrij delicaat, maar blijft bij elkaar als het gaar is.
Probeer ook eens deze Kipgehaktballetjes met courgette erin verwerkt.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Perzische gehaktballetjes:
Ingrediënten
- 2 grote uien
- 1 rode paprika
- 3 teentjes knoflook
- 10 gr verse kruiden*
- 400 gr lamsgehakt
- 100 gr gekookte rijst
- 100 gr gekookte linzen
- 3 el bloem
- 3 tl kurkuma
- 25 gr berberbessen
- 1 ei
- olijfolie
- 400 gr blik tomaten
- verse kruiden
- Griekse yoghurt
- platbrood
Instructies
- Snipper 1 ui en snijd de andere ui in dunne halveringen. Snijd de paprika in dunne repen. Rasp de knoflook fijn. Hak de blaadjes van de verse kruiden fijn.
- Doe de het gehakt, rijst, linzen, de kruiden, de bloem, 2 tl kurkuma, de fijngehakte ui, berberbessen, ei en royaal peper en zout in een keukenmachine en meng goed.
- Vorm het mengsel tot ongeveer 12 ovale gehaktballen. Laat ze eventueel afgedekt nog een uurtje opstijven in de koelkast (zie foto’s gallery).
- Verhit een diepe pan (met deksel) met ruim olijfolie en bak de gesneden uien op een middelhoog vuur gedurende 8 minuten of tot ze licht beginnen te kleuren.
- Voeg de resterende 1 tl kurkuma en de knoflook toe en bak nog 2-3 minuten. Voeg de tomatenblokjes, een blikje water, peper en zout toe en roer goed.
- Breng aan de kook en doe de rauwe gehaktballen voorzichtig in de pan en laat het op laag tot middelhoog vuur met deksel op de pan 40 min. zachtjes pruttelen tot de ballen gaar zijn.
- Proef en breng het op smaak zodra de kooktijd is verstreken. Zet de pan op tafel en serveer bestrooid met verse kruiden, yoghurt en wat opgewarmd platbrood.