Patates antinaxtes oftewel Cypriotische krieltjes zijn gebakken en geplette aardappelen met rode wijn, koriander en komijn. Ze smaken niet naar alcohol, maar licht gekarameliseerd. Ze zijn heerlijk om warm te eten, maar ook op kamertemperatuur en ideaal om te snacken met een drankje. Ik heb dit gerecht gemaakt met Opperdoezer Ronde aardappelen.
Patates Antinahtes betekent ‘gegooide aardappelen’. Ze ontlenen hun naam aan de manier waarop ze worden gekookt: ze worden in de sauspan gegooid en bedekt met de kruiden totdat ze de wijn absorberen.
Sommige recente Cypriotische recepten suggereren om de krieltjes kort te koken voordat ze worden gebakken. Ik heb ze voor de zekerheid gekookt in een bakpan tot het water verdampt en de aardappelen beginnen te sissen en zacht worden. Daarna plet ik ze voorzichtig en bak ze verder in olijfolie met flink wat gemalen korianderzaadjes. En tot slot gaat de rode wijn erbij.
Ingrediënten
- Aardappelen
- Extra vierge olijfolie
- Rode droge wijn
- Zout, peper, koriander en komijn
Maken
De aardappeltjes worden goed geschrobd en gewassen.
Kies een grote koekenpan waarin de aardappeltjes in één laag in passen. Giet er een halve kop olijfolie in, breng op smaak met een flinke snuf zout en voeg zoveel water toe dat de aardappelen half onderstaan.
Breng het aan de kook op hoog vuur, zet het vuur dan lager en laat het koken tot de aardappelen het water is verdampt, ongeveer 10-12 minuten.
Stamp ondertussen de korianderzaadjes en komijnzaadjes grof in een vijzel
Terwijl de aardappeltjes bakken, zet je het vuur laag tot middelhoog en plet je ze één voor één voorzichtig met een aardappelstamper (niet helemaal fijnstampen!).
Blijf bakken, besprenkel met de rest van de olijfolie en strooi de helft van de koriander- en komijnzaadjes erover, totdat de aardappelen goudbruin en knapperig beginnen te worden.
Bestrooi met de rest van de koriander en komijnzaadjes en hussel ze door elkaar. Bak de aardappelen nog 1-2 minuten, tot ze heel aromatisch zijn.
Giet de wijn erbij en laat nog een minuut of vijf koken, tot de saus stroperig wordt. Haal van het vuur, bestrooi eventueel met zout en serveer direct.

Tips:
- Omdat dit iets grotere aardappelen waren, heb ik ze 10 minuten voorgekookt.
- De truc is om de aardappelen te pletten. Doe dat één voor één met een stevig glas of pureestamper. Plet net genoeg op de aardappel zodat hij maar één keer barst.
- Dit gerecht kan op zichzelf een veganistische maaltijd zijn, geserveerd met een salade, of als bijgerecht bij gebraden of gegrild vlees.
- Probeer ook eens deze Smashed Aardappelen met kaas en spekjes.
Als je deze aardappelen hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.
Recept Patates Antinaxtes:
Ingrediënten
- 1 kg nieuwe aardappelen
- 200 ml olijfolie of plantaardige olie
- 2 tl korianderzaad
- ½ tl komijnzaad
- 1 tl zeezout
- 150 ml rode wijn
Instructies
- Plet de aardappelen met een pureestamper of met de bodem van een zware pan.
- Doe de geplette aardappelen in een grote, brede bakpan (groot genoeg om de aardappelen in één laag te kunnen leggen).
- Giet er net genoeg olie in om de aardappelen te bedekken en zet de pan op middelhoog vuur.
- Gaar gedurende 10-15 minuten tot de aardappelen zacht en goudbruin zijn. Je wilt niet dat de olie hard spat of borrelt, maar alleen maar pruttelt.
- Zodra de aardappelen klaar zijn, zeef je voorzichtig het grootste deel van de olie eruit (bewaar het voor een ander recept); laat net genoeg over om de aardappelen te bedekken.
- Kneus de koriander- en komijnzaadjes grof en roer ze door de aardappelen met het zeezout en bak dit even mee.
- Giet dan de rode wijn erbij.
- Breng aan de kook, doe het deksel op de pan en laat 5 minuten koken, tot ze van binnen zacht zijn geworden en de aroma's van de korianderzaadjes en de wijn hebben opgenomen.
- Haal van het vuur.
- Serveer direct als bijgerecht of laat afkoelen en eet als tussendoortje.


