Ga terug
+ servings
Patates antinaxtes oftewel Cypriotische krieltjes zijn gebakken en geplette aardappelen met rode wijn, koriander en komijn.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 24 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Bijgerechten, Tapas/Hapjes/Snacks
Keuken Grieks
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 1 kg nieuwe aardappelen
  • 200 ml olijfolie of plantaardige olie
  • 2 tl korianderzaad
  • ½ tl komijnzaad
  • 1 tl zeezout
  • 150 ml rode wijn

Instructies
 

  • Plet de aardappelen met een pureestamper of met de bodem van een zware pan.
  • Doe de geplette aardappelen in een grote, brede bakpan (groot genoeg om de aardappelen in één laag te kunnen leggen).
  • Giet er net genoeg olie in om de aardappelen te bedekken en zet de pan op middelhoog vuur.
  • Gaar gedurende 10-15 minuten tot de aardappelen zacht en goudbruin zijn. Je wilt niet dat de olie hard spat of borrelt, maar alleen maar pruttelt.
  • Zodra de aardappelen klaar zijn, zeef je voorzichtig het grootste deel van de olie eruit (bewaar het voor een ander recept); laat net genoeg over om de aardappelen te bedekken.
  • Kneus de koriander- en komijnzaadjes grof en roer ze door de aardappelen met het zeezout en bak dit even mee.
  • Giet dan de rode wijn erbij.
  • Breng aan de kook, doe het deksel op de pan en laat 5 minuten koken, tot ze van binnen zacht zijn geworden en de aroma's van de korianderzaadjes en de wijn hebben opgenomen.
  • Haal van het vuur.
  • Serveer direct als bijgerecht of laat afkoelen en eet als tussendoortje.