Het is herfst en tijd voor de groenten uit dit seizoen. Ik heb een heerlijke verwarmende en romige pastinaak en wortelsoep met baharat gemaakt, dit wil je proberen! De soep is simpel te maken, maar je hebt wel die heerlijke specerijenmix baharat ervoor nodig. Die geeft de soep een volle en warme melange. Serveer deze prachtige lichtoranje soep als voorgerecht of als hoofdgerecht met een lekker stuk boerenbrood en boter erbij.

 

Pastinaak

 

De pastinaak was een vergeten groente, maar is nu toch wel helemaal terug van weggeweest. Het is een peenachtige groente, die vanaf oktober tot de lente in het seizoen is. Een echte herfst/winter groente.
De pastinaak heeft een iets zoete smaak, ik vond het lekker om het zoetje te versterken door ook nog wortel en baharat te verwerken in deze soep.
Pastinaken zijn lekker om te roosteren in de oven, te verwerken in een heerlijke soep of maak er heerlijke puree of frieten van.
Pastinaken zijn niet zo lang houdbaar, ze worden snel slap. Let bij het kopen erop dat ze lekker stevig zijn en verwerk ze zo snel mogelijk.

 

Wortel

 

Wortelen zijn er in diverse soorten en maten. Je hebt de grote winterwortel (peen) die ik gebruikt heb in de soep, bospeen, waspeen en gekleurde wortelen in de kleuren wit, geel, rood en paars. Elk soort wortel heeft een eigen smaak, de ene is wat zoeter dan de ander.
Wortelen zijn niet alleen heel erg lekker, ze zijn ook nog eens supergezond. En je kunt ze op allerlei manieren bereiden, zoals koken, stoven, wokken, bakken, in de oven roosteren, er een soep van maken of rauw verwerken in een salade, etc.

 

Baharat

 

De specerijenmix baharat is een heerlijke warme specerijenmelange uit het Midden-Oosten. Je kunt het gebruiken in diverse Midden-Oosterse gerechten zoals tajines, falafel, hummus of als marinade op vlees of kip. De mix bestaat uit paprika, kaneel, korianderzaad, zwarte peper, komijnzaad, kardemom, ui, knoflook, nootmuskaat, kruidnagel, cayennepeper.
Vooral de nootmuskaat en kaneel zijn kenmerkend in deze mix. De kaneel geeft het een lichtzoete smaak wat heel goed samengaat met de pastinaak en wortel.

 

Tips:

 

Je vindt baharat in een blikje bij de grote supermarkten.

Mocht je deze kruidenmix kopen dat kan je er ook nog deze Baharat lamsreepjes met yoghurtsaus, Kipspiesjes met Baharat en/of Baharat lamshaasje met parelcouscous van maken.

 

 

Recept Pastinaak en wortelsoep met baharat:

Pastinaak en wortelsoep met baharat. Een hartverwarmend en heerlijk romig soepje gemaakt van pastinaken en wortelen. Extra lekker door de baharat kruiden.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Kerst, Soepen, Vegetarisch, Voorgerechten
Keuken Midden Oosten
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 grote pastinaken
  • 2 grote winterpenen
  • olijfolie
  • 1 el baharat
  • peper en zout
  • 1 ltr groentebouillon
  • 100 ml room
  • bieslook

Instructions
 

  • Snipper de ui, snijd de knoflook in dunne plakjes, schil de pastinaken en wortelen en snijd ze in dunne plakken.
  • Verhit een scheut olie in een grote (soep)pan en fruit hierin de ui, voeg na een paar minuten de knoflook en baharat kruiden toe en bak dit even mee.
  • Doe dan de pastinaak en wortel erbij en bak dit ook even mee met wat peper en zout.
  • Giet de bouillon erbij en breng het aan de kook. Zet het vuur lager, leg een deksel op de pan en laat ongeveer 20-25 minuten zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.
  • Pureer de soep met een scheut room met een staafmixer of in een blender mooi glad. Proef of de soep voldoende op smaak is, voeg eventueel nog wat peper en/of zout toe.
  • Lepel de soep in de kommen en giet er nog wat room over. Bestrooi met wat baharat en eventueel groene kruiden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating