Pasta met savooiekool en salami

Deze pasta met savooiekool en salami is een lekkere combinatie geworden. Heerlijk voor in het seizoen, als deze groene kool volop uit ons kikkerlandje bij de groenteboer liggen. Italy meets Holland zullen we maar zeggen.
Ik heb pappardelle pasta gebruikt voor dit gerecht, het is een bredere lintvormige pastasoort. Maar je kunt natuurlijk ook een ander soort (volkoren) pasta gebruiken.

 

Pappardelle

 

Ben jij ook zo gek op pasta en maak jij het regelmatig? Wist jij dat de Italianen de saus bij de pasta kiezen en niet andersom? Voor de Italianen is het heel belangrijk om de juiste saus bij een pastasoort te serveren. Hoe steviger of dikker de pasta, hoe dikker en/of rijker de saus is.
Pappardelle is een brede en platte pastasoort. Deze pastasoort kan wel een stevige saus gebruiken of gebruiken in combinatie met wat grovere ingrediënten zoals de worst en kool. De Ragù alla Bolognese wordt traditioneel met een brede pastasoort zoals tagliatelle of de pappardelle.

 

Savooiekool

 

Groene kool oftewel savooiekool is een typische winterkool. Deze kool heeft een donkergroen blad aan de buitenkant en binnen worden de bladeren steeds lichter. Het blad is ‘gebobbeld’.
Voor het bereiden verwijder je de buitenste bladeren, deze gebruik je niet. Snijd de kool in kwarten en snijd de nerf eruit. Dan kan je het blad snijden in dunne repen of grovere stukken.
Ik heb een halve savooiekool voor dit recept gebruikt, dit was (ongesneden) ongeveer 400 gram.
Probeer deze Groene kool koekjes met kruiden of Stamppot groene kool met pittige balletjes.

 

Kolen zoals de savooiekool zijn niet meer zo populair in ons land. Dat komt denk ik voornamelijk omdat men niet weet wat ermee te doen. En dat is zonde, het eten van kool is niet alleen voordelig, maar ook nog eens heel gezond voor je. Ze zijn rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. Echt superfood dus.
En als je in het seizoen wilt eten, dan ontkom je niet aan de koolsoorten die dan verkrijgbaar zijn. Sommige koolsoorten lijken op elkaar, maar zijn totaal anders van structuur en smaak.
Hoewel we kool met winter associëren, zijn er het hele jaar door diverse koolsoorten verkrijgbaar.
Koop de kool vooral in zijn geheel en niet al kant-en-klaar gesneden. Ten eerste is de smaak veel beter en ten tweede is dit veel goedkoper.

 

 

Recept Pasta met savooiekool en salami:

Pasta met savooiekool en salami. Heerlijke pasta gemaakt met een kool die in het seizoen is. De salami geeft dit gerecht extra smaak en pit.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerechten, Pasta's
Keuken Italiaans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 250 gr verse pappardelle
  • 150 gr salami
  • ½ savooiekool
  • 6 zongedroogde tomaten
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • Peper en zout
  • Parmezaanse kaas
  • 2 el pijnboompitten

Instructies
 

  • Snijd de salami in dunne plakjes. Snijd de savooiekool in parten, verwijder de harde kern en snijd het in kleine stukken. Snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes.
  • Kook de pasta in water met ruim zout beetgaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet dan af, maar vang het kookvocht op.
  • Bak in een grote hapjespan met een eetlepel olie van de zongedroogde tomaatjes de plakjes salami goudbruin. Schep ze dan uit de pan en zet even apart.
  • Bak in dezelfde pan in de salami olie de savooiekool tot het iets geslonken is. Voeg dan de zongedroogde tomaten en Italiaanse kruiden toe en bak dit ook mee.
  • Meng de gebakken salami erdoor en voeg dan de gekookte pasta toe. Meng alles door elkaar en voeg een half kopje kookvocht toe, zodat de pasta niet te droog is.
  • Breng eventueel op smaak met peper en zout en voeg nog wat water toe als het te droog lijkt.
  • Serveer de pasta in diepe borden, bestrooi met pijnboompitjes en rasp er wat Parmezaanse kaas over.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating