Pasta met gerookte Forel, Rozijnen en Marsala

Dit is mijn versie van een Nigella-recept (uit haar Nigellissma boek) dat op zijn beurt gebaseerd is op een traditioneel Siciliaans recept: pasta con le sarde (pasta met sardientjes).
Nigella heeft de sardines vervangen door gerookte makreel, maar de rest van de ingrediënten zijn heel typerend voor de Siciliaanse voorraadkast: rozijnen, pijnboompitten, kappertjes en Marsala-wijn. Ik heb er weer mijn versie van gemaakt, namelijk deze vertruffelijke pasta met gerookte forel, rozijnen en Marsala.
Dit is een van mijn frequente doordeweeks recepten geworden en ik vind het geweldig dat het zo snel op tafel bereid is: alles is klaar in de tijd die nodig is om de pasta te koken.

De inspiratie ligt dus in de heerlijke pasta con le sarde, de traditionele Siciliaanse pasta met sardientjes, kappertjes en krenten of rozijnen en wilde venkel. Ik wilde een snellere versie maken die uit mijn voorraadkast kwam in plaats van uit de Middellandse Zee. De lekkere gerookte forel smeekte om gebruikt te worden in een lekker gerecht.
Wat dit nadrukkelijk niet is, is pasta con le sarde. Maar op zichzelf werkt het. Meer dan dat: het is zalig. Een Nigella-creatie die op geen enkele manier authentiek is en geen excuses maakt.

Pasta met gerookte forel, rozijnen en Marsala

Pasta

Gebruik een lange pastasoort zoals spaghetti, linguine, tagliatelle, pappardelle of fettuccine. Ik heb een volkoren spaghetti genomen.

Marsala

Marsala is een Italiaanse versterkte wijn die gemaakt wordt in de omgeving van Marsala op Sicilië. Deze wijn is heerlijk om mee te koken. Je kunt eventueel en klein flesje kopen bij de slijter, maar als je een grote fles koopt dan heb ik nog wel meer recepten waarvoor je deze wijn kunt gebruiken, zoals deze:

Knolselderij geroosterd met Marsala
Eendenborst met rozijnen en Marsala saus
Pasta met paddenstoelen en Marsala
Kipkarbonades met druiven en Marsala saus
Varkenshaas met Marsala en zwarte knoflook
Romige paddenstoelensoep met Marsala

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Pasta met gerookte forel, rozijnen en Marsala:

Pasta met gerookte forel, rozijnen en Marsala. Marsala is een Italiaanse versterkte wijn die gemaakt wordt in de omgeving van Marsala op Sicilië.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerechten, Pasta's, Vis
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 ansjovisfilets
  • 2 rode uien
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode peper
  • 375 gr gerookte forel
  • 3 el blanke rozijnen
  • 1 flinke scheut Marsala wijn
  • 300 gr spaghetti
  • olijfolie
  • 1 el kappertjes
  • 2 el pijnboompitten
  • rucola sla
  • peper en zout

Instructies
 

  • Hak de ansjovis fijn, snijd de rode uien in dunne halveringen, hak de knoflook fijn, verwijder
  • De zaadlijsten van de rode peper en snijd dit in dunne ringen, breek de forel in stukken.
  • Doe de rozijnen in een jampotje en giet er een scheut Marsala bij. Laat dit een tijdje weken.
  • Kook de pasta in een pan met ruim water en zout.
  • Bak in een grote koekenpan de ansjovis in een scheut olijfolie. Doe dan de rode uien erbij en bak deze tot ze zacht zijn, voeg de knoflook en rode peper erbij en bak dit nog even mee.
  • Giet de Marsala met de rozijnen erbij en laat even inkoken.
  • Schep de pasta uit het water bij de pan met uien, voeg de kappertjes en forel toe en meng alles goed. Breng op smaak met peper en zout. Als laatste voeg je de rucola sla erbij.
  • Mocht het geheel te droog worden, voeg dan nog wat pastawater erbij.
  • Serveer met de rucola en pijnboompitjes erop.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating