Deze voorjaarssalade van panzanella met asperges heb ik gemaakt van groene asperges en ‘oud’ brood. Het valt niet te ontkennen dat panzanella – gemaakt met sappige tomaten uit het hoogseizoen en knapperig brood – een van de lekkerste zomergerechten is. Maar ik vind dat we niet hoeven te wachten tot het warmer wordt om van zo’n iconisch gerecht te genieten. Maak kennis met deze kruidige, knapperige versie met onze favoriete lentegroenten, een lekkere dressing en sneetjes brood gebakken in olijfolie. Oordeel zelf, maar ik vind hem net zo bevredigend en heerlijk als het origineel.
Deze asperge panzanella is een unieke lentevariant op een traditionele zomersalade. Je zult dol zijn op deze heerlijke salade met knapperige asperges, zelfgemaakte croutons, rucola en Parmezaanse kaas!
Deze salade is zo vullend en zit boordevol smaak. Als je de croutons van tevoren maakt, is de salade in een handomdraai klaar.
Panzanella
Wat is panzanella? Dit is een traditionele Toscaanse salade wat wordt gemaakt van stukken oud brood, gesneden uien en rijpe tomaten, gedrenkt in een dressing van azijn en olijfolie. Het is een goedkope en heerlijke manier om restjes brood te gebruiken, dat misschien wat hard en knapperig is, maar nog steeds prima eetbaar.
Ik maak regelmatig zelfgemaakte croutons met droog oud brood. Als je ze eenmaal hebt geprobeerd, wil je nooit meer terug naar croutons uit de winkel. Ik geef de croutons een hoofdrol in deze asperge panzanella. De croutons kunnen van tevoren worden gemaakt of vlak voordat je de salade maakt. Beide opties zijn prima.
En hier vind je nog veel meer recepten die je kunt maken van ‘oud’ brood.
Asperges
Zoek bij jouw groenteboer naar een mooie, verse bos asperges. Deze moet knapperig en donkergroen zijn, niet slap, rimpelig of vergeeld. De punten moeten goed gesloten zijn. Als ze beginnen te bloeien, is de asperge over zijn hoogtepunt heen. Zowel dunne als dikke stengels zijn prima. Asperges zijn er in het voorjaar in overvloed en meestal in de aanbieding. Geniet ervan zolang ze verkrijgbaar zijn, want het seizoen is kort.
Begin met het afbreken van de houtachtige uiteinden van de asperges. Als je dit nog niet eerder hebt gedaan, houd dan gewoon een stengel vast en breek het onderste uiteinde af waar het vanzelf breekt. Soms breek je een behoorlijk groot stuk af, soms bijna niets. Je zult er snel gevoel voor krijgen. Gooi het uiteinde weg; het zal houtachtig en taai zijn.
Blancheer de asperges kort in het kokende water. Giet ze af, dompel ze in ijswater en laat ze opnieuw uitlekken.
De asperges kunnen een dag van tevoren worden geblancheerd, gekoeld en in de koelkast worden bewaard.
Je kunt asperges ook rauw eten in een salade. Als je ze rauw wilt proberen, schaaf ze in dunne reepjes en maak er deze Groene aspergelinten salade met erwten en munt van.
Tips:
- Om deze salade veganistisch te maken, kan je de Parmezaanse kaas weglaten of een zuivelvrije vervanger gebruiken.
- Het recept voor de ingelegde rode ui* vind je hier.
- Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.
Recept Panzanella met Asperges:
Ingrediënten
- 4 eieren L
- 2 sneetjes oud brood
- 2 el olijfolie
- 400 gr groene asperges
- 1 zakje rucola
- 6 cherrytomaatjes
- ½ ingelegde rode ui*
- 25 gr Parmezaanse kaasschilfers
Dressing
- Dressing
- 6 el olijfolie
- 3 el balsamico
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Kook de eieren in ongeveer 6 minuten. Giet ze af en laat ze schrikken in koud water.
- Pel de eieren en snijd ze in plakken.
- Scheur het brood in stukken.
- Verdeel de stukjes brood over een bakplaat en begiet ze licht met olijfolie. Bak ze ongeveer 10 minuten, tot ze knapperig zijn (of 4-5 minuten in de airfryer).
- Breek de harde onderkanten van de asperges en kook ze in een grote pan met kokend, gezouten water tot ze net gaar zijn, ongeveer 3 minuten.
- Giet ze af, doe ze in een bak met ijswater om af te koelen. Giet ze dan weer af en dep ze droog met keukenpapier.
- Meng in een kleine kom olie met de balsamico, breng op smaak met zout en peper.
- Leg de rucola op een groot bord of schaal en verdeel hier de asperges, het geroosterde brood, de tomaatjes, de ui en de kaas over.
- Besprenkel met de dressing en schep om. Garneer met de eieren en serveer.