Deze panna cotta met bloedmandarijn is zoet, romig en een beetje pittig. Dit snelle en luxe, van tevoren te maken dessert, heeft een levendige bloedmandarijngelei en -siroop en gebruikt niet al te veel ingrediënten.
Net als de meeste panna cotta recepten is deze snel en redelijk eenvoudig te maken. Relatief gezien, omdat er een extra gelei en siroop in zit, maar ik beloof dat alle onderdelen supermakkelijk zijn. De textuur is zijdezacht en is zoet, zuur en levendig door de bloedmandarijnen. Het voelt als een volkomen luxe dessert.
Panna cotta
Dit Italiaanse dessert wordt meestal gemaakt van room, suiker, gelatine en een smaakstof zoals vanille. Deze pudding gemaakt van room, kan je nog aftoppen met vers fruit, chocolade of karamelsaus.
Mijn panna cotta is zijn slechts licht gezoet. Hierdoor blijft het lichter en perfect voor het einde van een maaltijd, maar je kunt er ook andere zoete smaken of fruit aan toevoegen om het in balans te brengen. Voor deze hoef je niet zowel de gelei als de siroop te maken, maar ik raad ten minste één van die twee aan. Als je alleen de siroop maakt, verdubbel dan het recept.
Een panna cotta kan van tevoren worden gemaakt en is daarom ideaal voor etentjes, het is een echte showstopper. Het zuurtje in de mandared gaat perfect samen met de room in dit dessert.
Meer panna cotta recepten:
Mandarijnen
Ik gebruik hier mandared oftewel bloedmandarijnen vanwege hun prachtige levendige kleur en heerlijke smaak. Deze unieke rode mandarijnen heb ik bij Groentebroer.nl gevonden. Het is een super sappige mandarijn met de zoete smaak die tussen een bloedsinaasappel en een mandarijn zit.
Deze mooie rode mandared is groter dan de ‘gewone’ mandarijn. Ze zijn maar kort in het seizoen, van eind december tot maart.
Mocht ze niet meer in het seizoen zijn, dan kan je ze vervangen door bloedsinaasappels, gewone sinaasappels of mandarijnen.
Tips:
- Het is erg belangrijk om de room van de panna cotta en de gelei niet te laten koken.
- De siroop kan van tevoren worden gemaakt en in de koelkast worden bewaard. Verwarm 10 seconden in de magnetron om het beter gietbaar te maken.
- In plaats van de panna cotta te storten, kan je het ook in mooie glazen serveren.
- Ze kunnen 2-3 dagen van tevoren gemaakt worden, maar zorg ervoor dat ze goed afgedekt zijn met plasticfolie.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Panna Cotta met Bloedmandarijn:
Ingrediënten
Gelei
- 200 ml bloedmandarijnsap
- 2 gelatineblaadjes
Panna cotta
- 3 gelatineblaadjes
- 1 vanillestokje
- 500 ml slagroom
- 100 gr suiker
- 1 tl kardemompoeder
- 1 el mandarijnzeste
Siroop
- 175 ml bloedmandarijnsap
- 75 gr suiker
Instructies
- Gelei: Pers 2 - 3 mandarijnen uit. Week de 2 gelatineblaadjes in koud water.Vet 4 glazen of ramaquins in met olie.
- Verwarm het bloedmandarijnsap in een kleine steelpan. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en meng ze door het sap en roer tot de gelatine is opgelost.Verdeel het mengsel gelijkmatig over de glazen en zet het minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.
- Panna cotta: Week de 3 gelatineblaadjes in koud water.Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap de zwarte zaadjes eruit.
- Breng in een pan de slagroom met de suiker, vanillezaadjes en kardemompoeder aan de kook en roer tot de suiker is opgelost.
- Houd het geheel nog een paar minuten net tegen de kook aan. Zet het vuur dan uit en meng de mandarijnzeste erdoor.
- Knijp de gelatineblaadjes goed uit en meng het door de warme room. Giet het mengsel dan door een zeef in een schenkkan.
- Schenk het mengsel dan op de gelei in de glazen en laat afkoelen. Dek dit af met huishoudfolie en zet ze dan minimaal drie uur in de koelkast totdat de panna cotta stevig is.