Erwtensoep Maken? Ouderwetse Snert

Erwtensoep maken is een echte klassieker, vooral op koude dagen. Zoals je weet, is het een maaltijd die de volgende dag vaak nóg lekkerder smaakt. Vandaag maken we ouderwetse erwtensoep, of snert, precies zoals mijn oma en ouders dat altijd deden!

Wat is erwtensoep of snert?

Erwtensoep, of snert, is een typisch Nederlands gerecht. Het wordt gemaakt van groene spliterwten en heeft een dikke, stevige structuur die soms meer op pap dan soep lijkt.

Deze soep heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw. Oorspronkelijk werd er alleen erwten in water gekookt, maar later werden vlees en groenten toegevoegd.

Traditionele ingrediënten:

  • Groenten: Knolselderij, wortel, ui en prei
  • Vlees: Spek(lap), karbonades, varkenspoot of krabbetjes
  • Rookworst: Onmisbaar als finishing touch

Men zegt dat het pas echte snert is als de soep een nacht heeft gestaan. Hierdoor wordt hij nog dikker en voller van smaak.

Lekker om erbij te serveren: roggenbrood met katenspek. Dit maakt het een stevige en vullende maaltijd. Ik maak altijd een grote pan, zodat ik porties kan invriezen voor later.

Erwtensoep in andere culturen

Over de hele wereld vind je soepen op basis van peulvruchten:

Tips voor het maken van erwtensoep

  • Spliterwten weken: Laat ze een nacht in koud water staan om de kooktijd te verkorten.
  • Traditioneel serveren: Met roggenbrood en katenspek.
  • Extra dikte: Gebruik een staafmixer om de soep steviger te maken.
  • Te dik? Voeg wat bouillon of water toe om hem dunner te maken.

Erwtensoep dikker maken

Wil je jouw erwtensoep nog steviger? Dit zijn de beste manieren:

  • Meer spliterwten toevoegen: Ze lossen vanzelf op en maken de soep dikker.
  • Staafmixer gebruiken: Pureer een deel van de soep voor extra structuur.
  • Langer laten koken: Hoe langer de soep pruttelt, hoe dikker hij wordt.

Met deze simpele aanpassingen zorg je voor die authentieke, stevige snert waar iedereen van houdt!

Grote pan snert maken

Een grote pan snert maken is ideaal als je meerdere dagen wilt genieten. Hoe langer de soep trekt, hoe beter de smaken zich ontwikkelen. Bovendien kun je porties invriezen, zodat je altijd een makkelijke maaltijd achter de hand hebt.

Ouderwetse erwtensoep maken:

Erwtensoep zelf maken? Wat is nou lekkerder dat een heerlijk bord vol met zelfgemaakte snert en rookworst op een koude dag.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Soepen
Keuken Nederlands
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gr spliterwten
  • 300 gr zuurkoolspek
  • 2 schouderkarbonades
  • 1 prei
  • 2 uien
  • 1/2 knolselderij
  • 1 winterwortel
  • 1 slagers rookworst
  • 4 takken bladpeterselie
  • peper en zout, naar smaak

Instructies
 

  • Laat de spliterwten een nacht in ruim water wellen. Spoel ze voor het koken af met koud water in een vergiet en breng ze met 2 liter water, zuurkoolspek en karbonades aan de kook.
  • Lepel schuim dat boven komt drijven, met een schuimspaan weg.
  • Laat dit op laag vuur ongeveer een uur zachtjes koken.
  • Halveer de prei in de lengte, snijd deze in halve ringen en doe dit in een vergiet. Spoel de prei schoon onder de koude kraan. Pel en snijd de uien in stukken.
  • Schil en snijd de halve knolselderij en wortel in blokjes. Voeg na een uur koken de groenten toe aan de soep. Laat dit nog een half uurtje rustig koken en roer dit af en toe door.
  • Kook ondertussen de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Schep het spek en de karbonades uit de soep en snijd dit fijn. Meng door de soep.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Hak de peterselieblaadjes en roer dit door de soep.
  • Snijd de rookworst in plakjes en serveer de soep met de rookworst erin.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating