Erwtensoep zelf maken? Wat is nou lekkerder dat een heerlijk bord vol met zelfgemaakte snert en rookworst op een koude dag.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 1 uur uur 30 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 45 minuten min
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Soepen
Keuken Nederlands
- 500 gr spliterwten
- 300 gr zuurkoolspek
- 2 schouderkarbonades
- 1 prei
- 2 uien
- 1/2 knolselderij
- 1 winterwortel
- 1 slagers rookworst
- 4 takken bladpeterselie
- peper en zout, naar smaak
Laat de spliterwten een nacht in ruim water wellen. Spoel ze voor het koken af met koud water in een vergiet en breng ze met 2 liter water, zuurkoolspek en karbonades aan de kook.
Lepel schuim dat boven komt drijven, met een schuimspaan weg.
Laat dit op laag vuur ongeveer een uur zachtjes koken.
Halveer de prei in de lengte, snijd deze in halve ringen en doe dit in een vergiet. Spoel de prei schoon onder de koude kraan. Pel en snijd de uien in stukken.
Schil en snijd de halve knolselderij en wortel in blokjes. Voeg na een uur koken de groenten toe aan de soep. Laat dit nog een half uurtje rustig koken en roer dit af en toe door.
Kook ondertussen de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing.
Schep het spek en de karbonades uit de soep en snijd dit fijn. Meng door de soep.
Breng de soep op smaak met zout en peper.
Hak de peterselieblaadjes en roer dit door de soep.
Snijd de rookworst in plakjes en serveer de soep met de rookworst erin.