Orzo met Spekjes en Snijbiet

Dit recept voor orzo met snijbiet en spekjes in een romige kruidensaus is een eenvoudig gerecht of bijgerecht met bladgroenten, pasta en spek in één! Groenten in combinatie met knapperig uitgebakken spek zorgen voor een perfecte smaakbalans. Vooral in combinatie met snijbiet is dit gerecht onweerstaanbaar.

Orzo met snijbiet is makkelijk te bereiden en ideaal als doordeweekse maaltijd of bijgerecht bij kip of vis. Binnen 20 minuten staat dit smaakvolle gerecht op tafel!

Orzo

Orzo, ook bekend als risoni in Italië, is een pastasoort die lijkt op grote rijst- of gerstkorrels (waar orzo in het Italiaans naar verwijst). Orzo is populair in de Griekse en Italiaanse keuken en is makkelijk te bereiden, waardoor het een onmisbaar basisproduct is in de voorraadkast.

Zo kook je orzo perfect:

Breng een grote pan water aan de kook (zonder olijfolie toe te voegen), voeg de orzo toe en laat het 7 tot 10 minuten sudderen. Roer af en toe om plakken te voorkomen en kook tot de orzo al dente is. Giet de orzo af en laat afkoelen terwijl je de snijbiet en saus klaarmaakt.

Wat is orzo? Bekijk mijn artikel hierover!

Snijbiet

Terwijl de orzo kookt, bereid je de snijbiet. Verhit olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Bak de spekjes goudbruin in ongeveer 2 minuten. Voeg vervolgens de snijbiet toe en roerbak tot het geslonken is, ongeveer 1 tot 2 minuten. Simpel en snel!

Snijbiet is niet alleen smaakvol, maar ook rijk aan calcium, magnesium, koper, zink, natrium, fosfor en vitamine E. Het voegt kleur, textuur en een heerlijke bite toe aan de romige orzo.

Handige tips voor het bereiden van snijbiet:

  • Was de snijbiet in een grote kom met koud water om vuil en zand te verwijderen.
  • Spoel het onder de kraan af (op lage druk) om de bladeren niet te beschadigen.
  • Snijd de stengels fijn en snijd daarna de bladeren in stukken.

Tips

  • Geen snijbiet? Vervang het door spinazie, cavolo nero, courgette of champignons.
  • Vegetarisch? Gebruik vegetarische spekreepjes als alternatief.

Laat een reactie achter als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond.

Bekijk hier mijn andere orzo recepten!

Orzo met spekjes:

Dit recept voor orzo in een romige kruidensaus is een eenvoudig gerecht of bijgerecht met bladgroenten, pasta en spekjes in één!
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerechten, Makkelijke maaltijd, Pasta's
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 200 gr orzo
  • 400 gr snijbiet
  • 100 gr magere spekreepjes
  • olijfolie
  • 1 snufje chilivlokken
  • 90 gr verse kruidenkaas
  • 20 gr zadenmix

Instructies
 

  • Kook de orzo beetgaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet de pasta af, bewaar een kopje kookvocht.
  • Spoel de snijbiet goed schoon in koud water en laat dan goed uitlekken. Snijd eerst de steeltjes fijn en snijd daarna het blad grof. Houdt dit apart.
  • Bak de spekreepjes krokant in een grote (hapjes)pan in een eetlepel olijfolie.
  • Voet de chilivlokken en de snijbietsteeltjes toe en bak dit een minuutje mee.
  • Voeg nu het blad toe aan de pan en bak ze een minuut, of tot ze zacht beginnen te worden.
  • Meng de kruidenkaas erdoor en als dit gesmolten, is kan de gekookte orzo erbij.
  • Lijkt de saus te dik, meng er dan wat pastakookvocht door. Breng op smaak met peper en zout en haal de pan van het vuur.
  • Serveer eventueel met wat zadenmix of pijnboompitjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating