Lekkere frisse Oosterse kipsalade met komkommer en wortel om te eten op een warme avond. Je kunt het serveren als hoofdgerecht voor 2 personen of als voorgerecht voor 4 personen. De kip kan je eventueel een dag van tevoren klaar maken, als ik jou was zou ik meer kipfilets bereiden. Deze zijn zo lekker, hier wil je meer van eten!
Kip
Voor deze ‘verantwoorde’ salade gebruik ik kipfilets. Deze koop ik bij onze lokale boer Karin van Polderkip. Lekkere sappige kipfilets van beter leven kippetjes en dat proef je.
Het bereiden van de kipfilet is super simpel, je marineert het eerst en daarna leg je de kipfilets in de oven. Laat ze dan afkoelen en snijd ze in dunne plakken. Simpel toch? Het resultaat is een supersappig kipfiletje. Je zou ze zelfs de avond ervoor alvast kunnen bakken in de oven, dan heb je de volgende dag weinig werk aan deze heerlijke salade.
Salades
Haal de groenten door een spiraalsnijder om deze Oosterse salade met komkommer, wortel en kip tot leven te laten komen. Met zo’n heerlijke Oosterse dressing van limoen, zelfgemaakte zoete chilisaus, vissaus en sesamolie.
Er is op warme dagen een thema in mijn huis, namelijk maaltijden die geen (of bijna geen) warmte nodig hebben om te maken. Niet braden, bakken, koken, etc… niets. Hoe minder warmte en hoe minder werk er nodig is, hoe beter. Te heet om te koken plus lui …. betekent makkelijke maaltijden. Behalve de kip die in de oven gaat en de groenten die je snijden moet, is dit een heerlijke makkelijke zomerse maaltijd. Ik heb er ook nog gekookte noedels bij gedaan, maar die kan je achterwege laten.
Spaghetti van groenten
Ik ben een grote fan van het eten van groenten zoals ze zijn. Maar laten we eerlijk zijn, ze gaan snel vervelen. Kom, kom maar binnen, komkommersalade. Maar niet zomaar een komkommersalade, nee een spiraalvormige, zoete en pittige komkommer- en wortelsalade met Oosterse dressing. Knapperig, verfrissend en smaakvol, dit wil je eten op warme dagen!
Tips:
Als je geen spiralizer oftewel spiraalsnijder hebt, kun je je groenten zeker in dunne reepjes snijden met een dunschiller of kaasschaaf.
Ben je geen fan van koriander, vervang dit dan door peterselie of bieslook.
Heb je een pinda-allergie, dan kan je ze vervangen door sesamzaadjes.
Recept Oosterse kipsalade:
Ingredients
- 2 kipfilets
- 2 el zoete chilisaus
- 1 el vissaus
- ½ limoen, rasp en sap ervan
- 1 tl geraspte gember
- 100 gr noedels
- 1 grote wortel
- 1 komkommer
- 3 lente-uitjes, fijngesneden
- 4 takken koriander
- 50 gr pinda's
- ½ limoen, rasp en sap ervan
- 1 el zoete chilisaus
- 1 el vissaus
- 1 el sesamolie
Instructions
- Kipfilets: maak de marinade door alle ingrediënten te mengen met elkaar. Laat de kipfilets ongeveer 2 uur marineren hierin (in de koelkast).
- Verwarm voor het bereiden de oven voor op 200 ̊C.
- Leg de kipfilet met de marinade in een platte ovenschaal.
- Bak de kipfilets ongeveer 20 minuten in de oven tot deze gaar zijn. Laat afkoelen, tot zover kan je dit een dag van te voren bereiden.
- Kook de noedels gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet ze dan af, laat ze afkoelen onder koud stromend water en laat goed uitlekken.
- Schil de wortel en snijd met een spiralizer of dunschiller dunne repen hiervan.
- Snijd zo ook de komkommer.
- Maak de dressing door deze ingrediënten te mengen.
- Meng alle ingrediënten van de salade door elkaar in een grote schaal. Lepel hierover de dressing en verdeel de salade over de borden.
- Snijd de kipfilets in dunne plakken en leg dit op de salade.