Je zult dol zijn op deze Nashville Hot Chicken Sandwich. De malse, sappige kipfilet in een knapperig jasje en bestreken met de Nashville Hot Sauce, is legendarisch en absoluut een aanrader. De ster van het recept is absoluut de krokante kip. Gemarineerd in een pittig karnemelkmengsel, gepaneerd en vervolgens gefrituurd tot een goudbruine, knapperige perfectie. De kip is niet alleen hot; het is een culinaire ervaring.
Nashville Hot Chicken
De Nashville hot chicken sandwich vindt zijn oorsprong in Nashville, Tennessee en is sindsdien daar uitgegroeid tot een van de populairste sandwiches.
Het maken van deze sandwich lijkt misschien een hele klus, maar het is de moeite meer dan waard.
Het belangrijkste verschil tussen deze sandwich en de meeste andere kipsandwiches is de pittigheid. Nashville Hot Chicken is meestal een van de pittigste kipsandwiches die je kunt vinden en wordt geserveerd met diverse toppings.
Als je wilt kan je er zelfs een vegetarische versie van maken. Vervang de kip door een plantaardig alternatief zoals tofu of een vleesvervanger. Volg hetzelfde proces voor het marineren en paneren, maar pas de kooktijd indien nodig aan.
Erbij
Ik serveer hier graag bijgerechten zoals coleslaw, pastasalade of aardappelsalade bij. Een koud, romig bijgerecht werkt vaak goed om de pittigheid van de kip te compenseren. Friet, aardappelkroketten, zoete aardappelfrietjes of een simpele salade zijn ook prima bijgerechten.
Kip
Ik heb kipdijfilets gebruikt om de sandwich te maken, maar je kunt ook kipfilets gebruiken.
Als je hele grote kipfilets gebruikt, zou ik doormidden snijden.
Sla de kipdijfilets lichtjes plat tussen huishoudfolie, net genoeg om een gelijkmatige dikte te krijgen.
Marineer ze dan twee tot vier uur in de karnemelk marinade. Je proeft de karnemelk niet, maar het zuur van de karnemelk zorgt ervoor dat de kip nog malser wordt.

Tips:
- Maak de hete saus van tevoren, dan hoef je deze alleen maar op te warmen als je de kip erdoor wentelt.
- Gebruik zoveel cayennepeper als je lekker vindt.
- De gerookte paprikapoeder kan ook pikant zijn, houdt daar rekening mee.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Nashville Hot Chicken Sandwich:
Ingrediënten
Kip
- 2 kipdijfilets
- 400 ml zonnebloemolie
- 250 ml karnemelk
- 1 el hot sauce
- 150 gr bloem
- peper en zout
Saus
- 60 gr boter
- 1 el bruine suiker
- ½ el cayennepeper
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl honing
- peper en zout
Sandwich
- 2 broodjes
- 2 el mayonaise
- 2 augurken
- ijsbergsla
Instructies
- Kip en marinade: Sla de kipdijfilets lichtjes plat. Net genoeg om een gelijkmatige dikte te krijgen.
- Meng de karnemelk met de hete saus in een ondiepe kom. Leg de kipdijfilets hierin, meng alles goed door elkaar, dek de kom af met plasticfolie en zet 2-4 uur (of een nacht) in de koelkast.
- Meng de bloem met zout en de zwarte peper in een andere kom. Zet apart tot gebruik.
- Na het marineren, haal je de kip uit het karnemelkmengsel.
- Haal de kipfilet door het bloemmengsel en schud de overtollige bloem eraf.
- Doop de met bloem bestoven kip terug in het karnemelkmengsel en laat de overtollige karnemelk eraf druipen.
- Haal de gedoopte kip voor de tweede keer door het bloemmengsel. Zorg ervoor dat de kip goed bedekt is met bloem.
- Verhit de olie in een koekenpan tot 175°C.
- Bak de gepaneerde kip in de hete olie in 3-4 minuten per kant. Bak ze tot ze goudbruin en knapperig en tot de kerntemperatuur minstens 74°C is.
- Haal de gebakken kipfilets uit de pan en leg ze op een rooster om uit te lekken.
- Hete saus: Smelt de boter in een steelpannetje. Voeg de bruine suiker, cayennepeper, gerookte paprikapoeder, knoflookpoeder, honing en peper en zout toe aan de pan met de gesmolten boter.
- Meng de ingrediënten door elkaar en verwarm het mengsel op middelhoog vuur gedurende één minuut of totdat de bruine suiker is opgelost.
- Voeg twee eetlepels hete olie van het bakken van de kip toe aan het mengsel en klop tot een glad mengsel.
- Snijd de broodjes doormidden en smeer een eetlepel mayonaise op de onderkant van het broodje. Leg de augurkplakjes op de mayonaise.
- Bestrijk de gefrituurde kip met de hete saus, of doop de kip in de saus en leg deze op de augurken.
- Verdeel de fijngesneden sla over de kip en leg het broodje erbovenop.


