Deze kip is niet alleen hot; het is een culinaire ervaring.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 15 minuten min
Totale tijd 30 minuten min
Gang Hoofdgerechten, Lunch
Keuken Amerikaans
Kip
- 2 kipdijfilets
- 400 ml zonnebloemolie
- 250 ml karnemelk
- 1 el hot sauce
- 150 gr bloem
- peper en zout
Saus
- 60 gr boter
- 1 el bruine suiker
- ½ el cayennepeper
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl honing
- peper en zout
Sandwich
- 2 broodjes
- 2 el mayonaise
- 2 augurken
- ijsbergsla
Kip en marinade: Sla de kipdijfilets lichtjes plat. Net genoeg om een gelijkmatige dikte te krijgen.
Meng de karnemelk met de hete saus in een ondiepe kom. Leg de kipdijfilets hierin, meng alles goed door elkaar, dek de kom af met plasticfolie en zet 2-4 uur (of een nacht) in de koelkast.
Meng de bloem met zout en de zwarte peper in een andere kom. Zet apart tot gebruik.
Na het marineren, haal je de kip uit het karnemelkmengsel.
Haal de kipfilet door het bloemmengsel en schud de overtollige bloem eraf.
Doop de met bloem bestoven kip terug in het karnemelkmengsel en laat de overtollige karnemelk eraf druipen.
Haal de gedoopte kip voor de tweede keer door het bloemmengsel. Zorg ervoor dat de kip goed bedekt is met bloem.
Verhit de olie in een koekenpan tot 175°C.
Bak de gepaneerde kip in de hete olie in 3-4 minuten per kant. Bak ze tot ze goudbruin en knapperig en tot de kerntemperatuur minstens 74°C is.
Haal de gebakken kipfilets uit de pan en leg ze op een rooster om uit te lekken.
Hete saus: Smelt de boter in een steelpannetje. Voeg de bruine suiker, cayennepeper, gerookte paprikapoeder, knoflookpoeder, honing en peper en zout toe aan de pan met de gesmolten boter.
Meng de ingrediënten door elkaar en verwarm het mengsel op middelhoog vuur gedurende één minuut of totdat de bruine suiker is opgelost.
Voeg twee eetlepels hete olie van het bakken van de kip toe aan het mengsel en klop tot een glad mengsel.
Snijd de broodjes doormidden en smeer een eetlepel mayonaise op de onderkant van het broodje. Leg de augurkplakjes op de mayonaise.
Bestrijk de gefrituurde kip met de hete saus, of doop de kip in de saus en leg deze op de augurken.
Verdeel de fijngesneden sla over de kip en leg het broodje erbovenop.