Mokka crème brûlée

Het foodblogevent van de maand oktober is koffie in de keuken. Wat ga ik bereiden met koffie? Ik wist het….ik wilde nog een keer crème brûlée maken. Crème brûlée is een heerlijk nagerecht wat jij thuis zelf ook kunt maken. Het vereist wel wat skills, maar dan serveer je wel iets bijzonders. Ik heb deze keer een smaakje aan de crème brûlée gegeven. Het is namelijk een mokka crème brûlée geworden. Door de custard op smaak te brengen met mokka, krijg je een heerlijke hint van koffie in dit dessert.

 

Voor een hele decadente uitvoering heb ik alleen maar slagroom gebruikt in plaats van half melk half room. Ik heb kleine potjes gebruikt want het blijft een machtig dessert en een caloriebommetje. Daarom serveer je het op een hele speciale avond en eet je dit niet regelmatig.

 

Crème brûlée

 

Niets is zo fijn om te horen als het geluid wanneer je het suikerlaagje van de crème brûlée kapot tikt. Dit is wel een van de meest iconische Franse dessert. Maar hoe maak je nou zo’n perfecte, romige crème brûlée met zo’n knapperig suikerlaagje?
Crème brûlée betekent gebrande crème. En dat is precies wat het is: romige vanillepudding met een laagje suiker erop dat je karamelliseert, zodat het een krokant korstje vormt.

 

Tips voor het maken:

 

Gebruik in ieder geval verse, volle melk en room wanneer je dit dessert wilt maken.
En niets boven verse vanille.
Voor de crème brûlée gebruik je een brandertje om de suiker te karamelliseren, voor een paar tientjes haal je er een in huis. Probeer de suiker zo egaal mogelijk te karamelliseren, zodat je over de hele oppervlakte een mooie bruine kleur krijgt.
Heb je nou geen brandertje? Zet de potjes vlak onder de hete gril in jouw oven.
Gebruik altijd lage schaaltjes met een breed oppervlak zodat de suikerlaag goed karamelliseren kan.

 

Verwentoetjes

 

En nog meer heerlijke Franse klassiekers zijn deze Ile flottante, Pêche melba, Chocolade soufflé, Aardbeien coupe Romanoff, Tarte Tatin en Chocolademousse. Maak die ook eens als je een bijzonder etentje wilt geven.

 

Extra nodig: 4-6 hittebestendige schaaltjes en een brûlée brandertje

 

 

Recept Mokka crème brûlée:

Mokka creme brulee. Als je jezelf en jouw gasten extra wilt verwennen met een decadent toetje maak dan deze heerlijke Creme brulee.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Kerst, Nagerechten
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 vanillestokje
  • 500 ml slagroom
  • 3 staafjes oploskoffie, mokka
  • 6 eidooiers
  • 90 gr suiker
  • 4 el rietsuiker

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
  • Breng de slagroom met het vanillemerg en -stokje en de koffiepoeder tegen de kook aan in een pan. Neem nu de pan van het vuur en haal het vanillestokje eruit.
  • Klop ondertussen de eidooiers met de suiker luchtig en romig. Voeg al roerend beetje voor beetje de warme room aan de dooiers met suiker toe.
  • Doe dit mengsel terug in de pan en verwarm het al roerend op heel laag vuur (niet laten koken) tot het een beetje dikker wordt.
  • Zet de schaaltjes in een braadslee of ovenschaal en schenk hierin de custard.
  • Voeg in de braadslee zoveel heet water toe tot de schaaltjes ongeveer 2/3 in water staan.
  • Laat ze in de voorverwarmde oven 35-40 minuten gaar worden. Haal de schaaltjes uit de oven en uit de ovenschaal, laat ze afkoelen en zet ze dan in de koelkast.
  • Voor het serveren: strooi de rietsuiker over de crème en gebruik de brûlée brander om de suiker te laten karamelliseren. Serveer direct.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating