Ik zal het maar eerlijk bekennen…..ik houd niet van barbecueën. Wel als het voor mij gedaan wordt, maar niet om het zelf te doen…. vind het veel te veel gedoe. Maar dat heerlijke grillstreepje op een stukje vlees of vis vind ik natuurlijk wel erg lekker. En daarvoor heb ik geen barbecue nodig, maar een hele goede grillpan. En ik heb mijn perfecte gietijzer grillpan gevonden.
Het is een superzware slijtvaste gietijzer grillpan van 28 centimeter doorsnee met een houten steel, de Maestro van het Zweedse merk Ronneby Bruk. Ik ga lekker grillen in de keuken met deze pan. De pan doet zijn naam eer aan, het is een echte Maestro. Hij is heel erg duurzaam en makkelijk in gebruik. Heeft de perfecte ribbels welke zorgen voor gelijkmatig grillen. De pan heeft een stevige houten steel die niet heet wordt.
Eventueel kookvocht kan je afgieten middels de twee uitsparingen aan de zijkanten van de pan.
Beste resultaat
Hoe moet je deze pan gebruiken? Om echt veel plezier van deze grillpan te hebben, moet je niet bang zijn om deze superheet te laten worden voor het beste resultaat. Laat de pan eerst vijf minuten voorverwarmen op middelhoog vuur. Ondanks de geweldige warmtegeleiding van deze pan, verwarmt de pan op deze manier nog beter over de gehele bodem. Om te testen of de pan heet genoeg is, laat je wat druppels water in de pan vallen. Als deze druppels in no-time verdwijnen, dan is de pan heet en kan je gaan grillen. Zet het vuur dan hoog en grillen maar.
Olie
Deze grillpan heeft een natuurlijk antikleef effect. Bij de productie is een plantaardige olie ingebrand, waardoor je de pan meteen kunt gebruiken.
Je wilt natuurlijk niet dat je vlees, vis of groenten aan de ribbels van de pan blijven plakken, smeer daarom voor de zekerheid hetgeen je wilt grillen in met een beetje olie. Of gebruik wat olie in de marinade. Ook is de truc om het vlees lang genoeg op een kant op de pan te laten liggen en het pas om te draaien als het makkelijk ‘loslaat’.
De buitenbarbecue heeft een deksel, deze pan niet. Maar je kunt hetgeen je grillt, bedekken met een grote deksel van een van jouw andere pannen, een omgekeerde metalen kom of een dubbelgevouwen stuk aluminiumfolie. Op deze manier kan je bijvoorbeeld de worstjes helemaal door en door garen of de kaas op een burger lekker laten smelten.
Schoonmaken en onderhoud
Zorg er wel voor dat je deze pan goed schoonhoudt. Als hij erg aangebakken/aangebrand is, laat de pan dan een uurtje of als hij heel erg aangebrand is een nachtje weken in heet water met soda (geen agressieve schoonmaakmiddelen). Je zult zien dat het aangebrande eten zo los weekt. Hierna even schoonborstelen met een afwaskwast, dit zal nu makkelijk gaan. Meestal krijg je de pan hiermee wel schoon en behoudt het zijn antikleef effect. Zo niet, probeer het dan met een balletje die je maakt van een stuk aluminiumfolie. Gebruik deze bal langs de ribbels om zo het vuil te verwijderen.
Droog de pan met keukenpapier en smeer de pan dan weer in met neutrale olie voordat je hem in de kast zet. Als je dit doet zal de pan niet roesten en kan hij jaren meegaan.
Zet je andere pannen op de grillpan, gebruik dan een panbeschermer.
Zet de pan vooral NIET in de vaatwasser!
Mijn perfecte gietijzer grillpan
Het Zweedse merk Ronneby Bruk staat bekend om het maken van stoere gietijzeren pannen.
Vakmanschap en kwaliteit staat hoog in hun vaandel en dat zie je in al hun pannen. Zij bieden 30 jaar (!) garantie op het materiaal en eventuele fouten van hun pannen.
Dus als jij geen tuin hebt, of je houdt ook niet van vuurtje stoken, schaf dan een goede grillpan aan. Investeer hierin zodat je er heel erg lang plezier van hebt.
En deze pan is geschikt voor inductie, keramisch, gas en elektrisch.
Nadelen
De pan heeft maar één nadeel: hij is loeizwaar.