Matcha Gin Sour

Op een St Patricks Day lunch bij ’t Nonnetje** te Harderwijk werd een groene matcha cocktail met Champagne geserveerd. Dit bracht mij op het idee om deze Matcha Gin Sour

thuis te maken. Omdat matcha zo goed samengaat met citroen, heb ik daar ook citroensap in verwerkt. Begin je happy hour na een lange week, goed met deze citrusachtige, aardse en goed uitgebalanceerde Matcha Gin Sour cocktail. Deze briljant groene lentecocktail bevat ceremoniële matcha poeder, versgeperst citroensap, agavesiroop (of suikersiroop) en gin.

Matcha Gin Sour

Deze briljant groene cafeïne-houdende gin cocktail is het perfecte opkikkertje voor een happy hour na een lange en drukke week. Dit simpele gin sour recept met zes ingrediënten kan in minder dan vijf minuten worden gemaakt en is gewoonweg fenomenaal.

De bloemige gin smaak combineert wonderwel met de zuurgraad van het citroensap en het subtiel grassige en licht bittere matchapoeder. Het geschudde eiwit geeft deze matcha cocktail zijn schuimige bovenkant en zijdezachte textuur.

Matcha

Misschien heb je nog ergens achter in een keukenkastje een potje matchapoeder staan. Tover deze dan tevoorschijn en maak deze bijzondere cocktail ermee.

Een paar jaar geleden dook matcha overal op, in latte, ijs, smoothie, etc.

Als je matcha niet kent, het is een Japanse groene theepoeder gemaakt van fijngemalen gedroogde theebladeren. Het heeft een licht bittere, plantaardige smaak en een levendige groene kleur die het gevolg is van de hoge chlorofylgehaltes van de bladeren. Het is al eeuwenlang de hoeksteen van traditionele Japanse theeceremonies, maar het is populair geworden vanwege de gezondheidsvoordelen.

Gewone groene thee wordt al geprezen als een antioxidantenkrachtpatser, maar matcha heeft nog meer voordelen. Dit is waarom: wanneer je andere vormen van groene thee maakt, laat je de bladeren in heet water trekken en gooi je ze vervolgens weg. Wanneer je matcha maakt, klop je het poeder in heet water of melk. Als gevolg hiervan consumeer je eigenlijk het hele theeblad wanneer je het drinkt!

Matcha bevat wel meer cafeïne dan gewone groene thee, maar het geeft je niet zo’n opkikker als koffie.

Een matcha bowl is perfect om matcha te maken vanwege de ronde vorm. Deze zorgt ervoor dat de garde de matcha kan oproeren en beluchten, waardoor het kan schuimen en de tuit zorgt ervoor dat je het gemakkelijk in je glas kunt gieten. Je kunt een matcha bowl online kopen of bij je lokale Japanse supermarkt.

Matcha whisk is een kleine bamboe garde die is gemaakt om matcha te kloppen. Je kunt ze online of bij je lokale Japanse supermarkt vinden.

Maar je kunt de matcha ook maken met een kleine garde en een klein kommetje.

Matchapoeder lost niet vanzelf op in water. Door te kloppen kan de matcha in het water oplossen en worden eventuele klontjes verwijderd.

Tips:

  • Maak de matcha met warm water (79°C). Dit is de optimale temperatuur om matcha te zetten en zal de beste smaakresultaten opleveren zonder dat het matchapoeder verbrandt en te bitter wordt.
  • Shake de cocktail eerst krachtig zonder ijsblokjes. De eerste keer dat je de gin sour cocktail in de shaker schudt, shake je hem zo krachtig als je kunt gedurende minimaal 1 minuut. Dit is het moment waarop het eiwit begint te schuimen en die mooie witte laag creëert.
  • Als jij je zorgen maakt over het gebruik van rauw eiwit in je drankje, kan je eiwit vervangen door aquafaba.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Matcha Gin Sour:

 

Begin je happy hour na een lange week, goed met deze citrusachtige, aardse en goed uitgebalanceerde Matcha Gin Sour cocktail.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Dranken/Smoothies
Keuken Amerikaans
Porties 1

Equipment

  • matcha-garde
  • matcha-kom
  • cocktailshaker
  • cocktailzeef

Ingrediënten
  

  • ¼ tl matchapoeder
  • 1 el heet water 79°C
  • 60 ml gin
  • 25 ml citroensap
  • 2 el agavesiroop
  • 1 eiwit*
  • ijsblokjes

Instructies
 

  • Klop in een kleine kom de matchapoeder met 1 el heet water tot er geen klontjes meer over zijn.
  • Voeg gin, citroensap, siroop, matcha en eiwit toe aan een cocktailshaker. Sluit en schud krachtig (zonder ijs) gedurende 1 minuut tot het schuimig is.
  • Voeg vervolgens ijs toe en schud opnieuw tot het is gekoeld.
  • Zeef in een cocktailglas en schud het schuimige eiwit eruit.
  • Bestrooi met matchapoeder en geniet ervan!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating