Voor deze luchtige havermoutpannenkoekjes met kersen heb ik de havervlokken zelf fijngemalen in een keukenmachine. Je kunt natuurlijk ook (volkoren) bloem gebruiken hiervoor in de plaats. Maar het voordeel van de havervlokken is dat dit glutenvrije pannenkoekjes worden.
De pannenkoekjes worden luchtig door het gebruik van de bakpoeder en door het opkloppen van de eieren. Laat dit dus niet achterwege.
Er zijn nu nog volop Hollandse kersen te koop, dus ik had me weer laten verleiden om een grote zak te kopen bij de groenteboer. Gelukkig heb ik zo’n handig apparaatje die de kersen ontpit, dat scheelt weer een hoop werk. Eerst wassen natuurlijk, dan steeltjes verwijderen en door dat apparaatje halen en de kersen zijn klaar voor gebruik. Ik heb ze in een pannetje even opgewarmd met wat water en een heerlijke Acaciahoning die ik mocht ontvangen in een foodybox.
Nog meer pannenkoekjes
Probeer ook eens deze Luchtige kwarkpannenkoeken met frambozensaus.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Luchtige Havermoutpannenkoekjes met Kersen:
Ingrediënten
- 500 gr kersen, ontpit
- 50 ml honing
Pannenkoekjes
- 100 gr havervlokken
- 2 grote eieren
- 1 el bakpoeder
- 1 el kaneelpoeder
- 1 el vanillesuiker
- 200 ml yoghurt
- zonnebloemolie
Instructies
- Doe de kersen samen met een half glas water en de honing in een pan en breng dit aan de kook. Laat ongeveer 3 minuten koken, zet het vuur dan uit.
- Doe de havervlokken in een keukenmachine en maal dit tot je een grof bakmeel hebt.
- Klop de eieren in een kom schuimig op. Voeg daar de havermeel bij en roer dit erdoor.
- Meng dan de bakpoeder, kaneel, vanillesuiker en yoghurt erdoor. Je hebt nu een dik beslag.
- Zet een pannenkoekenpan (of een antiaanbakpan) op het vuur en doe daar een theelepeltje olie in. Als de pan warm geworden is lepel dan het beslag in de pan.
- Een eetlepel is genoeg om 1 pannenkoekje te maken. Je kunt er ongeveer vier tegelijk bakken in de pan.
- Als de bovenkant van het beslag begint de bubbelen (gaatjes erin), dan kan je de pannenkoekjes voorzichtig omdraaien. Bak de andere kant ook in ongeveer 1-2 minuutjes.
- Schep de pannenkoekjes uit de pan en houd ze warm (op een warm bord of in een warme oven) en bak de andere vier pannenkoekjes.
- Leg twee pannenkoekjes op een bord en lepel hierop de kersen met de saus.