Over de hele wereld worden sauzen gemaakt van verse groene kruiden. Ik heb voor jullie de lekkerste wereldse groene kruidensauzen op een rijtje gezet. Je kunt lezen hoe je ze maakt en waarvoor je ze gebruiken kan. Elk land heeft zo zijn eigen smaak aan een groene saus gegeven. Vaak worden dezelfde groene kruiden gebruikt, maar door de specifieke specerijen van het land, heeft elke groene saus weer een hele andere smaak.
Ze zijn lekker als dip of geven je gerecht een goede kick of laten het nog beter smaken.
Deze sauzen worden niet gekookt en zijn supervers. Je kunt er een eigen draai aan geven door het pittiger te maken middels meer (chili)pepers te gebruiken, zuurder door meer limoen- of citroensap toe te voegen of romiger door mayonaise of crème fraiche erbij te doen.
Italiaanse Pesto
Deze groene saus met als hoofdingrediënt basilicum is wel een hele bekende en lekkere groene kruidensaus. Door het gebruik van een lekkere olijfolie en de pittige Parmezaanse kaas geeft dit de saus zijn specifieke smaak. Door de toevoeging van pijnboompitten krijgt de saus weer een extra nootachtige smaak.
Als je deze saus mengt door gekookte pasta, heb je al een zalige maaltijd.
De beroemde Caprese salade gemaakt van tomaten en mozzarella kan natuurlijk niet zonder pesto. Ook is de saus lekker op een pizza, gegrild vlees, op vis, bij gekookte groenten of lekker bij een tosti. Je kunt varieren met deze saus door oude geraspte kaas en/of andere noten te gebruiken zoals bijvoorbeeld walnoten of kruiden zoals dille, koriander, boerenkool etc.
Italiaanse Gremolata
Gremolata is eigenlijk geen saus maar een mengsel van gehakte peterselie, knoflook en citroenrasp. Het wordt veel gebruikt in de klassieke Italiaanse keuken en is vooral bekend van de Ossobuco die geserveerd wordt met gremolata. Maar is ook lekker in bijvoorbeeld soep, of op een crostini, over ander soorten gegrild vlees, kip of vis en lekker door de pasta.
Salsa verde
Salsa verde is een Italiaanse klassieker. Het is een mengsel van gehakte peterselie, basilicum, kappertjes, ansjovis, knoflook met citroensap. Door het gebruikt van gezouten kappertjes en de ansjovis is het een behoorlijk hartige saus. Gebruik salsa verde op een geroosterde steak of vis, roer het door je pasta of smeer het op je brood.
Franse Pistou
In Italië hebben ze de pesto en in Frankrijk de pistou. de Provençaalse saus Pistou lijkt op de pesto … het is namelijk ook gemaakt van verse basilicum, knoflook en olijfolie. Soms wordt er ook kaas in verwerkt, maar origineel is dat niet. Pistou is vooral bekend van het gerecht Soupe au pistou. Een soep gemaakt van aardappelen, bonen, pasta en groenten met daarin de pistou. Maar je kunt de pistou natuurlijk ook voor heel veel andere gerechten gebruikten.
Persillade
En nog zo’n Franse klassieker. Persillade is een kruidenmengsel van peterselie, knoflook, olie en soms azijn. Er zijn veel varianten op deze saus, zoals bijvoorbeeld met extra kruiden zoals oregano, dragon of basilicum. Gemengd met broodkruimels wordt dit mengsel gebruikt als korst voor geroosterd kalfs- of lamskoteletten. Soms wordt door deze saus ook ansjovis gemengd. Gebruik het als garnering op vlees, kip, vis of gebakken aardappeltjes.
Groene kruidensaus uit Duitsland
Deze groene kruidensaus uit Duitsland heet daar Frankfurter Grüne Soße. De saus komt dus oorspronkelijk uit Frankfurt. Er zitten heel veel verschillende groene kruiden in de saus zoals peterselie, bieslook, veldzuring, kervel, dragon, dille, komkommerkruid, bonenkruid, pimpernel, waterkers en soms ook citroenmelisse. De kruiden worden in Duitsland meestal als kant-en-klaar kruidenpakket verkocht.
Engelse muntsaus
Een Engelse klassieker bij lamsvlees is de muntsaus. Het is een hele simpele saus van verse munt, suiker, olie, witte wijnazijn, zout en een beetje water. Dit pureer je in een keukenmachine of met een staafmixer en laat je even staan zodat de smaken kunnen trekken.
Chermoula
Chermoula is een Marokkaans/Noord-Afrikaanse marinade c.q. saus, die meestal gebruikt wordt voor het marineren van vis, vlees of kip. Een chermoula recept varieert van familie tot familie en iedereen verklaart zijn/haar recept als de enige echte.
Veelal wordt in chermoula olijfolie, verse kruiden zoals koriander en peterselie, (ingelegde) citroen, knoflook, peper(s) en komijn gebruikt. Vooral door de komijn heeft deze saus een bijzondere smaak. De pittige saus is ook lekker over (gegrilde) groenten, door couscous of zelfs door pasta. Om de saus te maken gebruik je een vijzel en als je het jezelf makkelijk wilt maken gebruik je een keukenmachine.
Zhoug
Zhoug is een pittige dikke kruidensaus uit het Midden-Oosten. Zhoug wordt gemaakt van peterselie en koriander, pepers, knoflook, komijn en kardemom. Het lijkt een beetje op Chermoula, maar is toch weer net even anders.
Deze saus wordt vaak geserveerd bij falafal en wordt gegeten met brood. Ook wordt het gebruikt over shakshuka, een favoriet eiergerecht uit de Arabische keuken. Lekker over geroosterde wortelen, gegrilde aubergine of door een salade. Gebruik het eens over roerei, op de boterham of meng het door Griekse yoghurt en serveer het als een dip.
Mojo verde
De groene kruidensaus Mojo verde komt oorspronkelijk van de Canarische Eilanden. Het is een pittige groene kruidensaus, die een beetje op de Zuid-Amerikaanse Jalapeño saus lijkt.
Er bestaat ook een rode variant namelijk de Mojo rojo oftewel mojo picon (pikant).
Mexicaanse Salsa verde
Er is een groot verschil tussen de ‘Europese’ Salsa Verde en Mexicaanse Salsa Verde. In Mexicaanse salsa verde worden ook veel verse kruiden en knoflook gebruikt maar ook tomatillo’s. Een tomatillo is geen tomaat, maar een soort bes en wordt ook wel Mexicaanse aardkers genoemd. Het is lampionplant en familie van de goudbes. De tomatillo is een beetje zuur en lijkt ook helemaal niet op onze tomaat. De tomatillo’s worden geroosterd of gekookt verwerkt in het recept. Het is een pittige saus, lekker over taco’s, om tortilla chips in te dippen of op gegrild vlees of vis.
Om de salsa verde wat romiger te maken wordt er ook vaak een avocado in verwerkt.
Guacamole
Nu we toch in Mexico zijn, wil ik de guacamole ook even meenemen. Het is niet een echte groene kruidensaus, maar wel een lekkere groene saus met daarin de verse koriander. Guacamole is heerlijk om tortilla chips in te dippen, maar ook lekkere in een wrap of op een geroosterde boterham.
Romige avocado saus
En nog zo’n heerlijke groene saus met avocado. Hierin zit wel heel veel groene kruiden zoals koriander in verwerkt. Mix hiervoor 1 rijpe avocado, 125 ml zure room, 2 el limoensap, 10 gr koriander, 2 lente-uien in de keukenmachine en breng de saus op smaak met peper en zout.
Chimichurri
Chimichurri is een groene Argentijnse kruidensaus die meestal geserveerd wordt bij een stuk gegrild rundvlees. Het wordt bereid met peterselie en andere groene kruiden, rode of groene pepers, ui, knoflook en heeft een zuurtje door het gebruik van (rode wijn) azijn. Marineer het vlees erin of serveer het over het vlees om het lekker op smaak te brengen.
Wat de ketchup is voor de Amerikanen, is de chimichurri voor de Argentijnen.
Munt chimichurri
De bekende Argentijnse groene Chimichurri saus wordt meestal gemaakt van peterselie, rode pepers, ui en knoflook. Dit is een variatie op de klassieker, het is een Chimichurri gemaakt van verse munt. Lekker bij een gegrilde steak of lamsvlees.
Jalapeño saus
Jalapeño klinkt Mexicaans maar het is eigenlijk een Texaans recept. Het wordt veel gebruikt in de Amerikaanse TexMex restaurants. Het wordt daar ‘die groene saus‘ genoemd. Lekker op taco’s, bij wraps, gegrild vlees of kip. Door de ingrediënten extra lang te mixen in een blender, ontstaat er een ‘romige’ saus die lekker pittig is. Uiteraard is het hoofdbestanddeel de Jalapeño peper, die tegenwoordig goed verkrijgbaar is in Nederland.
Green Goddess dressing
Green Goddess dressing uit Californië is een super mooie groene dressing waarbij je kunt variëren met je favoriete kruiden. Het wordt in Amerika vooral geserveerd door een salade. Maar je kunt het ook gebruiken als saus bij vlees of vis of als groentedip. Het is een romige saus door de mayonaise en sour cream die erdoor gemengd wordt. Peterselie, dragon en bieslook wordt meestal als kruiden gebruikt in de saus, maar je kunt natuurlijk ook andere groene kruiden gebruiken. Ik zou zeggen, leef je uit.
Thaise groene chilisaus
Deze Thaise groene chilisaus wordt ook wel dipsaus genoemd, maar je kunt het over alles gebruiken. Daar waar de Italiaanse pesto zijn ‘dikte’ krijgt van de pijnboompitten, wordt deze saus dikker gemaakt door gemalen geroosterde rijst. De gedroogde chilipepers wordt ook geroosterd in een pan, voordat ze gemalen worden. Verse munt, koriander en lente-ui zijn de groene ingrediënten en deze worden gemengd met de typische Oosterse vissaus en limoensap. Het geheel wordt een beetje gezoet door suiker. Lekker als dipsaus bij kroepoek, maar ook heerlijk op gegrilde kippendijen, vlees of vis. Of bij spring rolls.
Indiase groene chutney
In mijn zoektocht naar groene kruidensauzen over de hele wereld, kwam ik deze Indiase groene chutney tegen. Lekker frisse en pittige saus met een zoetje van de kokos erin.
Koriander en munt zijn de kruiden die erin gaan. Het pittige komt van de peper(s) en gember
en het aards van de garam masala kruiden.
Je gebruikt voor dit recept de koriander met steeltje en al, maar van de munt alleen de blaadjes. Als je van pittig houdt, kan je een hele groene peper toevoegen.
Soms wordt er yoghurt door gemengd om de saus wat dikker te maken.
Lepel het op je favoriete curry voor wat extra pit of serveer het bij een stukje gegrild vlees. Ook lekker als dip.
De lekkerste wereldse groene kruidensauzen
Mocht jij nog een bijzondere groene kruidensaus hebben, dan hoor ik dat graag van je.
kristof@sixpacks.be
februari 20, 2018 @ 2:57 pm
Mooi artikel! Ga ik ergens opslaan!
Hanneke de Jonge
februari 20, 2018 @ 3:01 pm
Dankjewel voor het compliment. Leuk, zal je geen spijt van krijgen. 🙂
Marjan
april 23, 2019 @ 7:10 am
Mooi overzicht!
Ik mis de heerlijke Frankfurter Grüne Sosse!
Met gekookt ei, aardappeltes, asperges etc. etc.
Hanneke de Jonge
april 23, 2019 @ 3:21 pm
Dankjewel, die ken ik niet. Ga ik eens uitproberen, bedankt voor de tip. Met culinaire groet, Hanneke
Margriet
juli 6, 2020 @ 12:23 pm
Hallo Hanneke,
Ik was op zoek naar lekkere pesto-recepten en kwam op deze site terecht.
Wauw, wat ben ik daar blij mee, zoveel prachtige recepten.
Bedankt!
Hanneke de Jonge
juli 6, 2020 @ 12:33 pm
Dankjewel Margriet, leuk dat je zo enthousiast bent. Ik zou zeggen …. zeg het voort. Mvg, Hanneke
Smaken van Karmijn
januari 18, 2021 @ 10:08 am
Salsa Pebre uit Chili!
Hanneke de Jonge
januari 18, 2021 @ 12:45 pm
Hoi Karmijn,
Deze salsa lijkt me heerlijk, maar is volgens mij niet echt een groene kruidensaus.
Dank voor het delen in ieder geval.
Simone
juli 25, 2021 @ 9:05 am
Gisteravond gegeten in Frankrijk op terugweg van vakantie in heerlijk restaurant in Selestat en daar hadden ze toefjes van verschillende soorten saus bij het hoofdgerecht. Een daarvan was op basis van spinazie, meer weet ik er niet van helaas….vind jouw overzicht top maar denk dat een dergelijke saus er niet tussen zit toch? De ander was op basis van paprika, daar ga ik ook nog naar op zoek.
Hanneke de Jonge
juli 25, 2021 @ 9:22 am
Hoi Simone, dankjewel voor jouw bericht. Ben wel benieuwd naar de namen van deze sauzen. Echter mijn wereldse groene sauzen zijn koude sauzen welke gebaseerd zijn op verse groene kruiden. Maar laat me maar weten als je erachter gekomen bent welke sauzen je gegeten hebt in Frankrijk, wellicht kan ik daar ook nog recepten van maken.
Simone
juli 25, 2021 @ 9:31 am
Dank je wel voor je snelle reactie! Ik vrees dat de kok zijn recepten niet zal prijsgeven maar wie weet. We blijven zoeken!
Hanneke de Jonge
juli 30, 2021 @ 11:02 am
Graag gedaan. Denk het ook niet, maar mocht je het vinden dan hoor ik het graag van jou.
Carla Colijn
november 15, 2024 @ 11:09 am
Hoi Hanneke, ik ben al even aan het zoeken naar de samenstelling/verhouding van het Nederlandse tuinkruidenmix. De potjes in de winkel voegen veel kruiden toe welke 30-40 jaar geleden helemaal niet werden gebruikt. Weet jij een goed recept of wat de samenstelling is?
Hanneke de Jonge
november 15, 2024 @ 12:04 pm
Hoi Carla, Ik heb het voor jou opgezocht, maar een kruidenmix met alleen maar Nederlandse tuinkruiden erin, is niet te vinden.
Je zou zelf een mix kunnen maken van gedroogde peterselie, lavas (maggikruid), bieslook, selderij, dille en bonenkruid.
Ik heb wel dit gevonden: https://www.vanbeekumspecerijen.nl/nl/groenten-kruiden.html misschien is dat nog iets?
Groetjes,
Hanneke