Heerlijk ….. het is najaar en de verse vijgen liggen te lonken bij de groenteboer. Ik heb twee potten met heerlijke vijgenjam met kardemom, saffraan en rozenwater ervan gemaakt. En met die jam weer deze verrukkelijke kruimeltaart met vijgenjam en walnoten.
Perfect voor bij de thee of koffie, of serveer het warm als een kruimelig dessert met een bolletje ijs of een toef slagroom.
Kruimeltaartje
Dit recept voor een vijgentaartje is ideaal voor bij de thee of koffie. En het is ook mijn soort dessert omdat het al mijn favoriete ingrediënten bevat, zoals die heerlijke vijgenjam met kardemom. We zullen het ook hebben over de heerlijke smaakcombinatie van vijgen en walnoten.
Als het aankomt op taartjes en dan bedoel ik gebak wat bedoeld is om te genieten met vrienden met een warme kop thee of koffie. Zijn er maar weinig baksels die zo snel en makkelijk zijn als het recept voor een kruimeltaart met vijgenjam en walnoten van vandaag. Het komt namelijk binnen 35 minuten uit de oven!
Vijgenjam
Allereerst maak je natuurlijk zelf die heerlijke vijgenjam met kardemom. Als je daar geen zin in hebt, koop je een potje vijgenjam in de supermarkt, dat kan ook hè.
Ik heb nu alleen vijgenjam gebruikt, maar je zou er ook nog stukjes verse vijg in kunnen verwerken. Ik heb nu stukjes walnoot erin gedaan, want vijgen en walnoten zijn een perfecte combinatie.
Er zijn weinig betere dingen om te doen met rijpe vijgen of ambachtelijke vijgenjam dan taart. Vijgen komen oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, dus ja, vijgentaarten hebben hun oorsprong in alle hierboven genoemde landen.
Om een vijgentaartje te maken, heb je een paar bakbenodigdheden nodig: boter, suiker, bloem en fijne havervlokken. Je hebt ook nog een smaakversterkers nodig, zoals vanille-extract.
Tips:
Voor dit taartje heb ik een bakvorm van 23 cm vierkant gebruikt.
Het recept voor zelfgemaakt vijgenjam* met kardemom kan je hier vinden.
Het taartje blijft afgesloten in de koelkast ongeveer 1 week houdbaar.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Kruimeltaart met vijgenjam en walnoten:
Ingrediënten
- 120 gr boter, zacht
- 130 gr (riet)suiker
- 1 tl vanille extract
- 150 gr zelfrijzend bakmeel
- 75 gr havervlokken, fijn
- 1 snufje zout
- 75 gr walnoten
- 350 gr vijgenjam*
Instructies
- Verwarm de oven voor op 185°C.
- Meng de boter en de suiker in een grote kom met een elektrische mixer.
- Voeg de vanille, bakmeel, havervlokken en zout toe en meng alles goed met de hand. Hoeft geen glad deeg te worden (het mengsel zal kruimelig zijn)!
- Hak de walnoten grof.
- Vet een taartvorm van 23 cm in of bekleedt het met bakpapier.
- Verdeel 2/3 deel van het kruimelmengsel gelijkmatig over de bodem van de taartvorm.
- Schep lepels vijgenjam erover en verdeel het voorzichtig gelijkmatig.
- Verdeel de gehakte walnoten hierover en verkruimel dan het overgebleven deeg hierover.
- Bak het ongeveer 30-35 minuten in de oven, of tot het goudbruin is aan de randen en stevig aanvoelt. Laat het afkoelen op een rooster voordat je het in stukken snijdt.