Deze kipgehaktballetjes in rode wijnsaus zijn een afgeleide van de Franse klassieker Coq au vin oftewel kip in rode wijn. Het voordeel van dit gerecht is dat het veel sneller klaar is dan de klassiek kip in rode wijn. En daarbij zijn wij gewoon gek op gehaktballetjes, dus een goed excuus om ze op deze manier te bereiden.
Coq au vin
Het traditionele gerecht is kip langzaam en lang gegaard in rode wijn. Een coq is eigenlijk een haan, oorspronkelijk werd het dus met haantjes gemaakt in Frankrijk. Om ze lekker te maken werden ze dus lang gestoofd in de wijn samen met spekjes, wortel, ui, knoflook, paddenstoelen en verse kruiden. Meestal wordt een wijn uit de Bourgogne hiervoor gebruikt, maar als het gerecht in een andere streek en met een andere wijn bereid wordt, krijgt het de naam hiervan. Zoals bijvoorbeeld Coq au Riesling (uit de Elzas) of de chiquere Coq au Champagne uit de Champagne streek.
Deze Kippenbout in witte wijn met wortelpuree lijkt ook wel een beetje op de klassieke Coq au vin.
Kipgehakt
Natuurlijk koop je kipgehakt naturel voor dit gerecht en breng je het gehakt zelf op smaak met een gedroogde kruidenmix zoals bijvoorbeeld Italiaanse kruiden. Omdat kipgehakt nogal ‘nat’ kan zijn, heb ik de balletjes in de oven gegrild. Hierdoor vallen ze niet uit elkaar in de pan. En het voordeel is dat je de saus tegelijkertijd kunt maken, als de gehaktballetjes in de oven garen.
Kipgehakt wordt meestal gemaakt van kipdijfilets. Dit vlees is wat vetter dan kipfilets, hierdoor worden de balletjes ook niet zo droog. Van dit kipgehakt kan je nog veel meer lekkere recepten maken zoals deze Aziatische Kipgehaktballetjes met bimi en rijst, Coolwrap met pittige kipgehaktballetjes, of Stokbroodje shoarma kipgehaktballetjes, Kipgehaktballetjes in tomatensaus met mozzarella en/of Noedels met pittig kipgehakt. Stuk voor stuk heerlijke gerechten gemaakt van kipgehakt.
Tips:
Serveer een lekkere aardappelpuree bij dit gerecht of een groentepuree zoals een pastinaakpuree, wortelpuree of pompoenpuree.
Ik heb de wijn iets gebonden* zodat de saus niet zo dun is. Hiervoor heb ik 1 theelepel aardappelzetmeel gemengd met 2 eetlepels rode wijn. En dit heb ik door de wijn in de pan geroerd. Als snel ontstaat er een dikkere saus.
Recept Kipgehaktballetjes in rode wijnsaus:
Ingrediënten
- 400 gr kipgehakt
- ½ ei
- 20 gr paneermeel
- 1 el Italiaanse kruiden
- peper en zout
- 100 gr magere spekreepjes
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 winterpeen
- 250 gr kastanje champignons
- 2 el olijfolie
- 2 el tomatenpuree
- 350 ml rode wijn
- ½ kipbouillonblokje
- 1 el tijmblaadjes
- 4 takken peterselie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 225˚C en leg aluminiumfolie op een bakplaat.
- Meng het gehakt, ei, paneermeel, kruiden en peper en een snuf zout in een kom en draai daar ongeveer 12 ballen van. Leg ze op de ovenplaat en schuif deze in de oven.
- Bak de balletjes ongeveer 12-15 minuten gaar in de hete oven.
- Snipper de ui, hak de knoflook fijn, schil de wortel en snijd deze in dunne plakken. Borstel de paddenstoelen schoon en snijd ze in kwarten.
- Bak in een grote (hapjes)pan de spekjes goudbruin in een scheutje olijfolie. Voeg de ui, knoflook en wortel toe en bak dit ongeveer 5 minuten.
- Doe de paddenstoelen erbij en bak de groenten tot ze zacht zijn. Meng nu de tomatenpuree erdoor en bak dit een minuutje mee.
- Schenk de wijn erbij, verkruimel het halve bouillonblokje erboven en doe de tijm in de pan. Breng aan de kook, zet het vuur iets lager en laat dit 5 minuten koken.
- Meng nu de gehaktballetjes erdoor en bind de saus* eventueel met aardappelzetmeel.