Laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst, de oven doet het werk en er komt voor dit heerlijke gerecht bijna geen koken aan te pas. Deze kip Tandoori met couscous is een gerecht waarbij India Noord-Afrika ontmoet. Tandoori is namelijk een Indiaas gerecht en de couscous komt natuurlijk uit de Noord-Afrikaanse landen.
Couscous
Couscous (spreek uit als koeskoes) is gemalen durum tarwe product. Het komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika. Volkoren couscous is rijk aan koolhydraten en bevat veel vezels, vitaminen en mineralen. Let dus op het kopen dat je een volkoren couscous neemt.
Het is dan een gezonde basis van jouw maaltijd.
Couscous is niet glutenvrij!
Ik mocht een pak Rode linzen couscous ontvangen en ben daarmee gelijk aan de slag gegaan. Deze rode linzen couscous is van Your Organic Nature en is te koop bij Ekoplaza of de bio speciaalzaken.
Deze couscous wordt gemaakt van alleen maar rode linzen en heeft een hele korte bereidingstijd van slechts 5 minuten. Hierdoor zet je in een mum van tijd een voedzame, vezelrijke en eiwitrijke (28 gram eiwit per 100 gram!) maaltijd op tafel. Deze biologische couscous gemaakt van peulvruchtenmeel, neemt heel makkelijk smaken op.
Tips:
- Reken per persoon ongeveer 75 gram couscous. Stoom de couscous gaar in een pan of laat het wellen in een kom met heet water.
- Gebruik niet teveel vocht voor deze couscous (zie verpakking), anders wordt het vrij nat.
- Of laat de couscous wellen in warme groentebouillon eventueel op smaak gebracht met specerijen.
- Garam Masala* is een soort kerriepoeder uit India. Deze bestaat uit korianderzaad, komijnzaad, paprikapoeder, kaneelpoeder, kardamom, laurier, kruidnagel en pepers. Te koop in de meeste grote supermarkten.
- Kan je het niet vinden of wil je het niet kopen, gebruik dan kerriepoeder.
- Ik ben ook gek op parelcouscous en je kunt daarom ook veel recepten hiervan vinden op de site. Zoals bijvoorbeeld deze heerlijke Parelcouscous met geroosterde pompoen en groenten. Probeer dat ook eens!
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Kip Tandoori met couscous:
Ingrediënten
- 4 kipkarbonades
- 100 ml Griekse yoghurt
- 50 gr tandoori kruidenpasta (Patak)
- 1 tl sambal
- 1 el garam masala* kruiden
Couscous
- 300 gr couscous
- 2 lenteuien
- 4 takken koriander
- 5 muntblaadjes
- 1 handjevol gedroogde cranberries
- 2 el pijnboompitten
Dressing
- 2 el olijfolie
- 2 el citroensap
- 1 teentje knoflook, fijn geraspt
- 1 tl garam masala
- Peper en zout
Instructies
- Meng in een schaal de tandoori kruidenpasta met de Griekse yoghurt, sambal en garam masala. Schenk het mengsel over de kip heen en laat minstens 6 uur in de koelkast marineren.
- Haal voor het bakken de kip een half uurtje van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C.
- Bedek een bakplaat met bakpapier en leg de kip hierop en bestrooi nog met een beetje zout.
- Bak de kip in ongeveer 40-45 minuten gaar in de oven.
- Kook of wel ondertussen de couscous volgens de aanwijzing op de verpakking.
- Snijd de lenteui in dunne ringen, hak de koriander en muntblaadjes fijn.
- Meng de couscous met de lenteui, verse kruiden, cranberries en pijnboompitten.
- Maak de dressing door de ingrediënten te mengen in een jampotje. Meng de dressing door de couscous. Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Serveer de kip met de couscous.


