Dit eenpansgerecht met kip, chorizo en nduja ovenschotel is een heerlijke familiemaaltijd. Kip met Nduja uit één pan is heerlijk en snel klaar, perfect om een lange, vermoeiende dag mee af te sluiten. Zo’n dag waarop je thuiskomt en gewoon zin hebt in een heerlijke comfortmaaltijd. Een maaltijd die weinig voorbereiding vergt om op tafel te zetten. Ik ben altijd in voor dit soort gerechten en ik weet zeker dat jij dat ook bent.
Nduja
Nduja (uitgesproken als en-doe-ja) is een specialiteit uit Calabrië (de teen van de Italiaanse laars). De oorsprong van deze specialiteit is enigszins duister. Men gelooft dat de specialiteit in dit gebied terechtkwam toen Napoleon in 1806 Napels, in het noorden, veroverde, en sindsdien was het een armeluisversie van andouille worst. Sommigen maakten deze pasta met varkensvet en wat vreemde dierlijke stukjes, zoals gemalen longen, goed gekruid met de lokale pittige chilipepers, en maakten er een worst van die vervolgens werd gerijpt of gerookt.
Eerlijk gezegd wordt het originele recept, wat dat ook was, niet meer gevolgd en dat komt volgens mij vooral doordat de nduja superpittig was. Het recept verschilt tegenwoordig per keuken. Het is dus erg handig om een goede bron te vinden voor een lekkere en smaakvolle nduja.
Eenpansgerecht
Ik begon met bakken op het fornuis en maakte het af in de oven om de sappen goed te laten inkoken en de kip en de aardappelen perfect te garen. Je kunt het echter ook alleen op het fornuis of in de oven maken, wat je maar wilt.
Ik heb ervoor gekozen om het op beide manieren te doen, omdat ik de tijd had. Als je geen tijd hebt, kun je alles in één pan doen en het ongeveer 45 minuten op 190°C laten bakken.
Je hebt hiervoor wel een ovenbestendige pan nodig. Ik heb een gietijzeren pan hiervoor gebruikt. Of je bakt alles eerst aan in een pan en doet het vervolgens in een ovenschaal in de oven.
Probeer ook eens deze:
- Eenpansgerecht kip met orzo en prei
- Tex Mex kip met orzo en kaas
- Kipkarbonades met parelcouscous en druiven
Variaties
- In plaats van nduja kan je ook blokjes chorizo gebruiken. Het geeft een heerlijke smaak en kleur.
- Je kunt eventueel wat paprika toevoegen voor die mooie dieprode kleur.
- Deze eenpansschotel met kip met nduja is heerlijk met orzo, bloemkoolrijst of een lekker knapperig zelfgemaakt brood. Absoluut heerlijk en precies wat comfort food zou moeten zijn.
- Het is ook heerlijk om te serveren met een groene salade.
- Serveer het met wat gekookte sperziebonen, broccoli, asperges of welke andere groente je ook lekker vindt. Eet smakelijk!
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.
Recept Kip met Nduja uit één pan:
Equipment
- gietijzeren koekenpan of ovenschaal
Ingrediënten
- 2 kippenbouten
- 1 ui grof gehakt
- 2-3 teentjes knoflook
- 250 gr kastanjechampignons
- 400 gr krieltjes
- 200 ml kippenbouillon
- 100 ml slagroom
- 2-3 el Nduja
- 3-4 takjes rozemarijn
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Snijd de kippenbouten doormidden.
- Snijd de ui in parten, hak de knoflook fijn en borstel de paddenstoelen schoon.
- Zet de koekenpan op middelhoog vuur en bak de kip ongeveer drie minuten rondom bruin.
- Voeg de krieltjes en de in champignons toe en laat ze ongeveer 5 minuten bakken. Schep af en toe om.
- Voeg de ui, knoflook en takjes rozemarijn toe en bak nog 2-3 minuten.
- Meng de warme kippenbouillon met de room en nduja en giet dit in de pan.
- Zet de pan in de oven en laat ongeveer 30-35 minuten bakken tot de kip gaar is.
- Zodra de kip gaar is, haal je de pan uit de oven en maak je ze klaar om te serveren.