Kip en Courgetteburgertjes

Gebruik de overvloed van de zomer in deze sappige, smaakvolle en gezonde kip en courgetteburgertjes. Serveer ze op een bedje van kruidensla voor nog meer smaak! Ik ben dol op courgette. Ik vind het geweldig hoe veelzijdig het is (hartig? zoet? wat dan ook!). Ik vind het zelfs heerlijk om ze rauw te eten als een carpaccio.
Deze courgette kwam van de markt en ik wist precies wat ik ermee ging doen. Ik had al eens kipgehaktballetjes met courgette gemaakt en die waren superlekker. En nu dus burgertjes, die je zo kunt eten met sla, groente en/of aardappelen, maar ook op een broodje.
Kipburgers met geraspte courgette zijn sappig, makkelijk te maken en een gezonde burger die snel een favoriet van het hele gezin zal worden. Ze behoren tot mijn favoriete manier om kip en courgette te gebruiken.

Kip en courgetteburgertjes

Courgette

Wetende dat ik een paar courgettes in de koelkast had, wist ik dat ik daar wilde beginnen. En ik heb altijd kip in huis, dus ik wist dat dat het tweede deel van de maaltijd was. Vanaf daar overwoog ik gehaktballen te maken en toen dacht ik aan hamburgers. Dat waren niet alleen een van de snelste opties, ze zouden ook het meest in de smaak vallen bij de kleinkinderen. Bovendien voldeden ze aan al mijn bovenstaande vinkjes. Vanaf daar was het makkelijk. Geraspte courgette, gehakt van kip en kruiden komen samen voor een super smaakvolle en extreem sappige burger die gezond en heerlijk is.

Courgette is lekker, maar het is ook een geweldige manier om vocht aan voedsel toe te voegen. Daarom werkt het zo goed in Chocolade courgette cake. Ik had het idee dat je geraspte courgette zou kunnen mengen met mager vlees (zoals gehakt van kip of gehakt van kalkoenfilet) om wat vocht toe te voegen. En oh mijn god, ik had helemaal gelijk. Het is sappig, smaakvol en superlekker. Je kunt je burgers naar eigen smaak aankleden.
En hier vind je nog heel veel lekkere courgette recepten.

Smaken

Er zijn allerlei verschillende manieren om deze burgers te kruiden. Het recept bevat een lente-ui, tijm en gerookte paprikapoeder, maar wees niet bang om creatief te zijn en verschillende smaakcombinaties uit te proberen.
Maak een burger bijvoorbeeld met paprika, komijn, chilipoeder en koriander. Overweeg om er ook geraspte cheddar of oude kaas in te gebruiken.
Curryburger met garam masala-kerriepoeder en een vleugje cayennepeper.
Probeer eens een Griekse burger met dille, oregano, tijm en knoflookpoeder, gegarneerd met tzatziki.
Koriander-limoenburger door verse koriander, limoenschil en komijn aan de burgers toe te voegen.
Tacoburgers zijn ook eenvoudig te bereiden met zelfgemaakte of in de winkel gekochte tacokruiden.

Tips:

  • Een van de belangrijkste stappen is om al het vocht uit de courgette te persen. Bestrooi hiervoor de geraspte courgette met zout. Het zout trekt de vloeistof uit de courgette. Dan moet je de resterende vloeistof er echt uitknijpen met een doek. Knijp heel hard en krijg er zoveel mogelijk vocht uit.
  • Als verse kruiden salade kan je bijvoorbeeld munt, citroenmelisse, basilicum, peterselie, oregano en Oost-Indische kers gebruiken.
  • In het kader van mijn anti-candida dieet heb ik dit gerecht gemaakt.
  • Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Kip en courgetteburgertjes

Kip en courgetteburgertjes heb ik in het kader van mijn anti-candida dieet gemaakt met ingrediënten die ik toen wel mocht eten.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Salades
Keuken Nederlands
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • ½ courgette
  • 320 gr kipdijfilets
  • 1 lente-ui
  • ½ tl gerookte paprikapoeder
  • 1 el tijmblaadjes
  • peper en zout

Erbij

  • 1 zak gemengde sla
  • verse kruiden

Instructies
 

  • Rasp de courgette met schil en al, strooi er een beetje zout over en laat uitlekken in een vergiet. Hak de kippendijen in een keukenmachine tot gehakt.
  • Snijd de lente-ui in dunne ringen.
  • Meng het gehakt met de lente-ui, paprikapoeder en tijm. Doe de courgette in een theedoek en wring goed droog. Voeg het bij het gehakt en meng goed door elkaar.
  • Verdeel het gehakt in zes delen en maak hier de burgertjes van. Zet ze in de koelkast om op te stijven.
  • Bereiden: Zet de oven aan op 200˚C.
  • Leg de burgers op een bakplaat voorzien van bakpapier en bak ze ongeveer 20-25 minuten in de oven tot ze stevig en gaar zijn.
  • Spoel de kruiden schoon en haal de blaadjes van de steeltjes. Meng dit door de sla en verdeel dit over de borden. Leg hierop de burgers.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating