Kip Cobbler

Cobbler is een gerecht dat veel in Amerika wordt gegeten en meestal als nagerecht wordt geserveerd. Het bestaat uit fruit met een krokante, op brood lijkende korst. Maar je kunt er ook een hartige variatie van maken, zoals deze kipschotel.

Hoewel het een bewerkelijk recept is, raad ik het zeker aan om deze kip cobbler voor een groot gezelschap te maken. Het is een heerlijke troostmaaltijd die zeker in je normale avondetenroutine past. Met eenvoudige ingrediënten wordt dit gerecht gegarandeerd een favoriet bij het hele gezin.

Kip Cobbler

Kip cobbler bevat alles wat geliefd is aan een ovenschotel: sappige kip, groenten, romige saus en een boterachtige deegtopping. De goudkleurige topping is gemaakt van zelfrijzend bakmeel, karnemelk, boter en kaas.

Je kunt in plaats van kip ook ander vlees gebruiken. Heb je nog restjes van een gebraden kip of Kerstkalkoen? Verwerk dit gerust in het gerecht. Daarnaast kun je allerlei soorten groenten toevoegen, zoals broccoli, bloemkool, boontjes, courgette, erwten of verschillende paddenstoelen. Het is jouw ovenschotel, dus gebruik vooral de groenten die je lekker vindt.

Als je niet van groenten houdt, kun je ze gewoon weglaten. De kip cobbler blijft nog steeds heerlijk.

Fruit cobbler

De traditionele cobbler wordt meestal als dessert gemaakt met een fruitvulling. Het fruit wordt in een grote ovenschaal gedaan en bedekt met een deegbeslag. In de oven ontstaat er een heerlijke krokante topping.

De Amerikaanse fruit cobbler heeft dus geen bodem, maar alleen een topping. Enkele lekkere variaties zijn:

Tips

  • Deze kip cobbler is een complete maaltijd op zichzelf. Wil je toch een bijgerecht? Serveer het dan met een lekkere grote groene salade.
  • Restjes kun je na het afkoelen bewaren in een luchtdichte verpakking. Bewaar ze maximaal 3-4 dagen in de koelkast. Je kunt de restjes ook invriezen, maar houd er rekening mee dat de textuur van de topping na het ontdooien iets kan veranderen.
  • Parmezaanse kaas kan worden vervangen door oude geraspte kaas.
  • Hoewel de ingrediëntenlijst lang is, is het absoluut de moeite waard om dit gerecht te maken.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Kip cobbler recept:

KiLekkere ovenschotel met kip maar het is wel een ietwat bewerkelijk recept, dus ik zou het aanraden om voor een groot gezelschap te maken.
Voorbereidingstijd 1 uur 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Amerikaans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 700 gr kipfilet
  • 750 ml kippenbouillon
  • 50 gr bloem
  • 180 ml (slag)room
  • olijfolie
  • 150 gr spekreepjes
  • 1 winterwortel, in kleine blokjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geraspt
  • 1 el rozemarijn, fijngehakt
  • 1 el tijm, fijngehakt
  • ½ rode peper, fijngesneden
  • 250 gr kastanjechampignons, in kwarten
  • zout en peper

Topping

  • 330 gr zelfrijzend bloem
  • ½ tl suiker
  • 50 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 350 ml karnemelk
  • 120 gr boter, gesmolten

Instructies
 

  • Allereerst moet de kip gegaard worden in de bouillon: Leg de kipfilets in een kookpan, schenk er kippenbouillon in erin (de filets moeten wel helemaal onder staan) en breng de bouillon aan de kook. Zet het vuur dan af en laat de kip minimaal 1,5 uur garen.
  • Als de kipfilets gaar zijn haal ze uit de pan, laat afkoelen en snijd in blokjes.
  • Maak dan de saus: Smelt de boter in een steelpan met dikke bodem op laag vuur. Meng er de bloem door en laat op laag vuur 3 min. garen. Voeg op laag vuur al roerend met een garde de kippenbouillon in scheuten toe. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen, voeg als laatste de slagroom toe. Laat op laag vuur al roerend 2-3 min. zacht koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Bak in een grote pan in olijfolie de spekjes krokant, voeg hierbij de wortel, ui, knoflook en rode peper en bak dit ongeveer 5 minuten. Schep dit uit de pan en bak in dezelfde pan in een beetje olie de paddenstoelen gaar (ongeveer 5 minuten). Voeg hierbij de rozemarijn en tijm en bak dit nog even mee.
  • Voeg dan het uimengsel en de kipblokjes toe en roer alles door elkaar. Schenk dan de saus erbij en laat dit even pruttelen op een laag vuur.
  • Topping: Meng de bloem met de suiker en geraspte kaas in een kom en roer hierdoor de karnemelk en boter. Het moet een dunne deeg worden.
  • Doe de kip met saus in een ovenvaste schaal en lepel het deeg hierop. Bak ongeveer 35-40 minuten in de oven tot het deeg bruin en gaar is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating