Ik had veel te veel kervel gekocht, tja wat doe je er dan mee. Een kervelpesto maken natuurlijk. Als je de pesto in een potje bewaard met een beetje olie erop is het heel lang houdbaar. Zo heb je dan nog heel lang plezier van je kervel. Lekker in soep of meng het met een beetje yoghurt of mayonaise en je hebt een lekkere dressing voor een salade.
Pesto maken
Pesto is belachelijk makkelijk, en het is niet alleen voor basilicum, mijn vrienden. Basilicum is gewoon de toegangspoort tot een wereld van heerlijke kruidenpesto combinaties! Denk aan dillepesto met ansjovisfilets en pistachenoten, oreganopesto met macadamia en Parmezaanse kaas of korianderpesto met gember, rode peper, limoen en cashewnoten.
Ongeacht het kruid, ik volg gewoon dezelfde basisformule: kruiden, noten, kaas, zout en olie.
Deze formule werkt het beste met zachte kruiden zoals peterselie, dille, koriander, dragon, bieslook, kervel, zuring, munt en basilicum. Je kunt zelfs bladgroenten gebruiken zoals tuinkers, spinazie of rucola! Houtachtige kruiden (die een houtachtige groeiwijze en harde stengels hebben zoals tijm, lavendel, rozemarijn of oregano) zijn erg sterk van smaak en zijn niet zo glad te pureren. Ze kunnen overheersend zijn als ze in de hier genoemde hoeveelheden worden gebruikt.
Zorg ervoor dat je de kruiden goed wast. Sommige kruiden (zoals dille) kunnen verrassend veel gruis en zand bevatten. Vul een slacentrifuge met koud water. (Je kunt ook een grote kom gebruiken.) Voeg de ongesneden kruiden toe en roer voorzichtig door het water, zodat het zand, gruis en vuil naar de bodem van de centrifuge vallen. Haal het mandje met de kruiden uit het water, zodat het vuil onaangeroerd op de bodem van het water blijft liggen. Gooi het water weg en slinger de kruiden droog.
Het leuke is dat omdat deze kruiden zachte stengels hebben, je de stengels in de pesto kunt doen, en ze smaken prima!

Tips:
- Parmigiano Reggiano is heerlijk in pesto, maar dat geldt ook voor Pecorino en andere hard gerijpte kazen. Door de kaas fijn te raspen, krijgt de pesto de meest gladde textuur die mogelijk is.
- Koel de pesto maximaal een week of vries hem 2 tot 3 maanden in.
- Als je dit pesto-recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.
Recept Kervelpesto:
Equipment
- keukenmachine
Ingrediënten
- 50 gr kervel
- 25 gr gezouten pinda's
- 1/2 teentje knoflook,
- scheut zonnebloemolie
- peper en zout, naar smaak
Instructies
- Snijd de bos kervel in stukken en doe deze in een keukenmachine. Voeg de rest van de ingrediënten toe en pureer tot een pesto. Voeg eventueel nog olijfolie toe.
- Proef de pesto en voeg eventueel nog naar smaak nog wat peper of zout toe.
- Je kunt de pesto afgesloten ongeveer 1 week bewaren in de koelkast.


