Het gerecht kedgeree wordt gemaakt van rijst, gerookte (schel)vis, eieren, kerriepoeder, boter of roomboter. In India wordt dit gerecht als ontbijt gegeten, maar ik vind het een heerlijke avondmaaltijd. En oorspronkelijk wordt het in India niet met vis, maar met bonen of linzen gegeten. Het gerecht wordt veel in Engeland gegeten en de Engelsen hebben er ook hun eigen draai aan gegeven. Zij hebben namelijk de linzen vervangen door vis. Dit is meestal gepocheerde gerookte schelvis, maar je kunt natuurlijk allerlei soorten vis en rijst voor dit gerecht gebruiken. Ik heb een heerlijke Kedgeree met warm gerookte zalm gemaakt.
Kedgeree
Khickdi ook wel kitchari, kidgeree genoemd komt dus oorspronkelijk uit India. Het wordt daar koud of warm als ontbijt gegeten. De Indiase keuken staat bekend om zijn heerlijke vegetarische gerechten en rijst en peulvruchten zijn daar erg populair.
De rijst wordt op smaak gebracht met diverse specerijen zoals garam masala, kardamom, kurkuma, etc.
Zoals zoveel Indiase gerechten, hebben de Engelse kolonialen het gerecht meegenomen naar het Verenigd Koninkrijk, waar het de Anglo-Indiase versie werd.
Omdat ik zo gek ben op dit gerecht, heb ik nog twee varianten hiervan op de site staan, namelijk deze Kedgeree met tarwe en garnalen. Is gemaakt met hele tarwekorrels. De tarwe heb ik ongeveer 30 minuten (vooraf) gekookt, iets minder lang dan op de verpakking staat. Vind het namelijk wel lekker als de korrels nog een ‘bite’ hebben.
En deze Kedgeree van bloemkoolrijst met gerookte forel. Dit gerecht is een gezond alternatief voor de Indiase rijstschotel. Gemaakt van bloemkoolrijst, groenten en gerookte forel.
Warm gerookte zalm
Deze heerlijke warm gerookte zalm komt bij ZalmvanUrk vandaan. Hier koop je de lekkerste zalm, of het nu warm gerookt, koud gerookt of verse zalm is. De zalm wordt ambachtelijk gerookt volgens een oud en geheim familierecept. Alleen de allerbeste zalm wordt puur en ambachtelijk gerookt bij ZalmvanUrk en dat proef je.
Warm gerookte zalm wordt tot een temperatuur van 80˚C gerookt. Hierdoor heeft de zalm een andere structuur dan de koud gerookte zalm. De zalm is smeuïger omdat hij korter gerookt wordt dan de koud gerookte zalm.
Als je deze kedgeree hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.
Recept Kedgeree met warm gerookte zalm:
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 el olijfolie
- peper en zout
- 3 kardamom peulen
- 1 kaneelstokje
- 1 tl kurkuma
- 400 gr basmati rijst
- 100 ml room
- 4 gekookte eieren
- 4 takken koriander
- 400 gr warmgerookte zalm
- 2 el gefruite uitjes
- ½ citroen
Instructies
- Snipper de ui en fruit deze aan in een pan met de olie. Voeg peper, zout, kardamom, kaneelstokje en kurkuma toe en bak dit even mee.
- Doe de rijst in een zeef en spoel het af met koud water. Laat goed uitlekken en doe het dan in de pan met de ui en specerijen en meng dit met elkaar.
- Giet er 600 ml water bij en breng het aan de kook. Draai het vuur dan lager en laat ongeveer 15 minuten pruttelen tot het vocht geabsorbeerd is.
- Zet het vuur uit en laat nog even afgedekt staan. Ga er dan met een vork door om de rijst losser te maken. Haal het kaneelstokje eruit en meng de room door de rijst.
- Hak de blaadjes koriander fijn, breek de zalm in stukjes en meng dit als laatste door de rijst.
- Schep de rijst op een grote schaal of borden. Serveer met de gekookte eieren, citroenplakjes en bestrooi met de gefruite uitjes.