Malse, sappige kalkoenfilet gevuld met Italiaans worstvlees en perfect gebraden. Dit heerlijke braadstuk is klaar in minder dan twee uur, waardoor het perfect is voor een etentje thuis.
Vandaag braad ik mijn favoriete kalkoenrecept: een opgerolde kalkoenfilet, bedekt met Prosciutto en gevuld met een kruidige worstvulling. Lekker! Lees hieronder hoe jij deze Italiaanse kalkoenfilet met heerlijke vulling stap voor stap zelf thuis kunt maken.
Gevulde kalkoenfilet
Gevulde kalkoenfilet is de perfecte maaltijd voor kleinere gezelschappen. Gebraden kalkoenfilet is niet alleen heerlijk makkelijk en snel te bereiden (je hoeft geen pan of bak te vinden dat groot genoeg is om een hele kalkoen in te pekelen!), maar snijdt ook nog eens heerlijk en kan koud gegeten worden.
Dat betekent dat je, zelfs als u maar voor twee personen kookt, genoeg overhoudt voor de volgende dagen. Het is dus ook nog eens een voordelig recept.

Ingrediënten
Om dit recept voor gevulde kalkoenfilet te maken, heb je de volgende hoofdingrediënten nodig:
- Kalkoenfilet: Ik gebruik meestal één kalkoenfilet van 500 gram voor dit recept, omdat die goed gaart zonder uit te bakken. Als je meer mensen wilt bedienen, kun je het recept verdubbelen.
- Vulling: Italiaans gekruide varkensbraadworstjes vormen de basis van de vulling.
- Verse kruiden: Basilicum is lekker om er een extra Italiaanse smaak aan te geven. Je kunt ook fijngehakte oregano of salie gebruiken.
- Prosciutto: Kalkoenfilet kan snel uitdrogen, daarom ik wikkel ze in Prosciutto, Pancetta of spek om ze lekker sappig te houden. Als je kalkoenborst vel heeft, kun je deze stap overslaan.
Hoe weet je of kalkoenfilet gaar is?
Bij elk gebraad is een vleesthermometer uw beste vriend. Dit geldt vooral voor gerolde of gevulde stukken vlees, omdat de oventemperatuur kan variëren.
Ik gebruik graag een thermometer met directe aflezing om het vlees te testen op het dikste deel van de kalkoenrollade. Daar moet de temperatuur rond de 60-70°C liggen als het volledig gaar is. De temperatuur stijgt nog tijdens de rusttijd. Mijn kalkoenfilet was bij 60°C al gaar.
Hoe lang moet je een gevulde kalkoenfilet per pond bereiden?
Hoewel je het beste een thermometer kunt gebruiken, is een goede vuistregel om een gevulde kalkoenfilet 30 minuten per 500 gram te braden, plus nog eens 20 minuten extra. Daarbij komt nog het rusten van het vlees.

Tips:
- Je kunt de kalkoenfilet tot 48 uur van tevoren voorbereiden (vullen). Bewaar de kalkoen goed opgerold en gekoeld en laat hem minstens een uur op kamertemperatuur komen voordat je het gaat braden.
- Vermeerder de hoeveelheden in dit recept om meer mensen te bedienen.
- Ik raad aan om maximaal een kalkoenbraadstukken van 1 kilo te maken. Maak eventueel twee gevulde kalkoenfilets van 1 kilo voor nog meer gasten.
Probeer ook eens deze:
- Gevulde kalkoenfiletrollade met cranberries en pistachenoten
- Kalkoenrollade met barbecuesaus
- Kalkoenfilet met paddenstoelensaus en cranberries
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.
Recept Italiaanse kalkoenfilet met heerlijke vulling:
Ingrediënten
- 1 kalkoenfilet van 500 gr
- peper en zout
- 180 gr Italiaans gekruide varkensbraadworstjes
- 4 takken basilicum
- 6 plakjes Prosciutto
Kruidenolie
- 2 takjes rozemarijn
- klein bosje salie
- extra vierge olijfolie
Instructies
- Om de kalkoen te bereiden, leg je de kalkoenfilet op een snijplank, druk je er stevig op met je hand en snijd je met een groot, scherp mes vanaf de zijkant in de filet, zodat deze openvouwt als een boek.
- Sla dit tussen 2 vellen huishoudfolie plat met een vleeshamer of hele zware pan.
- Bestrooi een kant met peper en zout.
- Verwijder de velletjes van de Italiaanse worstjes en verdeel dit over de kalkoen. Smeer ze uit over het kalkoenvlees. Leg hierop de basilicumblaadjes.
- Begin aan de korte kant en rol de kalkoen op, waarbij je de uiteinden naar binnen stopt. Leg de plakjes Prosciutto over de kalkoen en stop de uiteinden naar binnen.
- Rol de rollade strak in huishoudfolie en leg in de koelkast.
- Voor het bakken kan je de gevulde borst nog vast te binden met slagerstouw. Bind de kalkoen niet te strak vast! Hij zal tijdens het bakken uitzetten, waardoor hij uit vorm kan barsten als je het keukentouw te strak vastbindt.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe de kalkoen in een braadslee, besprenkel met olijfolie, breng opnieuw op smaak met zout en peper en braad vervolgens ongeveer 1 uur in de oven tot de kalkoen gaar is of tot een vleesthermometer in het dikste deel van de rol 60°C aangeeft.
- Terwijl de kalkoen in de oven zit, kunt u de bijgerechten of uw favoriete jus bereiden.
- Haal de kalkoen uit de oven, dek hem af met aluminiumfolie en laat hem 10-15 minuten rusten.
- Hak de rozemarijnblaadjes fijn, haal de blaadjes salie van de takken. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een bakpan en bak hierin de rozemarijn en salieblaadjes krokant.
- Snijd de kalkoen in plakken en serveer warm met de gekruide olie.


