Ga terug
+ servings
Dit heerlijke braadstuk is klaar in minder dan twee uur, waardoor het perfect is voor een etentje thuis.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Italiaans
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 kalkoenfilet van 500 gr
  • peper en zout
  • 180 gr Italiaans gekruide varkensbraadworstjes
  • 4 takken basilicum
  • 6 plakjes Prosciutto

Kruidenolie

  • 2 takjes rozemarijn
  • klein bosje salie
  • extra vierge olijfolie

Instructies
 

  • Om de kalkoen te bereiden, leg je de kalkoenfilet op een snijplank, druk je er stevig op met je hand en snijd je met een groot, scherp mes vanaf de zijkant in de filet, zodat deze openvouwt als een boek.
  • Sla dit tussen 2 vellen huishoudfolie plat met een vleeshamer of hele zware pan.
  • Bestrooi een kant met peper en zout.
  • Verwijder de velletjes van de Italiaanse worstjes en verdeel dit over de kalkoen. Smeer ze uit over het kalkoenvlees. Leg hierop de basilicumblaadjes.
  • Begin aan de korte kant en rol de kalkoen op, waarbij je de uiteinden naar binnen stopt. Leg de plakjes Prosciutto over de kalkoen en stop de uiteinden naar binnen.
  • Rol de rollade strak in huishoudfolie en leg in de koelkast.
  • Voor het bakken kan je de gevulde borst nog vast te binden met slagerstouw. Bind de kalkoen niet te strak vast! Hij zal tijdens het bakken uitzetten, waardoor hij uit vorm kan barsten als je het keukentouw te strak vastbindt.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doe de kalkoen in een braadslee, besprenkel met olijfolie, breng opnieuw op smaak met zout en peper en braad vervolgens ongeveer 1 uur in de oven tot de kalkoen gaar is of tot een vleesthermometer in het dikste deel van de rol 60°C aangeeft.
  • Terwijl de kalkoen in de oven zit, kunt u de bijgerechten of uw favoriete jus bereiden.
  • Haal de kalkoen uit de oven, dek hem af met aluminiumfolie en laat hem 10-15 minuten rusten.
  • Hak de rozemarijnblaadjes fijn, haal de blaadjes salie van de takken. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een bakpan en bak hierin de rozemarijn en salieblaadjes krokant.
  • Snijd de kalkoen in plakken en serveer warm met de gekruide olie.