Indonesisch stoofvlees Rendang

Mijn vader was gek op de Indonesische keuken en vond het heerlijk om een uitgebreide rijsttafel te maken. Dan was hij de hele week bezig met het marineren en voorbereiden hiervoor en vond het geweldig als wij dan allemaal met aanhang thuis kwamen eten. Wat kon hij daarvan genieten. Die liefde voor koken en lekker eten heeft hij ons echt meegegeven. Mijn moeder trouwens ook, ze konden beide heel goed koken. Ik heb nu eens het Indonesisch stoofvlees Rendang gemaakt zoals mijn vader dit maakte en het smaakte net zoals hij het maakte.

Rendang

Indonesisch stoofvlees Rendang is een klassieker uit de Indonesische keuken, geliefd over de hele wereld. Het wordt vaak een curry genoemd, maar is dat eigenlijk niet. Rendang is een recept op basis van rundvlees, citroengras, gember, knoflook, ui, rode peper en kokosmelk en kent vele variaties. Dit is mijn vaders recept.

Je kunt rendang met verschillende soorten vlees maken, zoals rund (rendang daging sapi), eend, geit of kip. Of je maakt er een vegetarische versie van met groenten zoals bloemkool, pompoen, cassave, zoete aardappel of een andere knolsoort. Ik wil het ook nog eens proberen met jackfruit, pulled oats of vegetarische kipstukjes.
Laat het vlees of groente langzaam en lang garen in de kokosmelk en specerijen en kruiden, de zogenoemde boemboe.
Hoe lang het vlees moet garen ligt aan de kwaliteit en het soort vlees wat je ervoor gebruikt.

Je begint met het maken van de boemboe. Hiervoor pureer je rode pepers, gember, uien, knoflook, citroengras, koenjit, komijn en koriander met wat water in een blender of keukenmachine tot het een dikke boemboe geworden is. Je kunt de boemboe ook maken in een vijzel, dit is de traditionele manier.

Door het lange stoven zal het vocht steeds meer verdampen en krijg je een mooie donkere droge rendang. Als je liever een rendang met wat meer saus hebt, kan je op het laatst nog wat water, bouillon of kokosmelk toevoegen.
Je kunt rendang ook in een slowcooker bereiden als je die hebt.

Indonesisch stoofvlees Rendang

 

Tip:

Mocht je nog rendang overhouden (ik denk het niet), maak er dan eens een heerlijk loaded fries van.

Indonesisch stoofvlees Rendang

Erbij

Serveer bij Rendang Sajoer boontjes, zoetzure komkommer en/of Atjar.

 

Recept Indonesisch stoofvlees Rendang:

Indonesisch stoofvlees Rendang. Indonesisch stoofvlees Rendang is een klassieker uit de Indonesische keuken, geliefd over de hele wereld.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Indonesisch
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg runder riblappen
  • 1 blik (400 ml) kokosmelk
  • 250 ml runderbouillon
  • 4 limoenblaadjes
  • 1 bosje verse koriander
  • 1 tl zout

Boemboe

  • 3 rode pepers, zaadjes verwijderd en fijngehakt
  • 3 cm gemberwortel, geschild en grof gehakt
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 4 knoflookteentjes, fijngehakt
  • 1 citroengrasstengel in stukjes gesneden
  • 2 tl koenjit (geelwortelpoeder)
  • 2 tl gemalen komijn (djinten)
  • 2 tl gemalen koriander (ketoembar)

Rijst

  • 300 gr basmati rijst
  • 1 steranijs
  • 5 kruidnagels
  • 1 citroenblaadje
  • zout

Instructies
 

  • De boemboe: Pureer de ingrediënten voor de boemboe met 6 el water in een blender of keukenmachine tot het een dikke boemboe geworden is. Je kunt de boemboe ook maken in een vijzel, als je tenminste zin hebt in flink stampen.
  • Fruit de boemboe in een pan met dikke bodem in wat olie aan op een hoog vuur aan totdat er een lekkere gebakken geur vanaf komt.
  • Doe dan het vlees erbij en bak dit al roerend in de boemboe totdat het vlees bruin is.
  • Giet dan de kokosmelk en bouillon erbij, een beetje zout en de citroenblaadjes en laat het zachtjes onafgedekt pruttelen.
  • Laat alles ongeveer 2-3 uur zachtjes stoven en schep regelmatig om zodat het niet aanbakt.
  • Pas op dat de Rendang niet in de schift schiet.
  • De bedoeling is dat het vlees mals wordt en de saus enorm indikt, maar een wat smeuïgere Rendang is ook lekker.
  • Kruidige rijst: Spoel de rijst goed af in een vergiet. Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking maar voeg tijdens het koken de steranijs, kruidnagels, en citroenblad en een beetje zout toe.
  • Serveer de Rendang met de rijst, Atjar en kroepoek en garneer met de korianderblaadjes.

22 reacties

  1. Ik zou dit zo graag maken. Heb alles behalve de limoenblaadjes. En topografisch gezien leef ik ver van toko's en speciaalzaakjes. Ik ga eens een keer een babbeltje maken bij de groentenboer morgen. Kijken of ik die bereid kan vinden dit voor mij te regelen.

  2. Hoi Jose, ik woon ook in een dorp waar niet veel te koop is. Heb een keer deze limoenblaadjes zien liggen en heb toen een grote zak gekocht. Deze ligt in de vriezer en als ik ze nodig heb, liggen ze altijd te wachten op mij in de vriezer. haha. Als je een goede groenteboer hebt, wil hij dit vast wel bestellen voor je. Succes ermee. Groetjes, Hanneke

  3. Praatje gemaakt met groentenboer. Vers kon hij op dit moment niet bestellen. Zijn vaste vers (toko) leverancier is er net mee gestopt en hij heeft nog gern vervanger hiervoor gevonden. Hij kon wel bij een andere leverancier gedroogde bestellen. Is dan wel niet hetzelfde, maar dan heb ik toch wat. Ga het woensdag ophalen. Dus stoofvlees Rendang here we come 😀 Ondertussen blijf ik op de lookout voor verse limoenbladeren.

    grtjs José

  4. Hoi Jose, fijn dat je groenteboer zo met je meedenkt. Ik zou zeggen probeer gewoon de gedroogde, het wordt vast wel lekker 🙂

  5. Een ontzettend lekker gerecht. Ik heb hem inderdaad wat "vochtiger" gelaten ivm kans op schiften van de kokosmelk. De geuren uit de pan waren goddelijk. Toprecept in mijn foodlist. In combinatie met de atjar en komkommer een volwaardig gerecht.

    grtjs José

  6. Fijn te horen Jose en leuk dat je zo super enthousiast bent over mijn recepten. Dank je wel.

  7. Vandaag gemaakt, smaakt heerlijk, alleen heb ik bij mijn eerste bord iets teveel atjar opgeschept. Daarna een bordje met iets minder.. Heerlijk!

  8. Hi Mike, leuk om te vernemen. Dankjewel. Met culinaire groet, Hanneke

  9. Hoi Hannah, het belangrijkste is dat je blijft roeren en dat je de rendang op laag vuur laat garen. Succes ermee en hele fijne en smakelijke dagen. Groetjes, Hanneke

  10. In het recept staat nergens wanneer en hoe de verse koriander gebruikt wordt.

  11. Beste Camilla, dat wordt op het laatst over het gerecht gestrooid. Mvg, Hanneke

  12. Met afstand de beste rendang die we ooit gemaakt hebben! We hebben de pan staan uitlepelen.
    De boemboe dit keer eens met de staafmixer gemaakt dus dat was echt een papje geworden, misschien dat daardoor de smaken zo goed vrijkwamen. Ook het citroengras (wat je mee maalt in de boemboe) kwam hierdoor goed naar voren.
    We hebben iets minder zout gebruikt dan het recept voorschrijft maar na het inkoken was het ietwat aan de zoute kant. Voorzichtig mee zijn dus…
    Maar nogmaals: héérlijk!!!

  13. Dankjewel Jesper, fijn om te horen. Goede tip, ik heb gelijk de hoeveelheid zout aangepast. Je kunt het later altijd nog toevoegen.

  14. Kun je dit gerecht ook in een slowcooker klaarmaken? Zo ja hoe lang mag het erin? En gaat dat goed met het niet schiften van de kokosmelk?

  15. Hoi Sharon, ja dit kan in een slowcooker bereid worden. Heb er alleen zelf geen ervaring mee, weet daarom niet hoelang het nodig heeft in een slowcooker.
    Ik denk dat de kokosmelk niet zal schiften, vanwege de lage temperatuur in de slowcooker.

  16. De variant waarbij noch de boemboe, noch het vlees gebakken wordt, maar in de kokos langzaam wordt gegaard, heeft mijn voorkeur. Wordt dacht ik ook in de originele Indonesische versie zo gemaakt. Daarna nog bestrooien en doorroeren met geroosterde cocos en verse koriander eroverheen.

  17. Hallo Rob, er bestaan heel veel verschillende manieren en recepten om Rendang te maken. Dit is mijn vaders recept, maar hoe jij het bereidt kan natuurlijk ook. De geroosterde kokos en verse koriander erover lijkt me trouwens heerlijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating