Hoisin kip met cashewnoten

Deze Hoisin kip met cashewnoten is toch wel een van mijn favoriete gerechten bij de Chinees. En gek genoeg had ik het nog nooit thuis bereid. Maar nu dan wel en wat een heerlijk kipgerecht is het toch. Ik heb het geserveerd met gekookte basmati rijst en geblancheerde peultjes, een heerlijk en snel te bereiden gerecht voor een doordeweekse dag.

 

Hoisin

 

Hoisinsaus wordt gebruikt als marinade voor vlees of zeevruchten in de Cantonese keuken in China. Het is een dikke iets zoetige saus die ook gebruik wordt bij het roerbakken of zelfs als dipsaus. Er bestaan diverse recepten voor Hoisinsaus, maar de saus bestaat meestal uit miso (gefermenteerde sojabonenpasta), knoflook, rijstazijn, suiker en 5 spices poeder. Die vijfkruidenpoeder geeft de specifieke smaak aan deze saus.
Het bekende Chinese gerecht Char Siu wordt ook gemaakt met Hoisinsaus.

Dit recept is super simpel en supersnel te maken omdat ik een kant-en-klare Hoisinsaus gebruikt heb. Meestal ben ik niet van de kant-en-klare sausjes, maar deze van Lee Kum Kee is superlekker.

 

Zelf maken

 

Je kunt de Hoisinsaus zelf maken als je dat wilt. Binnen 10 minuten flans je de saus in elkaar en deze is dan zeker een paar maanden houdbaar.
Je fruit hiervoor twee teentjes geraspte knoflook in een eetlepel olie. Dan voeg je een theelepel 5 spices poeder toe. Daarna gaat 100 gram miso, 100 ml honing en 2 eetlepels rijstwijnazijn erbij en laat je dit al roerend op laag vuur een paar minuten pruttelen.
Laat de saus goed afkoelen voordat je het in een gesteriliseerd pot doet. Bewaar het goed afgesloten in de koelkast.

 

Erbij:

 

Ik heb er gekookte Basmati en wilde rijst bij geserveerd, maar gekookte noedels of mie is natuurlijk ook erg lekker.
Als groente heb ik geblancheerde sugar snap erbij gedaan.
Maar je kunt ook groenten meebakken met de kip, zoals bijvoorbeeld uien, shiitake paddenstoelen, broccoli, peultjes, paksoi of rode paprika. Wat jij maar lekker vindt.

 

Tips:

 

Laat de wok/pan met olie goed heet worden voordat je de kipstukjes hierin roerbakt.

In plaats van kipdijfilets kan je ook kipfilets gebruiken.

 

 

Recept Hoisin kip met cashewnoten:

Hoisin kip met cashewnoten. Dit gerecht was altijd mijn favoriet bij de Chinees, maar nu maak ik het lekker zelf thuis. En dat is helemaal niet moeilijk.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Hoofdgerechten, Makkelijke maaltijd
Keuken Chinees
Porties 2 personen

Ingredients
  

  • 300 gr kipdijfilets
  • 2-3 el Hoisinsaus
  • 1 el zonnebloemolie
  • 50 gr cashewnoten
  • 2 lente-uien
  • basmati rijst
  • sugar snaps

Instructions
 

  • Snijd de kipdijfilets in kleine blokjes en doe dit in een kom. Meng de Hoisinsaus erdoor en laat het minimaal een half uur marineren (of de hele nacht).
  • Hak de cashewnoten grof en snijd de lente-uien in dunne ringen.
  • Verhit een wok of bakpan met de olie op hoog vuur. Bak de kipstukjes in de hete pan tot ze gaar zijn.
  • Voeg dan de cashewnoten en lente-ui toe en bak dit even mee.
  • Serveer de kip met gekookte basmati rijst en geblancheerde sugar snaps.

4 reacties

  1. Dag Hanneke, bedankt voor jouw recept kip in hoisinsaus! Wat eenvoudig, maar lekker. Echt ‘the Chinese taste.’ Afgelopen week 2X gemaakt. Ook onze zoon heeft ervan gesmuld. Groetjes Roy

  2. Dankjewel Roy, altijd fijn om te horen dat een recept in de smaak valt. Met vriendelijke groeten, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating