Het combineren van wijn en gerechten is nog niet zo makkelijk. Er zijn zoveel verschillen aroma’s en smaken. Niet alleen qua eten, maar ook zeker wat betreft wijn. Daarnaast heb je de basissmaken als zoet, zuur zout en bitter die een groot gedeelte bepalen. Hoe combineer je wijn bij gerechten?
Witte wijnen
Je kunt niet zeggen dat een droge witte wijn zo maar bij alles past. Is het een Sauvignon Blanc? Dan heeft de wijn veel zuren. Dit past dan ook weer goed bij een gerecht met veel zuren. Maar er zijn ook weer verschillende stijlen Sauvignon Blanc, afhankelijk van waar de wijn gemaakt wordt en wat de wijnmaker ermee doet.
De elegante droge witte wijnen uit de Loire, zoals de wijnen uit Sancerre en Pouilly-Fumé, hebben finesse met aroma’s van limoen, citroen, gras en soms een hint van vuursteen. In Bordeaux wordt Sauvignon Blanc dan weer vaak gerijpt op houten vaten en geblend met Sémillon. Het is logisch dat deze wijnen weer wat zwaarder zijn en bij de wat zwaardere gerechten passen, zoals vis in een romige saus of bij buikspek met Aziatische kruiden. De frisse Sauvignon Blanc uit Marlborough, Nieuw-Zeeland, wordt vaak weer gekenmerkt door tropische aroma’s. Kijk daarom goed naar de stijl van de wijn. Een frisse droge witte wijn met mooie zuren, zoals de frisse Sauvignon Blancs, passen goed bij gerechten tomaat, zeebaars, asperges en geitenkaas.
Rode wijnen
Bij rode wijn moet je ook goed kijken naar de zwaarte van een wijn. Een rode wijn met veel tannines, past vaak goed bij (rood) vlees omdat de eiwitten in het vlees de tannines verzachten. Zo kan een tanninerijke rode wijn op zichzelf misschien te ‘hard’ zijn, maar is het mondgevoel compleet anders met een mooi stuk vlees erbij.
Elegante rode wijnen zijn onder meer te vinden in de Bourgogne. Rode Bourgogne wijn wordt gemaakt van de druif Pinot Noir. Maar ook binnen de Bourgogne zijn er verschillende smaakstijlen. Van lichte, transparante stijlen vol kersenaroma tot weelderig en stevig rood. Zijdezachte Pinot Noir wijnen passen goed bij gebraden rundvlees en zelfs bij het wat lichtere varkensvlees, eend en zelfs bij zalm en tonijn. De wat vollere wijnen kunnen de wat zwaardere en uitgesproken smaken aan van cranberry’s, kersen, balsamicoazijn en geroosterd vlees.
Bij zoet geldt overigens dat een wijn altijd zoeter moet zijn dan het gerecht. Is je gerecht zoeter dan de wijn, dan valt de balans weg en smaakt de wijn zuur of zelfs bitter. Dat wil je te aller tijde voorkomen.
Suzanne
juni 25, 2020 @ 7:10 pm
Bedankt voor de informatie! Ik had er helemaal geen idee over dat het ook uitmaakt welk wijnsoort je gebruikt. Misschien is dat ook de reden waarom mijn recepten altijd mislukten.
Hanneke de Jonge
juni 26, 2020 @ 8:10 am
Goedemorgen Suzanne, graag gedaan. Jouw gerechten zullen waarschijnlijk niet mislukken, maar een goede wijn/spijs combinatie kan jouw gerechten nog lekkerder maken. Mvg, Hanneke
Suzanne
juli 10, 2020 @ 4:23 pm
U heeft gelijk ja! Ik heb de kennis uit dit artikel toegepast in de keuken en inderdaad mijn kip <a href="https://www.youtube.com/watch?v=08S3jK5MUvY">smaakte</a> erg lekker. Nogmaals bedankt!
Hanneke de Jonge
juli 11, 2020 @ 7:24 am
Fijn om te horen Suzanne, dankjewel. Groetjes, Hanneke