Havervlokken zijn gemakkelijk te verwerken in heel veel gerechten en supergezond. Havervlokken oftewel havermout is populairder dan ooit. Als ontbijt, als pap, smoothie, koekjes, muffins of pannenkoeken. Dit graansoort is super veelzijdig. En havervlokken zijn lekker, goedkoop en gezond. En ik heb heel veel lekkere recepten met havervlokken voor jullie.
Gezond
Havervlokken zijn graankorrels die geplet worden tot vlokken. Voor havervlokken wordt de hele haverkorrel gebruikt, inclusief zemel en kiem. Dit maakt het product volkoren.
Vlokken zijn makkelijker te verwerken in gerechten dan hele granen. En ons lichaam kan vlokken ook beter verwerken dan hele granen.
En havervlokken verlagen het cholesterolgehalte door de oplosbare vezels, die in de darmen veel vocht opnemen. Daarnaast binden ze ook nog wat cholesterol, galzouten en vetzuren. Door het binden van cholesterol daalt het ongunstige LDL-cholesterolgehalte in het bloed.
Omdat havervlokken zoveel oplosbare vezels bevatten, kan het lekker opzwellen en geeft het lang een vol gevoel. Daarom is het zo goed als ontbijt, je komt de ochtend door zonder knorren. De koolhydraten in havervlokken worden langzaam opgenomen, zodat er geen snelle piek ontstaat in het bloedglucosegehalte.
Van nature is haver glutenvrij en daarmee een goede keuze voor iemand die daar gevoelig voor is. Haver is géén goede keuze voor mensen met coeliakie. Als op de verpakking staat dat het écht glutenvrij is, dan kan je het wel gebruiken.
Havermoutvlokken bevatten tevens antioxidanten die jouw lichaam beschermen tegen schade van buitenaf.
Ze zijn neutraal van smaak en veelzijdig, je kunt er volop mee variëren. Niet alleen kan je er havermoutpap of overnight oats van maken, maar ook granola, muesli, koekjes, bliss balls,
koekjes, crumble of havermoutrepen.
Heel veel lekkere recepten met havervlokken
Gezonde ontbijtje of tussendoortjes worden wel héél erg lekker met deze heerlijke recepten met havervlokken:
Is het Italiaanse dessert Tiramisu jouw favoriet? Nou dan heb ik dit geweldig ontbijtje voor jou. De smaken van Tiramisu in jouw ontbijt ….. dat wil je toch! Overnight oats met koffie en een romige kwark laag erop en afgetopt met cacaopoeder, ontbijten is nog nooit zo lekker geweest.
Overnight oats zijn sowieso een van de beste ontbijtjes die er bestaan. Het is gezond, lekker, veelzijdig, makkelijk en snel te maken. Ik heb nog veel meer overnight oats recepten op de site staan, zoek ze maar eens op.
Deze havermout appel crumble is een verwenontbijtje voor bijvoorbeeld de zondagmorgen. Daarnaast is het ook nog een soort van verantwoorde maar toch lekkere kruimeltaartje. Eentje die je zonder schuldgevoelens kunt eten.
Een chocolade banaansmoothie met hazelnootpasta erin voor ontbijt! Hoe klinkt dat? Goed toch! Deze smoothie is lekker dik, romig en heeft een heerlijke chocoladesmaak. Het proeft als een lekkere milkshake, maar dan wel een gezondere versie ervan. Hiermee wil jij de dag beginnen. Als jij gek bent op chocolade, dan is deze smoothie echt iets voor jou.
Luchtige havermoutpannenkoekjes met kersen
Voor deze luchtige havermoutpannenkoekjes met kersen heb ik de havervlokken zelf fijngemalen in een keukenmachine. Het voordeel van de havervlokken is dat dit glutenvrije pannenkoekjes worden. De pannenkoekjes worden luchtig door het gebruik van de bakpoeder en door het opkloppen van de eieren. Laat dit dus niet achterwege.
De Bircher muesli is rond 1900 ontwikkeld door de Zwitserse arts en voedingsdeskundige Maximilian Bircher Benner. Het is een havermoutpap op basis van havervlokken, granen, noten, zaden en vers en/of gedroogd fruit. Deze mix werd geweekt in water, melk of yoghurt zodat er een pap ontstond. Het is een simpel maar voedzaam gerecht wat nu wereldwijd als ontbijt gegeten wordt.
Een verantwoorde snack voor de lekkere trek. Deze energieballetjes zijn heerlijk zoet en zitten vol met eiwitten door de noten, haver en proteïnepoeder.
Bliss balls zijn energieballetjes ook wel energy balls genoemd. Het zijn verantwoorde zoete snackballetjes waar je quilt free van kunt snoepen. Je kunt ze op allerlei manieren maken, deze heb ik nu met rood fruit gemaakt omdat ze mooi roze moesten zijn.
Probeer ook eens deze cashewnoten energie balletjes.
Granola is eigenlijk zelfgemaakte cruesli bestaande uit havervlokken (rolled oats) gemengd met noten, kokos en zaden, olie en ahornsiroop of honing geroosterd in de oven. Daardoor is het lekker krokant. Je gebruikt granola net als muesli door je yoghurt. Wil je een gezonde (tussendoor)snack? Neem dan een handje granola. Ik heb hier het granola basisrecept waarmee je kunt variëren door er naar eigen smaak van alles aan toe te voegen. En verder staan er nog heel veel heerlijke granola recepten op de site, zoek ze maar eens op.
Gebakken havermout oftewel baked oatmeal met bramenjam is een heerlijk en vullend ontbijt. Ik ben gek op havermout zowel warm als koud. En dit is een lekker warm en stevig ontbijt, wat je eventueel ook de dag ervoor klaar kunt maken en dan de volgende morgen even opwarmt in de magnetron. Of je maakt het in het weekend en geniet er met z’n allen van als het warm uit de oven komt.
Muffins met vijgen yoghurt en havermout
Deze muffins met vijgen, yoghurt en havermout zijn echt lekker. Het leuke is dat door de structuur van de vijgen, je wat extra structuur in de muffins hebt, wat ik erg lekker vind.
Het is een heel makkelijk recept geworden, ik heb namelijk alles gemengd in een keukenmachine.
Havermout, banaan en pindakaascake
Peanut butter and jelly is een klassieke en populaire Amerikaanse combi. Het is een boterham besmeerd met pindakaas en jam erop oftewel PB&J. Ik heb het gecombineerd in deze heerlijke havermout, banaan en pindakaascake. Dit wil je proberen!
Blauwe rozijnen en cacao proteïnerepen
Ik maak graag mijn eigen energy bars, dan weet ik wat erin zit en heb ik een lekkere snack voor onderweg. Deze reep is ook lekker voor, tijdens of na het sporten als opkikkertje.
Deze kersen crumble is een soort van verantwoord nagerecht. Glutenvrij en als je de boter vervangt door bijvoorbeeld kokosolie ook geschikt voor een veganist of iemand met een melkallergie. Ik had nog wat over en dat hebben we de volgende morgen als ontbijt gegeten met een dot kokosyoghurt erop. Ook heel erg lekker.
Een heerlijke traktatie voor tussendoor, voor de lekkere trek zeg maar. Deze choco haver pindarepen zijn een iets ‘gezondere’ alternatief dan de repen die je in de supermarkt koopt. Het is helemaal niet moeilijk om te maken, je moet alleen ff geduld hebben om de repen te laten opstijven in de koelkast. Maar dan kan je ze snijden en lekker ervan smullen.
Heel veel lekkere recepten met havervlokken
Nou, ik heb niets te veel gezegd toch. Dit waren heel veel lekkere recepten met havervlokken waaruit jij voldoende inspiratie kunt halen toch?
Laat jij mij weten of je iets geprobeerd hebt?