Hartige pakora wafels

Ik had nog wat heerlijke groenten van de foodbox uit onze mooie Flevopolder over. Tja wat ga je doen met 1 kleine paarse en gele wortel, 1 kleine pastinaak en een halve biet? Nou ik heb er lekkere hartige pakora wafels van gemaakt. Een wafel die je als lunch of avondeten kunt serveren.

 

Pakora

 

Pakora is een gefrituurd hapje uit India, het is een soort groentebeignet. Je kunt hiervoor allerlei soorten groente gebruiken, van aardappel tot bloemkool, aubergine, spinazie, tomaten, etc. Als het alleen maar uit uien bestaat, heet het een bhaji. Het beslag wordt meestal gemaakt van kikkererwtenmeel en specerijen, dan wordt er een bal van gemaakt en dit wordt gefrituurd. Deze Indiase snack wordt veel op straat verkocht en gegeten.

 

In plaats van de beignet te frituren, kan je het beslag natuurlijk ook in een wafelijzer bakken. Dan heb je een heerlijke hartige wafel. Ik heb al zo lang een wafelijzer en gebruik hem eigenlijk veel te weinig. Maar nu heb ik hem weer op het aanrecht gezet en geen excuses meer, we gaan lekker aan de wafels. Zoete of hartige, het maakt niet uit want het is allemaal lekker. En de pakora op deze manier is natuurlijk wel iets gezonder dan de gefrituurde versie.

 

Ik heb geen kikkererwtenmeel gebruikt. Heb dit wel in huis, maar ik vind het beslag dan altijd zo droog worden. Daarom heb ik zelfrijzend bakmeel met nog een beetje bakpoeder gebruikt voor het beslag. Het moet een niet al te dik beslag worden en je moet het beslag ook een beetje verdelen op je wafelijzer. Normaal lepel je een dot in het midden en verspreid het beslag zich als je het ijzer dichtdrukt, maar bij dit beslag werkt dat niet zo. Dus even twee eetlepels helemaal verspreiden over de vorm voordat je het ijzer dichtklapt.
En het bakken duurt ook iets langer dan een ‘gewone’ wafel, houdt daar ook rekening mee.
Door de paarse wortel zijn de wafels helaas wat grauw geworden, de volgende keer rasp ik er oranje wortels door voor een mooiere kleur.

 

Tip:

 

Ik heb feta verkruimeld over de wafels en er een yoghurtdip bij geserveerd voor extra smaak. De dip* is gemaakt van Griekse yoghurt, een eetlepel zelfgemaakte pittige Kashmiri saus en wat zout.

 

 

Recept Hartige pakora wafels:

Hartige pakora wafels. Ik had nog een paar worteltjes en een pastinaak over van de Flevour box. Heb daar deze heerlijke hartige wafels van gemaakt.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Lunch, Tapas/Hapjes/Snacks
Keuken Indiaas
Porties 3 personen

Ingredients
  

  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 el bakpoeder
  • 2 el garam masala kruiden
  • 1 tl zout
  • 300 ml water
  • 250 gr fijn geraspte groenten
  • 1 sjalot gesnipperd
  • Fetakaas

Instructions
 

  • Meng voor het beslag het bakmeel met bakpoeder, kruiden en zout. Roer hier het water door tot je een dun beslag hebt.
  • Voeg nu de geraspte groenten en gesnipperde sjalot erdoor. Als het beslag te dik lijkt, voeg dan nog wat water toe.
  • Lepel het beslag in het wafelijzer en bak de wafels in ongeveer 3-5 minuten goudbruin en gaar.
  • Schep de wafels uit het ijzer en snijd ze eventueel in stukken. Serveer ze met wat feta en yoghurtdip.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating