Hoe een simpel recept ontzettend lekker kan zijn. Dat bewijst dit gerechtje van groene asperges met garnalen en misodressing wel. Gegrilde asperges met grote garnalen en een heerlijke smaakvolle Japanse dressing gemaakt van miso, rijstwijnazijn, sojasaus en agavesiroop. Alle smaken komen bijeen in dit gerechtje. Serveer het als lunch of als voorgerecht tijdens een etentje. Heel makkelijk te maken en ongelooflijk lekker.
Groene asperges
Het seizoen van de asperges is bijna voorbij. Ik eet ze zoveel mogelijk, want ik ben er gek op. Witte asperges op de klassieke manier zijn heerlijk, maar de groene asperges hebben toch meer smaak. En vooral gegrild vind ik de groene asperges super lekker.
Als je hele dunne groene asperges hebt, kan je ze grillen in een pan zonder ze vooraf te koken. Als je dikke exemplaren hebt, zou ik ze van tevoren even koken, hierdoor verkort je de griltijd.
Je kunt dit gerecht warm, lauwwarm of zelfs koud (op kamertemperatuur) serveren.
Garnalen
Ik koop meestal rauwe garnalen die ik zelf moet pellen. Als jij daar geen zin in hebt, koop ze dan gepeld. En als jij het jezelf helemaal makkelijk wilt maken kan je ze ook gekookt kopen. Dit zou ik alleen doen als je het gerecht koud wilt serveren. Als je gekookte garnalen nog een keertje gaat opwarmen, dan worden ze heel erg droog.
Miso
Sinds ik voor het eerst miso gegeten heb, ben ik eraan verslingerd geraakt. Miso pasta wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Er bestaan verschillende soorten miso, van wit, geel, rood tot zwart. Hoe donkerder de kleur, hoe sterker en zouter het spul is. De smaak van miso is hartig, de zogenaamde umami smaak.
Ik heb rode miso gebruikt in dit recept.
Je kunt miso pasta vinden in de grotere supermarkten en anders bestel je het online.
En als je dan toch miso gaat kopen, kant je er nog deze Misoboter, Aubergines uit de oven met miso, Varkens Tomahawk geglaceerd met miso of Zalmforel met misoboter uit de oven mee maken.
Tip:
Omdat miso zich moeilijk laat mengen, gebruik je een staafmixer om de dressing te maken.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Groene asperges met garnalen en misodressing:
Ingrediënten
- 500 gr groene asperges
- 3 el olijfolie
- 400 gr rauwe garnalen
- 1 stengel bosknoflook
- 1 el (rode) sesamzaadjes
- 2 el miso
- 2 el rijstwijnazijn
- 2 el sojasaus
- 1 el agavesiroop
Instructies
- Maak de dressing: meng hiervoor de ingrediënten met een staafmixer tot een gladde saus. Proef of deze voldoende naar jouw smaak is.
- Snijd de bosknoflook of bosui in dunne ringen.
- Breek de harde onderkanten van de groene asperges en blancheer ze. Giet ze af en laat ze uitlekken. Giet er wat olijfolie over.
- Gril dan de asperges in een grill- of bakpan rondom aan.
- Bak de garnalen in een andere bakpan op hoog vuur in een paar minuten tot ze roze zijn.
- Leg de asperges op de borden of een grote schaal. Schep de garnalen erop en lepel de dressing erover. Garneer met de bosknoflook en sesamzaadjes.