Wat is het warm hè. Tijd voor een lekkere salade, want we hebben geen zin om lang in de keuken te staan toch. Met deze Griekse salade met orzo tover je de zomer op tafel en waan jij je in Griekenland. Een simpele maar oh zo lekkere salade, dit wil je proberen!
Griekse salade
Een Griekse salade is een hele simpele salade. Heerlijke verse producten zoals komkommer, tomaten, paprika en rode ui gemengd met elkaar. Daarbij het zoute van de zwarte olijven en de feta. Je kunt de ingrediënten in hele kleine blokjes of het wat grover snijden. Wat jou maar lekker lijkt. Ik heb kleine komkommers en tomaten gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook een grote komkommer en lekkere rijpe tomaten nemen.
Door de orzo pasta erdoor te mengen, is deze Griekse salade een maaltijdsalade geworden. Dit is natuurlijk niet het originele recept voor deze salade, maar wel een heerlijke toevoeging.
Orzo
Orzo pasta lijkt op een rijstkorrel. Deze pasta wordt ook veel gebruikt in de Griekse keuken, daarom heb ik het in de salade gebruikt. Het voordeel van orzo is dat het snel gekookt is.
Je kunt natuurlijk ook andere soorten pasta zoals macaroni, farfalle of fusilli of penne gebruikten.
Dressing
De dressing voor deze salade is vrij simpel. Een goede olijfolie, rodewijnazijn, oregano en peper en zout, dat is het. Je kunt gedroogde oregano gebruiken, maar ik heb zoveel oregano in de tuin staan, daarom heb ik verse gebruikt.
Voor extra smaak kan je nog een teentje geraspte knoflook door de dressing mengen.
Erbij:
Wij hebben het als maaltijdsalade gegeten, maar je kunt het ook als voorgerecht serveren.
De salade is ook lekker bij Souvlaki, Griekse kabeljauwhaasjes met citroen of een geroosterde kip.
Tips:
Serveer de salade niet te koud.
Mocht je nog wat overhouden, dan blijft de salade goed afgesloten twee dagen goed in de koelkast.
Ik kon geen groene paprika vinden, daarom heb ik een gele gebruikt.
Recept Griekse salade met orzo:
Ingredients
- 100 gr orzo
- 4 mini komkommers
- 100 gr tomaatjes
- ½ rode ui
- 1 groene paprika
- 125 gr feta
- 12 Kalamata olijven
- 3 el olijfolie
- 1 el rodewijnazijn
- 1 tl gedroogde oregano
- peper en zout
Instructions
- Kook de orzo volgens de aanwijzing op de verpakking in gezouten water. Giet dan af en spoel af met koud water.
- Snijd de komkommertjes en tomaatje in plakken, snijd de rode ui in dunne ringen en de paprika in reepjes. Snijd de feta in blokjes.
- Maak de dressing door de ingrediënten met elkaar te mengen, breng op smaak met peper en zout.
- Doe de orzo in een kom en voeg daar de rest van de ingrediënten bij. Meng alles voorzichtig door elkaar. Serveer de salade in een schaal met de dressing erbij.