Gratin van knolgroenten

Ik heb toch een heerlijk bijgerecht voor jullie. Deze gratin van knolgroenten is niet alleen heel erg lekker, maar is ook een plaatje om te zien nietwaar? Gebruik hiervoor de knolgroenten die nu in het seizoen zijn. Met dit gerecht serveer je aardappelen en groenten in een, hoe handig is dat. Je bent er wel even mee bezig, maar de meeste tijd zit in de oven die het werk voor je doet. Serveer het op een feestelijk etentje thuis of met de Kerstdagen.

 

Knolgroenten

Je kunt voor dit gerecht allerlei soorten knolgroenten gebruiken. Ik heb zoete aardappel, pastinaak, rode en gele bietjes genomen voor de kleur. Maar je kunt ook ‘gewone’ aardappelen, paarse zoete aardappelen, andere kleuren bietjes, aardperen, grote winterpenen, peterseliewortel, koolraap, etc. ervoor nemen. Als de groenten ongeveer maar even dik zijn.

Je hoeft de groenten alleen maar te schillen en dan in hele dunne plakjes te snijden met een mandoline. Daarna even door room met geraspte kaas, tijmblaadjes, peper en zout te halen en dan in de ovenschaal te leggen. Kijk wel uit met die mandoline, ik heb eens een heel stuk van mijn duim ermee afgesneden!

Het roosteren in de oven duurt wel even, houdt daar rekening mee. Check na ongeveer 50-60 minuten of de groenten al zacht geworden zijn. Door het aluminiumfolie, zal de bovenkant van de groenten niet verbranden en creëer je een soort stoomoventje waarin de groenten kunnen garen. Daarna gaat het eraf om de groenten te gratineren.

Om op de avond van het etentje zelf niet te veel werk te hebben aan dit gerecht, kan je de groenten alvast snijden en in de ovenschaal doen. Dek het dan goed af met huishoudfolie en zet het zo in de koelkast voordat je het in de oven doet. Misschien dat de rode bietjes hun kleur zullen afgeven op de anderen groenten, maar dat geeft niet.

 

Kaas

Ik heb geraspte Parmezaanse kaas gebruikt. Je kunt ook een stuk kaas kopen en dit zelf raspen. Parmezaanse kaas geeft lekker veel smaak aan de groenten, maar je kunt ook een andere soort kaas nemen.

 

Tips:

Hoe dikker de groenteplakjes zijn, hoe langer het garen duurt.

Deze groente gratin past bij heel veel gerechten, zoals bijvoorbeeld bij een Kalkoen, Stoofgerecht van wild en paddenstoelen, Rosbief uit de oven met balsamico uien, Feestelijk gehaktbrood met cranberries, Varkens tomahawk geglaceerd met miso, Côte de Boeuf met rozemarijnboter en Lamsracks en zwarte knoflook.

De overgebleven stukjes groenten heb ik in blokjes gesneden en ook geroosterd in de oven. Dit kan je weer verwerken in een omelet of een salade.

Je hebt een ovenschaal van 34 cm nodig.

 

Recept Gratin van knolgroenten:

Gratin van knolgroenten. Een gratin gemaakt van de knolgroenten die nu in het seizoen zijn. Is het geen plaatje geworden. Maak het voor een speciale avond.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Gang Bijgerechten, Kerst, Vegetarisch
Keuken Frans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1 el boter
  • 1-2 zoete aardappelen
  • 3-4 pastinaken
  • 2 rode bieten
  • 2 gele bieten
  • 150 ml room
  • 1 teentje knoflook, geraspt
  • 115 gr Parmezaanse kaas
  • 4 takken tijm
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 210˚C en vet de ovenschaal in met boter.
  • Schil de zoete aardappelen, pastinaken en bieten en snijd ze in hele dunne plakjes (liefst met een mandoline).
  • Schenk 75 ml room in de ovenschaal. Meng dit met de knoflook, 50 gr geraspte kaas, 1 eetlepel tijmblaadjes en ruim peper en zout.
  • Doe de groenteplakjes apart in een kom en meng dit met een scheutje room, een eetlepel geraspte kaas, wat tijmblaadjes, peper en zout.
  • Stapel de plakjes op en leg ze in de ovenschaal. Herhaal dit met de andere groenten en giet dan de overgebleven room erover.
  • Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet de schaal in de oven. Rooster de groenten ongeveer 60 minuten totdat ze zacht geworden zijn (check dit door in de groente te prikken).
  • Haal dan de schaal dan uit de oven, verwijder het aluminiumfolie en bestrooi met de rest van de geraspte Parmezaanse kaas.
  • Zet de schaal onafgedekt in de oven en laat nog 20 minuten gratineren tot de groenten helemaal gaar zijn en een goudbruin korstje hebben.
  • Garneer de groenten met nog wat tijmblaadjes. Zet de schaal op tafel (waarschuw wel iedereen dat de schaal heet is!).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating