Ga terug
+ servings
Gratin van knolgroenten. Een gratin gemaakt van de knolgroenten die nu in het seizoen zijn. Is het geen plaatje geworden. Maak het voor een speciale avond.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Gang Bijgerechten, Kerst, Vegetarisch
Keuken Frans
Porties 4 personen

Equipment

  • ovenschaal van 34 cm

Ingrediënten
  

  • 1 el boter
  • 1-2 zoete aardappelen
  • 3-4 pastinaken
  • 2 rode bieten
  • 2 gele bieten
  • 150 ml room
  • 1 teentje knoflook, geraspt
  • 115 gr Parmezaanse kaas
  • 4 takken tijm
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 210˚C en vet de ovenschaal in met boter.
  • Schil de zoete aardappelen, pastinaken en bieten en snijd ze in hele dunne plakjes (liefst met een mandoline).
  • Schenk 75 ml room in de ovenschaal. Meng dit met de knoflook, 50 gr geraspte kaas, 1 eetlepel tijmblaadjes en ruim peper en zout.
  • Doe de groenteplakjes apart in een kom en meng dit met een scheutje room, een eetlepel geraspte kaas, wat tijmblaadjes, peper en zout.
  • Stapel de plakjes op en leg ze in de ovenschaal. Herhaal dit met de andere groenten en giet dan de overgebleven room erover.
  • Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet de schaal in de oven. Rooster de groenten ongeveer 60 minuten totdat ze zacht geworden zijn (check dit door in de groente te prikken).
  • Haal dan de schaal dan uit de oven, verwijder het aluminiumfolie en bestrooi met de rest van de geraspte Parmezaanse kaas.
  • Zet de schaal onafgedekt in de oven en laat nog 20 minuten gratineren tot de groenten helemaal gaar zijn en een goudbruin korstje hebben.
  • Garneer de groenten met nog wat tijmblaadjes. Zet de schaal op tafel (waarschuw wel iedereen dat de schaal heet is!).