Ik ga deze gevulde mini pompoentjes met kalkoen maken voor Thangsgiving. De vierde donderdag van november wordt Thanksgiving gevierd in Amerika. Omdat hubbie 26 jaar in Amerika heeft gewoond, maak ik regelmatig ‘Amerikaanse’ gerechten voor hem. En dit gerecht bevat alle ingrediënten die meestal gebruikt worden voor een Thanksgiving diner, zoals bijvoorbeeld pompoen, kalkoen, maïs en cranberry’s.
Je kunt deze pompoentjes natuurlijk ook serveren met de Kerstdagen. Als ze heel klein zijn, maak je er een voorgerecht van. Heb je grotere pompoenen dan serveer je het als hoofdgerecht. Zonder het vlees is dit een heerlijk vegetarisch gerecht. Vervang de kalkoen dan door bijvoorbeeld gekookte bulgur of rijst. Als je geen kalkoenfilet kunt vinden, vervang dit dan door kipdijfilet.
Kan je deze kleine pompoentjes niet vinden, neem dan pompoenen van ongeveer 500-600 gram en snijd deze doormidden. Serveer dan gevulde halve pompoenen. Als je biologische pompoenen koopt, zou je deze zelfs in z’n geheel met schil kunnen eten.
Je kunt het gerecht ook van te voren bereiden en later opwarmen in de oven. Doe er dan een klein beetje bouillon of olijfolie over, zodat het niet uitdroogt in de oven.
Pompoen
Deze Filotaartjes met pompoen, brie en cranberrycompote zijn ook leuk om met de feestdagen te serveren.
Ingredients
- 4 kleine pompoentjes (300 gr)
- olijfolie
- 400 gr kalkoen dijfilet, in kleine blokjes gesneden
- 1 rode ui, gesnipperd
- 1/2 tl gerookte paprikapoeder
- 200 gram spinazie
- 1 blikje (200 gr)maïs
- 40 gr gedroogde cranberries
- 6 salieblaadjes, fijngesneden
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 sinaasappel, sap en rasp ervan
- peper en zout
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180˚C. Was de pompoentjes en snijd de top eraf - of snijd de grotere pompoenen doormidden - en verwijder de pitten.
- Bestrooi royaal met olijfolie en zout en leg pompoen met de open kant naar beneden op een bakpapier in de oven gedurende 30-40 minuten totdat de pompoen zacht is. Haal ze dan uit de oven.
- Snijd ondertussen het kalkoenvlees in hele kleine blokjes. Verhit een scheut olijfolie in een grote bakpan en bak hierin de kalkoenblokjes goudbruin met de ui en paprikapoeder.
- Voeg dan de spinazieblaadjes toe en laat deze even meebakken. Doe er dan maïs, cranberries, , salieblaadjes, kaneel en sap en rasp van de sinaasappel erbij en bak dit nog even mee.
- Breng op smaak met peper en zout. Lepel dit mengsel in de pompoen(en) en serveer direct of houd ze nog even warm in de oven.