Geroosterde flower sprouts stamppot

Wil je eens een heel ander stamppotje maken, probeer dan eens deze geroosterde flower sprouts stamppot. Ik mocht een hele grote zak lokale flower sprouts ontvangen en had daar al deze Speltkorrels met flower sprouts, prei en wortel van gemaakt. Met de rest van die bijzondere groente heb ik dus een stamppotje gemaakt.

 

Flower sprouts

 

Deze super kleine en schattige kooltjes heten flower sprouts maar worden ook vaak kalettes genoemd. De groen paarse mini kooltjes zijn een kruising tussen boerenkool en spruitjes. De flower sprouts zijn sinds 2010 op de markt en zijn de nieuwe superfoods, ze zitten namelijk boordevol vitaminen. Boerenkool was al een superfood, maar niet iedereen vindt dit lekker of weet wat ze ermee moeten doen. Dit mini kooltjes zijn in no-time klaar en je kunt het op heel veel verschillende manieren toepassen.

 

Deze eenhaps toefjes boerenkool zijn een beetje zoet, maar smaken nog wel naar kool. Dus als je eens wat anders wilt, koop dan deze flower sprouts. Je kunt ze koken (3-4 minuten), wokken, bakken, roerbakken of roosteren.
Door ze te roosteren in de oven, krijgen ze een heerlijke smaak. Voeg daarbij nog wat knoflook en tijm voor nog meer smaak toe. De kooltjes blijven een beetje knapperig en dat is juist lekker.

 

Ik heb er nu een vegetarische stamppot van gemaakt, maar je kunt er natuurlijk een lekkere rookworst, gebraden verse worst, een karbonade of een kipfiletje bij serveren.
Wel heb ik veel kaas door de aardappelpuree gedaan. Ten eerste omdat ik dat zo lekker vind en ten tweede voor de eiwitten. Hoeft niet, maar is wel aan te raden. Neem geraspte kaas die jij lekker vindt, ik heb oude kaas gebruikt.

geroosterde flower sprouts stamppot

 

Tips:

 

En ik heb nog meer recepten met deze groente voor jou. Wat dacht je van Polenta met kalettes, spekjes en tomaatjes, Kalettes op z’n Oosters of Aziatische gehaktballetjes met rijst en flower sprouts. Klinkt goed toch?

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Geroosterde flower sprouts stamppot:

Geroosterde flower sprouts stamppot. Super verse flower sprouts uit onze mooie Flevopolder verdienen een lekker gerecht zoals deze stamppot.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerechten, Vegetarisch
Keuken Nederlands
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gr kruimige aardappelen
  • 50 ml warme melk
  • 20 gr roomboter
  • 80 gr geraspte kaas
  • 250 gr flower sprouts
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl tijmblaadjes
  • 8 zongedroogde tomaten
  • peper en zout

Instructies
 

  • Schil de aardappelen en zet ze net onder water. Breng de pan met aardappelen aan de kook en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Giet ze af en laat ze even uitstomen.
  • Doe de aardappelen weer terug in de pan en stamp ze fijn met een stamper. Meng de melk, boter en geraspte kaas erdoor en breng op smaak met zout en lekker veel peper.
  • Zet ondertussen de oven aan op de grillstand en 200˚C.
  • Spoel de flower sprouts in een slacentrifuge en slinger ze goed droog. Verwijder dan de harde uiteinden. Snijd de knoflook in dunne plakjes
  • Verdeel de flower sprouts en knoflook over een bakplaat. Giet er 2 eetlepels olie uit het potje van de zongedroogde tomaten overheen en bestrooi met wat zout.
  • Schuif de bakplaat in de oven en rooster de sprouts in ongeveer 10 minuten goudbruin en knapperig in de oven. Draai ze halverwege om.
  • Snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes. Meng de flower sprouts en tomaatjes door de aardappelpuree. Schep dit op de borden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating