Een hartige, rijke maaltijd voor koude dagen: deze gemengde bonenschotel met rookworst is precies wat je nodig hebt als je trek hebt in iets stevigs en smaakvols. Sappige rookworst, pittige salami en een kleurrijke mix van bonen worden gestoofd in een saus van tomatenblokjes, sherrytomaatjes en gerookt paprikapoeder. Afgetopt met verse peterselie en geserveerd met een stuk stokbrood is dit het ultieme wintergerecht.
Bonen in alle kleuren
Voor een Italiaanse bonensalade was ik op zoek naar blikjes met gemengde bonen. Die kon ik niet vinden, dus ik ging kijken bij de gedroogde peulvruchten. En daar lag een zakje met Mexicaanse bonenmix – rood, wit, gespikkeld en zwart. Wat een feest aan kleuren!
Ik gebruikte deze mix eerst voor de salade, maar had meteen zin om er meer mee te doen. Zo ontstond deze bonenschotel. Een stoofgerecht met mediterrane invloeden, stevige smaken en een lekkere bite.
Ik kookte de bonen zelf, maar wil je snel aan tafel? Dan kun je ook gerust een paar blikjes gemengde bonen gebruiken. Werkt net zo goed.
Voor extra smaak gebruikte ik een verse, grove rookworst. Die hoef je niet vooraf te koken – tijdens het stoven in de saus gaart hij vanzelf. En de salami maakt het helemaal af met zijn kruidige, hartige touch.
Tips
-
De bonenmix gebruikte ik ook in deze: Italiaanse gemengde bonensalade
-
Geen zin om bonen te koken? Gebruik kant-en-klare bonen uit blik
-
Serveer met vers stokbrood of een stuk ciabatta om in de saus te dopen
Heb je dit recept gemaakt en ervan genoten? Laat dan een reactie en beoordeling achter – ik hoor graag wat je ervan vond!
Gemengde bonenschotel met rookworst recept:
Ingrediënten
- 1 verse rookworst
- 100 gr salami
- olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook
- 1/2 tl gerookte paprikapoeder
- 4 takjes tijm
- 10 sherry tomaatjes
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 el suiker
- 1/2 bosje peterselie
Instructies
- Snijd de rookworst en salami in plakjes en bak ze ongeveer 3 minuten in een grote bakpan in een beetje olie. Haal ze uit de pan en schep ze op een bord.
- Bak in dezelfde de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de paprikapoeder en tijm toe.
- Voeg nu de gehalveerde tomaatjes, de tomatenblokjes in blik en suiker toe en laat ongeveer 10 minuten sudderen.
- Doe dan de bonen erbij en bak ongeveer 5 minuten mee.
- Hak de peterselieblaadjes fijn en bestrooi het gerecht voor het serveren hiermee.


