Deze gegrilde halloumi en nectarine salade lekkere combinatie van zoute halloumi kaas en zoete nectarines met een zuurtje in de dressing. Halloumi is een traditioneel Cypriotische kaas die ook populair is in het Midden-Oosten en Griekenland. Het is gemaakt van een mix van geiten- en schapenmelk, en soms ook van koeienmelk. Het is een kaas die je kan grillen of bakken. Sommige supermarkten verkopen deze kaas, anders moet je naar een goede kaasboer online bestellen bij een goede kaasboer of een Turkse winkel.
Halloumi
Ik ben gek op deze kaas, vooral omdat je het kunt bakken. Als je de kaas niet kunt vinden of er misschien niet van houdt, dan kan je feta nemen en deze heel snel even om en om bakken in een hete pan met een beetje olie.
Halloumi (ook wel haloumi of hellim genoemd) is dus een halfgare, ongerijpte, gepekelde kaas. Het wordt meestal gemaakt van schapen- en geitenkaas en soms ook van koeienmelk. De melk wordt met enzymen gestremd en er wordt weinig of geen zuursel gebruikt bij het maken van deze rubberachtige kaas. Deze grillkaas is een ideale vleesvervanger voor flexitariër en vegetariërs.
Je kunt de kaas bruin bakken of grillen zonder dat het smelt. Dit komt door het hoge smeltpunt van de kaas. Serveer het op een salade zoals deze of in een groentegerecht zoals deze Roergebakken peultjes, prei en rijst met halloumi of Arabische ratatouille met halloumi frietjes. De Cyprioten eten het op warme dagen meestal met watermeloen. Ook een hele combinatie natuurlijk.
Tips:
Granaatappelsiroop kan je tegenwoordig ook vinden bij de grotere supermarkten maar in ieder geval in een Turkse winkel. Als je dit niet kunt vinden gebruikt dan een balsamicosiroop hiervoor in de plaats.
Deze Salade met halloumi en sinaasappel is heerlijk. Als je de kaas lekker vindt, dan zou ik die salade ook eens proberen.
Recept Gegrilde halloumi en nectarine salade:
Ingrediënten
- 2 nectarines
- 225 gr halloumi kaas
- 1 el olijfolie
- 1 zak gemengde sla
- handvol tomaatjes
- 2 el pijnboompitten
- 1 tak verse munt
- 2 el olijfolie
- 2 el walnootolie
- 2 tl Dijonmosterd
- 1 el granaatappelsiroop
- peper en zout naar smaak
Instructies
- Snijd de nectarines doormidden, verwijder de pit en snijd dan in kwarten.
- Snijd de halloumi kaas in plakken.
- Doe alle ingrediënten voor de dressing in een jampotje en schud dit goed door elkaar (als je dressing overhoudt, kan je deze heel goed bewaren in de koelkast).
- Zet een grillpan of antiaanbakpan op hoog vuur. Bak de nectarines aan 1 kant in de olijfolie. Voeg de kaasplakken toe.
- Draai de nectarines om, daarna de kaas. Bak beide kanten van de nectarines en de kaas goudbruin en haal ze dan uit de pan.
- Leg wat slablaadjes op de borden en verdeel hierover de nectarine, halloumi plakken en de tomaatjes.
- Strooi de pijnboompitten en muntblaadjes en druppel wat dressing erover.