Ik heb heel veel regenboog snijbiet in mijn tuin staan. Tijd om een flinke bos te snoeien en te verwerken in een gerecht. Deze keer heb ik het verwerkt in een lekkere galette met snijbiet en prei. De groenten liggen in de galette op een bedje van verse roomkaas en geraspte oude kaas, hierdoor is het een fijne vegetarische hartige taart geworden.

 

Het verse taartdeeg heb ik kant-en-klaar gekocht en het is een van mijn favorieten. Voel je vrij om de vulling als leidraad te gebruiken, dungesneden tomaten of andere gebakken groenten zouden een leuke toevoeging zijn. Het belangrijkste is echter om een dunne laag te maken van welke vulling je ook kiest.

Frittata van snijbiet met gerookte zalm

 

Galette

 

Een galette is taart gemaakt van deeg wat je in het midden vult/belegt met een hartig of zoete vulling. Dan worden de randen van het deeg over de vulling heen gevouwen. Hierdoor is het een super eenvoudig te maken gerecht!
Je kunt een hartige of een zoete galette maken, waar jij maar zin in hebt.
Het deeg voor een galette kan je zelf maken, maar ik koop meestal een kant-en-klaar vers quiche- & taartdeeg op rol. Dit is een rond deeg, wat je natuurlijk ook voor andere taarten of quiches kunt gebruiken.
Tijdens het bakken verandert het deeg in een lekker knapperige korst.
Haal dit deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast zodat het bij het uitrollen niet scheurt. Rol het deeg direct op je bakplaat uit en beleg het met de vulling.

 

Nog meer galette recepten

 

Hartige Galette met hasselback aubergine
Galette met pompoen en paddenstoelen
Zoete Galette met kersen en blauwe bessen
Galette van rode pruimen

 

Regenboog snijbiet

 

De regenboog snijbiet heeft stengels met prachtige kleuren zoals rood, roze, geel en wit. Deze groente heeft een intense minerale smaak met een aardse zoetheid.
Zoek naar regenboogsnijbiet met een goede mix van de verschillende kleuren, die allemaal felgroene bladeren en vers gesneden stengels hebben. Vermijd trossen met vergelende of verwelkte bladeren, of bruine stengels.
Bewaar bosjes snijbiet losjes verpakt in de koelkast voor een dag of twee.
Spoel de bladeren en de stelen van snijbiet altijd grondig af voordat je het kookt. Ze kunnen allebei meer dan genoeg aarde bevatten. En niets verpest een gerecht met heerlijke groenten sneller dan een mondvol grond.

 

Regenboog snijbiet is geweldig om te sauteren of roerbakken. Voor een gelijkmatige garing, hak de stengels en begin ze te bakken of koken voordat je de bladeren toevoegt.
Zoete, pittige en romige dingen helpen de minerale kant van alle snijbiet te temperen. Een beetje balsamico, een scheutje citroensap, een beetje verse roomkaas of geitenkaas zijn allemaal fantastisch met snijbiet.
Als je deze groente niet kunt vinden, vervang het dan door (wilde) spinazie, boerenkool, palmkool, paksoi of waterkers.

 

Nog meer snijbiet recepten

 

Pompoen pappardelle met snijbiet
Curry met regenboog snijbiet en noedels
Hartige snijbiettaart
Pasta met snijbiet en balletjes
Frittata van snijbiet met gerookte zalm

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Galette met snijbiet en prei:

Galette met snijbiet en prei.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Kerst 2024, Lunch, Vegetarisch, Vegetarische hoofdgerechten
Keuken Frans, Nederlands
Porties 2 personen

Ingredients
  

  • 500 gr snijbiet
  • 1 prei
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie
  • ½ tl chilivlokken
  • peper en zout
  • 1 vel quichedeeg
  • 1 ei
  • 100 gr verse roomkaas
  • 100 gr geraspte oude kaas
  • 4 takken tijm

Instructions
 

  • Verwarm de oven voor op 190°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Spoel de snijbiet schoon in koud water en slinger het dan droog in een slacentrifuge.
  • Snijd de prei in dunne ringen en spoel dit schoon onder de koude kraan in een vergiet.
  • Snijd de stelen van de snijbiet fijn en snijd het blad apart iets grover.
  • Hak de knoflook fijn.
  • Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Fruit hierin de prei en knoflook aan met chilivlokken, peper en zout.
  • Stapel de snijbiet erop en bak tot het blad geslonken is. Laat iets afkoelen.
  • Leg het deeg op je bakplaat.
  • Kluts het ei. Meng de roomkaas met de geraspte kaas. Rits de blaadjes tijm eraf en meng dit hierdoor samen met de helft van het geklutste ei, peper en zout.
  • Verdeel het roomkaasmengsel over de bodem van het deeg en laat een rand van 3 cm rondom vrij. Verdeel het snijbietmengsel in een gelijkmatige laag hierop.
  • Vouw de randen van het deeg naar binnen over de vulling. Knijp eventuele scheuren in het deeg samen. Bestrijk de korst met de rest van het geklutste ei.
  • Bak het ongeveer 35 tot 45 minuten in de hete oven. Schuif de galette van het bakpapier en leg hem op een bord of snijplank. Gier er een beetje olijfolie over. Laat 10 minuten afkoelen voordat je deze snijdt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating