Deze zomerse fruitsalade bevat vers fruit en een zoetzure vlierbloesem-sinaasappeldressing. Het is het perfecte bijgerecht voor een zomerse barbecue, of als gezond ontbijt, tussendoortje of dessert. Dit recept is gemakkelijk aan te passen met seizoensfruit, zie de opmerkingen hieronder voor suggesties. Ik serveer deze fruitsalade graag met zomerbarbecues en als gezond dessert. (Probeer hem eens met een bolletje vanille-ijs!). Een zelf een fruitsalade maken is helemaal niet moeilijk.
Fruitsalade maken
Deze fruitsalade is een van mijn favoriete recepten, en elke keer als ik hem serveer, vraagt mijn familie wanneer ik hem weer kan maken. Het is mijn favoriete bijgerecht voor onze familie-etentjes. Het is een eenvoudig, lekker gerecht dat perfect is voor bijna elke gelegenheid! We zijn er dol op bij gegrilde kip, ham of zelfs bij vis. Het is ook heerlijk met vanille-ijs als dessert, met een toefje slagroom. Hoe lekker klinkt dat?
Ingrediënten
Ik heb nu aardbeien, appel, banaan, blauwe druiven en perzik genomen.
Ik gebruik deze combinatie van fruit graag, omdat het een heerlijke mix van smaken en kleuren oplevert. Hieronder vind je suggesties voor ander fruit dat je kunt gebruiken. Dit recept is gemakkelijk aan te passen en je eigen te maken!
Seizoensfruit
- Gebruik fruit wat in het seizoen is voor optimale versheid en smaak.
- Droog het fruit na het wassen goed af voordat je het aan je salade toevoegt. Natte bessen of druiven kunnen de salade te vochtig maken, waardoor het fruit sneller zacht wordt.
- Voeg de dressing vlak voor het serveren toe aan het fruit. Hoe langer het fruit in de dressing staat, hoe zachter het zal worden.
- Roer alles heel voorzichtig door elkaar. Voeg de meest delicate vruchten, zoals bessen, bramen en kiwi, als laatste toe.
- Als je fruit toevoegt dat snel bruin wordt, zoals bananen, appels of peren, snijd het dan in plakjes en voeg het vlak voor het serveren toe.
Welk ander fruit kan ik gebruiken?
Fruitsalade smaakt het lekkerst met rijp seizoensfruit. Je kunt dit recept aanpassen aan je voorkeuren en wat er in het seizoen is waar je woont. Probeer:
- Lente/Zomer: Perziken, nectarines, aardbeien, frambozen, kersen, watermeloen, meloen, honingmeloen, ananas, mango.
- Herfst/Winter: Peren, bramen, blauwe bessen, vijgen, mandarijnen, granaatappels.
- Het hele jaar door: bananen, appels.
Kan ik diepvriesfruit gebruiken?
Ik raad het gebruik van diepvriesfruit in dit recept af. Wanneer diepvriesfruit ontdooit, wordt het veel zachter dan vers fruit en is het niet goed te gebruiken in een fruitsalade. Diepvriesfruit heeft ook de neiging om te veel vocht af te geven tijdens het ontdooien.
Meer favoriete salade recepten met fruit:
Kleurrijke salades zijn een van mijn favoriete gerechten om te maken (en te eten!). Hier zijn er nog een paar die je vast lekker zult vinden:
- Kakisalade met feta, blauwe bessen en munt
- Bietjes salade met kersen en burrata
- Spinaziesalade met appel en cranberries
Tips:
- Voor extra smaak kun je een beetje gehakte verse munt of citroenmelisse aan dit recept toevoegen.
- Ik heb een zelfgemaakte vlierbloesemsiroop* erdoor gedaan. Een andere vruchtensiroop of sap is ook lekker.
- Maak van deze fruitsalade een lekkere ouderwetse vruchtenbowl door er 1 liter ananassap
- 300 milliliter prosecco aan toe te voegen.
- Overgebleven fruitsalade kan een dag of twee in een luchtdichte verpakking in de koelkast worden bewaard. Het fruit zal zachter worden en wat sap loslaten, maar de salade zal nog steeds heerlijk smaken.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Fruitsalade maken:
Ingrediënten
- 250 gr druiven
- 250 gr aardbeien
- 3 perziken
- 1 appel
- 1 banaan
- 4 sinaasappelen
- Extra
- 10 muntblaadjes
- 2 el vlierbloesemsiroop*
Instructies
- Was en droog het fruit goed.
- Haal de druiven van de takken
- Snijd de aardbeien, perziken en appels in stukjes. Schil en snijd de banaan in plakjes.
- Verwijder een plakje van de boven- en onderkant van elke bloedsinaasappel, zet deze op het uiteinde, verwijder de schil door naar beneden te snijden, terwijl je de sinaasappel draait.
- Snijd vervolgens de sinaasappel in dunne rondje plakjes en gooi eventuele pitten weg. Schik de plakjes op een schaal.
- Doe al het fruit in een grote kom.
- Snijd de muntblaadjes fijn.
- Meng dit samen met en de vlierbloesemsiroop en sinaasappelsap door het fruit.
- Zet het afgedekt in de koelkast of serveer het direct.