En de derde heerlijke azijn die ik mocht ontvangen, heb ik verwerkt in deze Spinaziesalade met appel en cranberries. In de salade zit ook nog uitgebakken spekjes, walnoten en fetakaas verwerkt. Als je de spekjes weglaat, heb je een lekkere vegetarische salade. Maar ik moet zeggen dat die spekjes wel veel smaak geven aan de salade. Een beetje zout bij het zoete en zure van de appel en cranberries en het zuurtje van de azijn.
Azijn
Ik heb een appelazijn* gebruikt in deze salade. De natuurlijke smaak van zoet en zuur in deze appelazijn, is een goede basis voor dressings of zelfgemaakte sauzen.
Alleen de best geselecteerde appels worden eerst tot appelcider gefermenteerd en daarna tot een heerlijke fruitige appelazijn. De zoete smaak van natuurzuivere honing, maakt deze appelazijn bij uitstek geschikt voor vele gerechten.
Salade
Ik ben gek op salades en manlief doet tegenwoordig gezellig mee. Hij at altijd brood tussen de middag, maar nu hij thuis is wil hij een salade in plaats van brood. Dit kwam omdat hij steeds tegen die lekkere salade van mij aan zat te kijken. Dat wil hij dus ook, daarom maak ik nu twee salades in plaats van eentje voor mezelf.
Deze salade is een top combinatie geworden. Zoet, zuur, zout en een bittertje zit erin en dat maakt het zo lekker. En de walnoten geven een lekkere bite aan het geheel.
Het vraagt een beetje tijd en veel ingrediënten, maar dan heb je ook wel een te lekkere salade. Serveer het als lunch, voorgerecht of zelfs als avondmaaltijd met een lekker stuk brood erbij.
De andere salades die ik gemaakt heb met de azijnen van Tromp & Rueb zijn Bietjes salade met oesterzwammen en Venkel wortelsalade met geitenkaas.
Nigella zaad**
Dit zaad lijkt op maanzaad of zwarte sesamzaadjes, maar is een totaal ander zaadje. Ze noemen het ook wel het zwarte komijn of mosterdzaad, maar daar heeft het ook niets mee te maken. Het zaadje heeft een pittige beetje nootmuskaatachtige smaak. Het wordt veel in de Midden-Oosterse en Indiase keuken gebruikt. Door de zaadjes te roosteren komt er nog meer smaak vrij. Het is een heerlijke toevoeging aan de dressing en de salade.
Ik koop de Nigella zaadjes altijd bij de Turkse supermarkt. Als je het niet kunt vinden, vervang het dan eventueel door maanzaadjes.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Spinaziesalade met appel en cranberries:
Ingrediënten
- 1 rode ui
- 5 el appelciderazijn*
- ½ tl zout
- 75 gr magere spekblokjes
- 100 gr baby spinazie
- 2 appels
- 50 gr gedroogde cranberries
- 50 gr fetakaas
- 1 handvol walnoten
Dressing
- 5 el olijfolie
- 3 el azijn*
- 1 tl honing
- 1 el Nigella zaadjes**
- peper en zout
Instructies
- Snijd de rode ui in hele dunne halve ringen, doe ze in een jampotje en giet daar de azijn over. Laat dit een kwartiertje trekken met een beetje zout erbij.
- Maak de dressing door alle ingrediënten te mengen in een jampotje. Breng op smaak met peper en zout.
- Bak de spekblokjes in een koekenpan goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Snijd de appels in dunne plakken. Meng de spinazie met de spekjes, rode ui, appels en cranberries.
- Verdeel de salade over twee borden of kommen en verkruimel de fetakaas en walnoten erboven. Lepel de dressing erover en serveer direct.