Fried Chicken

Leer hoe je de perfecte gefrituurde kip maakt met de knapperigste, meest smaakvolle buitenkant en sappig vlees van binnen. Er gaat niets boven een goed stukje fried chicken waarbij je je vingers kunt aflikken. Hoewel het misschien spannend lijkt om zelf kip te frituren, is het eenvoudiger dan je denkt en veel lekkerder dan fastfood.

Met een olie-thermometer en een timer kan iedereen fried chicken maken. Als je dit altijd al eens zelf hebt willen proberen, is dit je moment!

Bereiding

Voor dit gerecht heb ik kipkluifjes gekozen, omdat deze sneller gaar zijn dan kipdrumsticks. Een gemiddeld kipkluifje heeft ongeveer 10 minuten nodig om te frituren. Controleer met een thermometer of de kerntemperatuur 72°C is om zeker te zijn dat het vlees gaar is.

Begin met een marinade van karnemelk, ui, knoflook, zout en tijm. Leg de kip hierin en laat minimaal drie uur marineren in de koelkast.

Een veelvoorkomend probleem bij het maken van fried chicken is dat het knapperige laagje eraf valt. Dit kun je voorkomen met een paar handige tips:

  • Klop overtollige karnemelk en bloem van de kip voordat je gaat frituren.
  • Druk de bloem licht aan zodat deze beter blijft plakken.
  • Zorg ervoor dat de kipstukken elkaar niet raken in de pan.
  • Draai de kipkluifjes maar één keer om tijdens het frituren. Hoe minder je de kip beweegt, hoe beter het knapperige laagje blijft zitten.

Tips

  • Gebruik plantaardige olie om te frituren. Dit heeft een hoog rookpunt en kan opnieuw worden gebruikt.
  • De ideale frituurtemperatuur voor kip is 170˚C.
  • Gefrituurde kip smaakt het lekkerst wanneer deze vers is en het vel nog knapperig is.
  • Restjes kun je 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast. Bij het opnieuw verwarmen zal het vel wel minder krokant zijn.

Voor een extra smaakexplosie maak je er aioli bij als saus. Morgen maar weer aan de lijn!

 

Recept Fried Chicken

Geniet van deze heerlijke Amerikaanse klassieker! Heb je het gemaakt en vond je het lekker? Laat dan hieronder een reactie en beoordeling achter.

Fried chicken. Wie kent ze niet, de bekende Amerikaanse Fried chicken oftewel gefrituurde kip. Niet echt gezond, maar ja af en toe zondigen moet kunnen.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 3 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerechten, Tapas/Hapjes/Snacks
Keuken Amerikaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 900 gr kipkluifjes
  • 200 gr bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 1 el peper
  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • 1 el cayennepeper
  • 1 ltr zonnebloemolie
  • zout
  • 1 kleine ui
  • 4 tenen knoflook
  • 750 ml karnemelk
  • 2 el zeezout
  • 8 takken tijm

Instructies
 

  • Verwijder de schil van de ui en knoflooktenen, snijd de ui in dunne ringen en plet de knoflook met een mes. Meng in een grote bak de karnemelk met de ui, knoflook, zout en tijmtakken.
  • Leg hierin de kipkluifjes en laat minimaal 3 uur marineren, beter nog de hele nacht.
  • Verwarm de olie in een grote pan of wok tot 170˚C.
  • Meng op een grote diepvrieszak de bloem met de bakpoeder, peper en gerookte paprikapoeder en cayennepeper.
  • Haal de kipkluifjes uit de karnemelk en doe ze in de zak met bloem. Schud goed zodat alle kluifjes bedekt zijn met de bloem.
  • Haal ze eruit, schud overtollig bloem eraf en bak ze ongeveer 10-15 minuten in de olie tot ze goudbruin en crispy zijn. Draai ze regelmatig om in de olie.
  • Haal de kluifjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier en strooi er een beetje grof zeezout over.
  • Bak er maar een paar tegelijk, houd de gebakken pootjes eventueel warm in een warme oven (160˚C). Serveer ze met een partje limoen of citroen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating