Freekeh met Gefrituurde Bloemkool

Deze freekeh met gefrituurde bloemkool is een bijzondere maar heerlijke combinatie. Ik heb er Prosciutto bij geserveerd, maar als je dit weglaat heb je een heerlijke vegetarisch gerecht.
Je kunt er in plaats van de ham verkruimelde feta of geitenkaas bij serveren, lijkt me ook erg lekker.

Freekeh

Freekeh is een iets minder bekend graansoort, maar wordt steeds vaker gebruikt.
Het is een harde tarwesoort uit het Midden Oosten. Het wordt onrijp geoogst en dan geroosterd. Dit geeft een rokerige ietwat nootachtige smaak aan de korrels.
Doordat het ‘onrijp’ wordt geoogst bevat het veel vezels, eiwitten, magnesium, kalium, calcium en ijzer en is het ontzettend voedzaam. Het is een goede vervanger voor rijst.
Verkrijgbaar bij de grotere supermarkten en bij alle natuurvoedingswinkels.
In mijn blog: Granen en op graan lijkende producten vind je nog meer bijzondere graansoorten zoals deze.

Bloemkool

Bloemkool wordt steeds populairder. Daar waar het vroeger een saaie groente was die te lang gekookt werd en met een laf sausje geserveerd werd, wordt deze groente nu herontdekt. Zo ligt er in de meeste winkels rijst gemaakt van bloemkool. Dit is een goede vervanger voor de ‘gewone’ rijst. Je ziet ook veel recepten voorbij komen van geroosterde bloemkolen, die in z’n geheel geserveerd wordt. Of wat dacht je van een lekkere geroosterde bloemkoolsteak? Geroosterd vind ik de bloemkool het lekkerst. Maar deze gefrituurde bloemkoolroosjes zijn ook niet te versmaden. Je zult versteld zijn over de heerlijke smaak van gefrituurde bloemkool.

Dukkah*

Dukkah is een heerlijke specerijen en notenmix wat oorspronkelijk uit Egypte komt, maar populair is in de keuken uit het Midden-Oosten. Ik vind het een lekkere smaakmaker in diverse gerechten en gebruik het daarom regelmatig. Maak meestal een grote pot hiervan. Wil jij het ook zelf maken, dan vind je hier het recept.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Freekeh met gefrituurde bloemkool:

Freekeh met gefrituurde bloemkool. Een heerlijk gerecht met de vrij onbekende graansoort freekeh. Lekker met de gefrituurde bloemkool erbij.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Midden Oosten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 plakken Prosciutto
  • olijfolie
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 grote wortel, in kleine blokjes
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 300 gr freekeh
  • ± 500 ml groentebouillon
  • 1 ingelegde citroen

Bloemkool

  • 1 grote bloemkool
  • 500 ml zonnebloemolie
  • 1 bosje koriander
  • 4 el dukkah*
  • peper en zout, naar smaak

Instructies
 

  • Snijd de ingelegde citroen in kwarten, verwijder het vruchtvlees en snijd de schil in kleine stukjes. Snijd de bloemkool in hele kleine roosjes.
  • Bak in een grote bakpan de plakken prosciutto krokant, haal ze uit de pan en leg ze op een vel keukenpapier.
  • Bak in dezelfde pan in een scheutje olijfolie de ui aan met de wortel en knoflook.
  • Voeg de freekeh toe, bak dit even mee en giet dan de bouillon erbij.
  • De freekeh moet ruim onder de bouillon staan.
  • Doe de ingelegde citroen erbij in de pan en breng het aan de kook. Zeg het vuur dan laag en laat ongeveer 15-20 minuten zachtjes koken tot de freekeh gaar is.
  • Ondertussen verhit je in een wok of grote bakpan een laag olie tot ongeveer 180˚C.
  • Frituur hierin de bloemkoolroosjes ongeveer 3-4 minuten (niet alles tegelijk, maar in verschillende porties). Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de freekeh op het bord met daar omheen de bloemkoolroosjes.
  • Verbrokkel de krokante ham erover en strooi er wat korianderblaadjes en dukkah over.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating