Entrecote met knoflook-roomsaus

Ik ben gek op knoflook, maar manlief is er helemaal dol op. Daarom gaan er aardig wat bollen knoflook door in mijn keuken. Dit weekend heb ik hubbie verrast met een entrecote met knoflook-roomsaus. Kwam er achter dat deze saus helemaal nog niet op de site stond, dus de hoogste tijd dat ik die ging maken en uitschrijven. Dan kunnen jullie deze zalige saus ook maken. Dit was volgens hem de lekkerste saus die ik gemaakt had, zei manlief. En hij heeft al wat sauzen geproefd!
De saus is niet alleen heel erg lekker bij een steak, maar ook bij een kipfiletje, gebakken vis of bij gebakken paddenstoelen.

 

Knoflook

 

Omdat ik zoveel knoflook gebruik, koop ik dat groot in. En dan niet de knoflook uit verweggistan, maar verse knoflook uit ons eigen dorp. Polderknoflook teelt al jaren knoflook op de kleibodem van Flevoland. En het meeste hiervan gaat naar Frankrijk. Want daar weten ze wel wat lekker is. En eigenlijk vind ik dat zonde, wij eten knoflook uit China wat al maanden oud is en de heerlijke verse knoflook uit Nederland gaat naar Frankrijk. Wat klopt hier niet?
Ik heb trouwens wat teentjes van deze knoflook in de grond gestopt en kan nu ook genieten van knoflook uit eigen tuin. En niet alleen van de knoflook, maar de stengels gebruik ik ook in de keuken als verse kruiden.

 

Deze verse knoflook is zo lekker, niet te vergelijken met de knoflook die in de supermarkten ligt. En het leuke van deze boerderij is dat ze een heuse automaat aan de weg hebben staan, waaruit je de knoflook kunt trekken. En als ze geen verse knoflook meer hebben, kan je potjes knoflookpuree kopen bij ze. Ook handig als je veel knoflook gebruikt, dan hoef je het zelf niet te pellen en te persen.

 

Knoflook is niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens super gezond. Eet je het weinig, omdat je bang bent voor slechte adem? Lees dan mijn blog: Hoe kan je knoflookadem neutraliseren?

Biefstuk bakken

 

Entrecote bakken is niet zo moeilijk. Je moet alleen een paar dingen goed in de gaten houden. En dat is dat je het vlees altijd op kamertemperatuur laat komen voordat je het gaat bakken.
De pan met olie of geklaarde boter super heet is voordat je de steak erin legt.
Je de steaks niet te lang laat bakken, niet te vaak draait in de pan en er vooral niet in prikt met een vork. Hierdoor verliest het vlees zijn sappen en wordt de steak minder mals.
In mijn blog Hoe bak of grill je een biefstuk lees je er alles over.

 

 

Recept Entrecote met knoflook-roomsaus

Entrecote met knoflook-roomsaus. Dit was de lekkerste saus ooit die mijn man geproef had, zei hij. Daarom krijgen jullie nu het recept van mij.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Sauzen/Dips
Keuken Frans, Nederlands
Porties 2 personen

Ingredients
  

  • 2 entrecotes
  • 4-6 tenen knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 200 ml slagroom
  • 25 gr geklaarde boter
  • 50 ml runderbouillon

Instructions
 

  • Haal een half uur voor het bakken de entrecotes uit de koelkast en uit de verpakking. Dek ze af met vershoudfolie en laat op een bord op kamertemperatuur komen.
  • Hak de knoflook fijn en bak dit in de olijfolie op laag vuur. Laat de knoflook niet bruin worden (dan wordt het bitter). Schenk de room er nu bij en laat dit inkoken tot een saus.
  • Dep de entrecotes droog en bestrooi vlak voor het bakken met peper en zout.
  • Verhit de geklaarde boter op hoog vuur in een koekenpan en bak hierin de entrecotes.
  • Bak ze aan een kant in ongeveer 2-3 minuten, draai ze dan om en bak de andere kant ook 2-3 minuten voor een medium gebakken steak.
  • Haal de entrecotes uit de pan, leg ze op een voorverwarmd bord en laat losjes afgedekt met aluminiumfolie een paar minuten rusten.
  • Verwarm de knoflooksaus weer. Blus de bakpan af met een beetje runderbouillon en laat dit iets inkoken. Giet dit dan bij de knoflooksaus en meng dit erdoor.
  • Serveer de entrecotes met de saus apart.

2 reacties

  1. Dit is écht de lekkerste saus ooit, mijn zonen en ik vinden deze saus geweldig lekker. Donderdag gemaakt voor mijn verjaardagsetentje, (altijd iets speciaals) en zaterdag weer. Bedankt❤

  2. Dankjewel Anna, altijd fijn om te horen dat mjjn recepten in de smaak vallen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating